Sisäilmaongelmista voi seurata vakavia terveyshaittoja

Sisäilmaongelmat ovat yleisiä erityisesti vanhemmissa rakennuksissa, joiden rakenteet altistuvat kosteudelle. Tyypillisimpiä ongelmia ovatkin kosteusvaurioista johtuvat homeet, kuten Penicillium ja Aspergillus. Näiden mikrobien kasvu rakenteissa voi aiheuttaa allergioita, astmaa ja muita hengitystieoireita. Sisäilmaongelmat eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään homeisiin – haitallisia kemiallisia yhdisteitä voi vapautua myös rakenteista.

Monissa vanhoissa taloissa rakenteisiin on käytetty kivihiilipikeä ja kreosoottia sisältäviä aineita muun muassa vedeneristeenä. Aineet sisältävät PAH-yhdisteitä (polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä), jotka voivat ajan myötä vapautua sisäilmaan ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Yhdisteille tyypillinen pistävä haju muistuttaa ratapölkyn hajua, ja sen esiintymistä sisäilmassa voidaan pitää merkkinä terveyshaitan mahdollisuudesta.

PAH-yhdisteet – hiljainen terveysuhka

PAH-yhdisteet ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka tunnetaan erityisesti niiden syöpää aiheuttavista ominaisuuksista. Bentso(a)pyreeni on yksi vaarallisimmista PAH-yhdisteistä, ja pitkäaikainen altistuminen sille voi lisätä riskiä sairastua keuhkosyöpään.

PAH-yhdisteiden yleisimpiä lähteitä ovat saastuneet maat ja vanhoissa rakennuksissa rakennusmateriaalina käytetty kivihiilipiki eli kreosootti. PAH-yhdisteitä sisältäviä materiaaleja on voitu käyttää vanhemmissa rakennuksissa esimerkiksi puunsuoja-aineena, vedeneristeenä ja kellarikerroksen kapillaarikatkona alapohjassa. Myös puurunkoisten rakennusten ilmansulkupaperina käytetty, kivihiilipiellä kyllästetty tervapaperi sisältää PAH-yhdisteitä.

PAH-yhdisteiden tunnistaminen ja torjunta

Nykyään kivihiilipien käyttö asuinrakennuksissa on kiellettyä. Kreosoottia sisältävät rakenteet pyritään aina purkamaan tai koteloimaan, jotta voitaisiin estää PAH-yhdisteiden haihtuminen niistä sisäilmaan. Aina koteloiminen ei edes onnistu, vaan käsittelyn jälkeenkin PAH-yhdisteitä saattaa päätyä asuinhuoneiston ilmaan.

PAH-yhdisteitä voi vapautua sisäilmaan myös rakenteiden purkamisen tai vaurioitumisen yhteydessä, joten niiden purkaminen suoritetaan alipaineistetussa ja osastoidussa tilassa hiukkas- tai aktiivihiilisuodattimia käyttäen.

Vanhojen rakennusten rakenteet on tutkittava huolellisesti, jos epäillään PAH-yhdisteiden läsnäoloa. Kreosootti voi aiheuttaa terveyshaitan, joka johtaa asunto- tai kiinteistökaupan purkamiseen. Tutkimukset kannattaa tehsä käyttäen sisäilma- tai muuta rakennusterveyteen perehtynyttä asiantuntijaa jo ennen toimenpiteisiin ryhtymistä, kuten seuraava esimerkkitapaus osoittaa.

Esimerkkitapaus – Voimakas haju johti PAH-yhdisteiden epäilyyn

50-luvulla rakennetussa omakotitalossa aloitettiin kellarikerroksen remontti, jonka yhteydessä rakennuksen lattiarakenteista paljastui kivihiilipikeä sisältävä vedeneristyskerros. Ostajat havaitsivat voimakkaan pistävän hajun, joka viittasi PAH-yhdisteiden vapautumiseen rakenteista. Ostajat reklamoivat vedoten kiinteistön laatuvirheeseen ja vaativat hinnanalennusta lattiarakenteiden purkamisen ja uusimisen kustannusten kattamiseksi, tai vaihtoehtoisesti kiinteistökaupan purkua.

PAH-mittaukset olisi pitänyt teettää ennen rakenteiden purkamista.

Korkein oikeus katsoi, ettei rakenteissa käytetystä kivihiilipiestä huoneilmaan haihtuneiden yhdisteiden määrää voitu osoittaa terveydelle haitalliseksi ajalta ennen rakenteiden avaamista. Tämän perusteella Korkein oikeus päätyi hylkäämään ostajien kanteen, eikä kauppaa purettu. KKO:n päätös perustui siihen, että terveyshaitan olemassaoloa ei ollut pystytty osoittamaan ennen rakenteiden avaamista, eikä täten myöskään kiinteistön laatuvirhettä, johon kanne perustui.

Epäiletkö sisäilmaongelmia?

Mikäli epäilet PAH-yhdisteitä tai muita sisäilmaongelmia ostamassasi kiinteistössä, ota lakitoimistoon yhteyttä ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Kiinteistölakimies Group tarjoaa asiantuntevaa apua sisäilmaongelmiin liittyvissä oikeustapauksissa, reklamaatioissa sekä oikeudenmukaisten korvausten hakemisessa oikeudessa tai sovittelemalla. Mikäli olet solmimassa kauppaa, kauttamme saat myös tilattua pätevän rakennusterveys- tai muun asiantuntijan avuksesi tarkastamaan kaupanteon kohteen.