Miten aloittaa sijoittaminen ilman kokemusta?
MAINOS -
Mahdollisesti yleisimpiä harhaluuloja sijoittamisesta ovat se, että sijoittaminen vaatii suurta pääomaa ja se, että sijoittaminen ei ole mahdollista ilman kokemusta.
Sijoittamisen voi nimittäin aloittaa jo 10-15 eurolla kuussa – summalla, minkä voi säästää esimerkiksi vaihtamalla halvempaan puhelinliittymään.
Kokemusta taas saa vain harjoittelemalla. Jokainen kuuluisakin sijoittaja on joskus ollut vasta-alkaja, jonka on pitänyt opetella sijoittamisen perusteet.
Tästä artikkelista löydät vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen. Saat vinkkejä siihen, mistä etsiä lisätietoa, miten lähteä liikkeelle ja kuinka kasvattaa kuukausisijoitusten määrää.
Löydät perustietoa myös korkoa korolle -ilmiöstä. Viimeistään tämä saattaa motivoida sinuakin aloittamaan sijoittamisen, sillä ilmiötä hyödyntämällä voit laittaa rahasi tuottamaan sinulle lisää rahaa.
Opiskele sijoittamisen arvostetuimmat perusoppaat
Laadukkaat kirjat opettavat sijoittamisen perusteet. Kirjoja löytää kirjastosta, kirjakaupasta ja e-kirjapalveluista, joihin voi usein tutustua ilmaiseksi 14-30 vuorokauden ajan.
Parhaimpia kirjoja sijoittamisen alkeiden opiskelemiseen ovat esimerkiksi:
- Merja Mähkä & Unna Lehtipuu: Sijoittajaksi 7 päivässä (sopii erinomaisesti aloitteleville sijoittajille)
- Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (tästä opit kaiken oleellisen osakesijoittamisesta)
- Seppo Pennanen: Köyhästä rikkaaksi – kuudella eurolla päivässä miljonääriksi (inspiroiva teos, mikä osoittaa, ettei suurenkaan sijoitusvarallisuuden kerryttäminen vaadi mittavaa kuukausipanostusta)
- Joonas Orava & Olli Turunen: Osta, vuokraa, vaurastu (asuntosijoittamisen perusteos)
Kirjojen lisäksi kannattaa koluta myös sijoitusblogit ja keskustelufoorumit läpi. EsimerkiksiFiksukuluttaja.fi-sivulta löytää vinkkejä sekä säästämiseen, sijoittamiseen että lisätulojen tienaamiseen.
Blogien kommenttiosioissa ja etenkin foorumeilla pääsee vaihtamaan ajatuksia muiden sijoittajien kanssa, mikä voi olla todella arvokasta etenkin aloittelijalle.
Keskustelupalstoista taas muun muassaShareville on mainio paikka vaihtaa ajatuksia muiden sijoittajien kanssa ja seurata heidän tekemiä sijoituspäätöksiä salkkujensa suhteen.
Säädä taloutesi ylijäämäiseksi
Kuten alussa todettiin, et tarvitse suuria tuloja tai miljoonaperintöä aloittaaksesi sijoittamisen.
Tarvitset kuitenkin sen 10-15 euroa, mikä on monen rahaston minimikertasijoitus.
Mikäli tahdot noudattaa edellä mainitun Pennasen oppeja, tarvitset ylimääräistä rahaa 6 euroa päivässä (eli noin 180 euroa kuussa).
Jos tulosi kuluvat kokonaisuudessaan menoihisi, et voi sijoittaa.
Useimmissa tapauksissa rahaa jää sijoittamiseen omia kulutustottumuksia säätämällä.
Talouden ylijäämää voi kasvattaa esimerkiksi:
- Kilpailuttamalla tai yhdistämällä nykyiset lainat
- Karsimalla menoja esimerkiksi vaihtamalla joukkoliikenteeseen
- Kilpailuttamalla vakuutukset, sähkösopimukset ja muut välttämättömät menot
- Vaihtamalla työpaikkalounaan edulliseen, kasvisvoittoiseen kotiruokaan
- Muuttamalla edullisempaan asuntoon
Ylijäämää voi tavoitella myös hankkimalla lisätuloja. Lisäansioita voi saada lisäkouluttautumisen, palkankorotuksen, työpaikan vaihtamisen tai toisen työpaikan myötä.
Aloita kuukausisäästäminen laajalla hajautuksella
Hajauttaminen pienentää sijoittamisen riskejä.
