Paikallisuutiset
Korpelan Voiman toimitusjohtaja valitaan perjantaina – sähköyhtiön johtoon on nousemassa Haapaveden kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala
Energiakonsernin yhtymäkokous on perjantaina koolla sähköisissä tunnelmissa.
Korpelan Voiman yhtymähallitus esittää konserniyhtymän toimitusjohtajaksi Haapaveden nykyistä kaupunginjohtajaa Antti-Jussi Vahtealaa. Valintaa valmistellut työryhmä oli esityksessään yksimielinen. Päätös uudesta toimitusjohtajasta on tarkoitus tehdä energiayhtiön yhtymäkokouksessa perjantaina.
Haapaveden kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala on parhaillaan opintovapaalla.
Korpelan Voiman toimitusjohtajan virkaa haki määräaikaan mennessä kymmenen henkilöä, joista kaksi veti hakemuksensa pois kesken valintaprosessin.
Yhtiön edellinen toimitusjohtaja Tuula Loikkanen joutui jättämään tehtävänsä joulukuussa, mutta osallistui vielä kuukausia sen jälkeen energiayhtiön päivittäiseen pyörittämiseen asiantuntijan roolissa.
Huhtikuun puolivälistä eteenpäin toimitusjohtajan tehtäviä on hoitanut Korpelan Voiman varatoimitusjohtaja ja hallituksen jäsen, Kalajoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riitta A. Tilus.
Konsernin toimitusjohtajaa on ollut valitsemassa erillinen työryhmä, joka on koostunut Korpelan Voiman osakkaiden kunnanjohtajista ja kuntayhtymän hallituksesta. Hallituksessa istuu yksi edustaja kustakin omistajakunnasta.
Korpelan Voiman konsernihallituksen puheenjohtajana on Sievin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Toivola ja varapuheenjohtajana Kannuksen kaupunginvaltuutettu Kari Gromoff.
Konsernihallituksessa omia kuntiaan edustavat Verkko Korpelan hallituksen puheenjohtaja Mari-Liisa Haka (Lestijärvi), Marko Malvisto (Halsua), Anna-Maija Syri (Toholampi), Korpelan Voiman varatoimitusjohtaja Riitta A. Tilus (Kalajoki) sekä Hannu Virkkala (Kaustinen).
Korpelan Voiman omistavat Kannuksen ja Kalajoen kaupungit sekä Kaustisen, Sievin, Toholammin, Halsuan ja Lestijärven kunnat. Omistajakunnista neljä vaatii yhä tilapäisen tarkastusvaliokunnan asettamista selvittämään sähköyhtiön hallituksen luottamusta.
Kannus, Toholampi, Kaustinen ja Lestijärvi ovat tehneet esitykset ylimääräisen yhtymäkokouksen koolle kutsumisesta, jotta erillisen valiokunnan asettamisesta voitaisiin tehdä päätös.
Tilapäisen valiokunnan asettaminen voisi lopulta johtaa tilanteeseen, jossa valiokunta toteaa, ettei luottamusta ole ja sen seurauksena Korpelan Voiman kuntayhtymän hallitus joutuisi eroamaan. Yhtä lailla tarkastelu voisi tietysti päätyä myös eri lopputulokseen.
Korpelan Voiman varsinainen yhtymäkokous kokoontuu perjantaina Sievissä. Kannuksella, Toholammilla, Kaustisella ja Lestijärvellä on yhteenlaskettuna kaikkiaan 63 prosenttia yhtymäkokouksen äänivallasta. Kuntayhtymän hallituksen luottamuksen tarkasteluun ei ole kuitenkaan odotettavissa nopeita ratkaisuja.
Korpelan Voiman strategiaa linjaa yhtymäkokous, joka on koolla pari kertaa vuodessa, viimeksi marraskuussa. Yhtymäkokouksessa näitä seitsemää omistajakuntaa edustaa yhteensä 21 kokousedustajaa, kolme henkilöä aina kustakin kunnasta. Yhtymäkokouksessa kunnan äänivalta on suhteessa kuntien merkitsemiin osuuksiin.
Korpelan Voiman yhtymähallituksessa kuntien omistajaohjausta puolestaan toteuttaa seitsemän henkilöä. Kuntalain mukaan yhtymäkokous voi erottaa hallituksen kesken toimikauden, jos se ei nauti yhtymäkokouksen luottamusta.
Korpelan Voiman hallitus ei kuitenkaan ole tuonut omaa luottamustaan koskevaa asiaa yhtymäkokouksen päätettäväksi sillä perusteella, ettei kuntien päätöksillä ole vielä lain voimaa.
Keskipohjalaiskuntien yhteisomistuksessa olevassa sähköyhtiössä on ollut silmiinpistävää ristivetoa jo vuosien ajan. Osa omistajakunnista on ollut tyytymätön Korpelan Voiman hallituksen ja operatiivisen johdon toimintaan, ja vaatinut yhtiön päätöksenteon tuulettamista.
Kärhämää aiheuttanut asia tuskin etenee vielä tämän viikon yhtymäkokouksessakaan, sillä kuntien päätöksistä on tehty lukuisia oikaisuja ja sen jälkeen valituksia Vaasan hallinto-oikeuteen.
Perjantain kokouksen esityslistalla asia annetaan yhtymäkokoukselle tiedoksi sillä perusteella, että valitusten ollessa hallinto-oikeuden käsittelyssä, kuntien päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia.
Kuntayhtymän hallitus on kokouksessaan tammikuussa päättänyt, että ylimääräinen yhtymäkokous kutsutaan koolle sen jälkeen, kun kuntien päätökset ovat saaneet lain voiman.
Vaasan hallinto-oikeudessa kunnallisvalitusten keskimääräinen käsittelyaika tällä hetkellä on noin 25 kuukautta.
Siinä ajassa ennättää Korpelan Voiman strategiaa linjaavan yhtymäkokouksen kokoonpanokin muuttua, kun kuntavaaleissa ensi huhtikuussa Suomen kaupunkeihin ja kuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt.
Korpela-konserniin kuuluvat Korpelan Voima -kuntayhtymä sekä sen tytäryhtiöt Korpelan Energia, Lämpö Korpela ja Verkko Korpela.
//23.6. kello 7.18 Avattu kommentointi, muokattu otsikkoa.
//23.6. kello 11.01 Korjattu Toholammin vaihtuneen yhtymäkokousedustajan nimi.