Kaihin kypsymistä ei tarvitse jäädä odottamaan – Pasi meni kaihileikkaukseen silloin kun itselle parhaiten sopi

Oulun Terveystalon Silmäklinikalla kaihileikkauksen yhteydessä silmään voidaan asentaa sopiva yksi- tai moniteholinssi, jolloin silmälaseja ei tarvitse välttämättä käyttää enää lainkaan.

Pasi Sorvojalla on ollut silmälasit aina ala-asteen ensimmäiseltä luokalta lähtien. Kaihileikkauksen myötä myös silmälasit saivat jäädä.

Kun rovaniemeläinen Pasi Sorvoja ajoi viime keväänä Pyhätunturilta kotiin, hän huomasi näössään jotakin erikoista. Tiheän lumisateen vuoksi näkyvyys oli huono, mutta myös silmässä tuntui olevan jotakin häikkää.

”Panin toisen silmän kiinni ja huomasin, että en näe toisella silmälläni käytännössä yhtään mitään”, Pasi kertoo.

52-vuotias Pasi hakeutui nopeasti optikkoliikkeeseen näöntarkastukseen. Siellä silmälääkäri kertoi, että silmään oli kehittynyt harmaakaihi, joka oli jo heikentänyt näköä merkittävästi. Kaihin oireita ovat häikäisy, näön heikkeneminen ja silmälasiarvojen muutos.

Silmälääkäri arvioi, että kaihi ei ollut vielä kypsynyt riittävästi, jotta Pasi pääsisi julkisen terveydenhuollon kautta leikkaukseen kiireellisesti. Se oli huono uutinen, sillä kaihi vaikeutti maalarina työskentelevän Pasin työntekoa.

”Lääkäri sanoi suoraan, että hän on ennenkin yrittänyt kirjoittaa kiireellistä lähetettä työperusteisesti, mutta ne eivät ole menneet läpi. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuutta jäädä odottamaan kaihin pahenemista vaan leikkaukseen oli päästävä mahdollisimman nopeasti.”

Kaihileikkauksella voidaan korjata myös hajataittoa ja ikänäköä

Niinpä Pasi päätti ottaa yhteyttä lapsuudenystäväänsä Uusitalon Markkuun, joka työskentelee optometristina Terveystalon Silmäklinikalla Oulussa.

”Markku sanoi, että no tulehan käymään, niin laitamma sinulle uudet linssit. Menin heti seuraavalla viikolla silmäklinikalle hoitoarvioon ja samalla kerralla sovittiin jo tuleva leikkausaikakin”, Pasi kertoo.

Kaihileikkauksessa käytetään täsmälleen samaa leikkausmenetelmää kuin linssileikkauksessa. Kaihi- ja linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle asennetaan tekomykiö, minkä jälkeen silmään ei enää myöhemminkään kehity kaihia. Kaihin kypsymistä ei tarvitse jäädä odottamaan, vaan se voidaan leikata jo varhaisessa vaiheessa.

Julkisella puolella kaihileikkauksessa ei korjata silmän hajataittoa tai ikänäköä. Terveystalon Silmäklinikalla kaihileikkauksen yhteydessä silmään voidaan asentaa sopiva yksi- tai moniteholinssi, jolloin silmälaseja ei tarvitse välttämättä käyttää enää lainkaan.

Optometristin tekemässä hoitoarviossa käydään läpi koko leikkausprosessi, kartoitetaan asiakkaan toiveet ja tarpeet sekä määritellään niiden pohjalta paras leikkausmenetelmä. Esimerkiksi harrastukset vaikuttavat siihen, minkälainen linssi sopii kenellekin. Leikkaavan silmäkirurgin tekemässä esitutkimuksessa tarkistetaan vielä silmien terveys.

Pasilla on ollut silmälasit aina ala-asteen ensimmäiseltä luokalta lähtien, ja kaihileikkauksen yhteydessä likinäköisyys korjattiin yksiteholinssillä.

”Kaikki oli alusta asti selvää ja kysymyksiin sai vastauksia milloin vain. Se loi turvallisuuden tunnetta”, Pasi sanoo.

”Eihän sitä tiedä, jos vielä joku päivä voittaisi pojilta pingiksessä jonkun pisteenkin, kun nykyään näkkee pallonkin”, Pasi Sorvoja kommentoi.

Leikkaus meni mukavasti ja lopputulos oli onnistunut

Leikkauspäivänä Pasi matkusti junalla Rovaniemeltä Ouluun. Silmäklinikalla kaikki sujui odotettua helpommin – ”ihan kuin olisi kahvilassa käynyt”, Pasi kuvailee. Kaihileikkaus tehdään tippapuudutuksessa ja siitä kotiutuu samana päivänä.

Terveystalon Silmäklinikalla Oulussa kaikki silmäleikkaukset tekee Antti Juutinen, joka on yksi Suomen kokeneimmista silmäkirurgeista ja tehnyt yli 40 000 silmäleikkausta.

”Ensimmäistä kertaa jännitti vasta silloin, kun mentiin leikkaussaliin. Siinä tuntui kuin olisi ollut avaruuslaitteessa”, Pasi kertoo nauraen.

”Leikkaus meni oikein mukavasti – toimenpide oli helppo eikä sattunut yhtään. Kaikki hoitajat olivat äärimmäisen mukavia ja Antti itse oli tilanteessa niin rauhallinen, että kyllä siinä itsekin rentoutui.”

Pasille oli tärkeää, että leikkaus voitiin tehdä hänen toivomaansa ajankohtaan, sillä hänen piti olla leikkauksen jälkeen pari viikkoa sairauslomalla maalarin työstä aiheutuvan pölyn vuoksi. Tavallisesti työhön voi palata silmäleikkauksen jälkeen jo muutaman päivän jälkeen.

Pasin toipuminen leikkauksesta sujui ongelmitta – silmätippoja piti käyttää ahkerasti muutaman viikon ajan ja hikoilua oli hyvä välttää jonkin aikaa, mutta muuta ihmeellistä ei tarvinnut ottaa huomioon.

”Jo seuraavana päivänä näin paremmin, ja ensimmäisen viikon aikana näkö parani päivä päivältä enemmän”, Pasi kertoo tyytyväisenä.

Nyt Pasi nauttii terveistä silmistä ja paremmasta näöstä, jotka helpottavat arkea niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

”Huonontunut näkö vaikuttaa arkeen ja olemiseen todella paljon. Onhan se ihan eri asia mennä töihin ja harrastuksiin, kun näkeekin kunnolla – ja eihän sitä tiedä, jos vielä joku päivä voittaisi pojilta pingiksessä jonkun pisteenkin, kun nykyään näkkee pallonkin”, Pasi Sorvoja kommentoi nauraen.

Oletko miettinyt silmäleikkausta tai onko sinulla todettu kaihi?

Varaa aika osoitteesta terveystalo.com tai puhelimitse numerosta 0900 30 000.