Jos säästät rahastoon, hoitavat rahastonhoitajat sijoitustesi hajauttamisen puolestasi. Vertaile rahastoja niiden kulujen ja tuotto-odotusten perusteella.
Mikäli haluat tehdä suoria osakesijoituksia, hajauta sijoituksesi eri yhtiöiden osakkeisiin. Osakesijoittajan on hyvä seurata aktiivisesti markkinoita ja talousuutisia.
Muita sijoitusinstrumentteja ovat esimerkiksi kryptovaluutat, asunnot, vertaislainat ja kulta.
Jos uskot esimerkiksi tietyn kryptovaluutan arvon kasvavan, voit hankkia sitä salkkuusi muiden sijoitusten rinnalle. Tämä on hajauttamista eri sijoitusinstrumentteihin.
Mikään sijoitusinstrumentti ei ole pomminvarma, vaan sijoitustoiminnassa on aina riskejä. Siksi ei kannata koskaan sijoittaa niitä rahoja, joita ei ole varaa menettää (tai rahoja, joita tietää tarvitsevansa piakkoin).
Korkoa korolle -ilmiö
Korkoa korolle -ilmiötä voi pitää sijoittajan parhaana ystävänä.
Esimerkiksi rahasto-osuuksilla voi saada tuottoa joka vuosi. Jos et nosta korkotuottojasi vaan lisäät ne alkuperäiseen sijoituspääomaan, alkaa näille tuotoillekin kertyä korkoa.
Yleisesti ottaen voidaan todeta, että parhaan hyödyn korkoa korolle -ilmiöstä saa pitkällä aikavälillä ja sijoittamalla korkean tuotto-odotuksen sijoituskohteisiin. Aika tasaa riskiä vauhdittaen myös korkoefektiä.
Muista myös verot
Sijoittajan tulee maksaa veroa sijoittamalla saaduista pääomatuloista. Pääomatuloveroprosentti on 30 % aina 30 000 euroon asti.
Tuloista voi kuitenkin ensin vähentää sijoitustoiminnan kulut.
Eri sijoitusinstrumenttien välillä on eroja verotuskäytäntöjen suhteen, joten myös verotukseen liittyviin yksityiskohtiin on hyvä paneutua jo sijoitustaipaleen alkupuolella.
On sinun vastuullasi tarkastaa esitäytetty veroilmoitus joka vuosi. Jos veroilmoitukseltasi puuttuu jotain tai tiedot on merkitty väärin, korjaa veroilmoitus itse (tai teetä veroilmoitus kirjanpitäjällä).
Osta ja pidä vs. treidaaminen
Eri sijoitusstrategiat voidaan jakaa kahteen luokkaan.
Ensimmäinen on osta ja pidä. Tuolloin sijoittaja luottaa sijoituskohteen arvon nousuun pitkässä juoksussa, eikä edes aio lunastaa sijoituksiaan vielä pitkään aikaan.
Toinen päästrategia on aktiivinen kaupankäynti eli treidaaminen.
Treidaaja seuraa aktiivisesti kursseja osatakseen myydä ja ostaa juuri oikealla hetkellä. Tavoitteena on saada nopeita ja mahdollisimman suuria voittoja.
Osta ja pidä -sijoittaminen on melko passiivista toimintaa, ja siksi tämä vaihtoehto sopii monille sijoittamisesta kiinnostuneille.
Treidaaminen vaatii paljon enemmän vaivannäköä, mutta se voi olla hyvinkin palkitsevaa sekä taloudellisesti että henkisesti. Monille treidaaminen on nimittäin mieluisa harrastus.
Toisille siitä voi muodostua jopa kokopäivätyö.
Yhteenveto
Tässä artikkelissa esitetyt ajatukset eivät ole suoranaisia sijoitusneuvoja, koska varsinaista sijoitusneuvontaa ei voida antaa tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia tai esimerkiksi riskinsietokykyä.
Lisäksi yhdessä ainoassa kirjoituksessa ei ole mahdollista käsitellä sijoittamista sillä tarkkuudella kuin yksityissijoittajan pitäisi tehdä ennen sijoituspäätöksiään.
Artikkelin tarkoituksena on rohkaista etsimään lisää tietoa ja aloittamaan sijoittaminen näin saadun tietopohjan perusteella.
Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, mikä johtaa ani harvoin äkkirikkauksiin. Riskeistä huolimatta voidaan kuitenkin todeta, että ylimääräiset varat on aina parempi sijoittaa kuin jättää käyttötilille inflaation armoille.