Paikallisuutiset

Pohjois-Suomessa harjoitellaan mahdollisen radioaktiivisen säteilyonnettomuuden varalta. Kuva: -

Keskiviikkona harjoitellaan radioaktiivisen säteilyonnettomuuden varalta - Haapavesikin mukana

Pohjois-Suomessa harjoitellaan kuvitteellisen radioaktiivisen säteilyonnettomuuden varalta 4. syyskuuta. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämään alueellisen valmiusharjoitukseen osallistuvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien kunnat sekä keskeiset viranomaiset ja toimijat sekä toimijoita Lapin alueelta.

Valmiusharjoitukseen osallistuu kaikkiaan 36 kuntaa, josta Haapavesi yhtenä, ELY-keskukset, pelastuslaitokset, hyvinvointialueet, Oulun hiippakunta, Oulun poliisilaitos, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos sekä Tulli.

– Osallistumme Säde24-harjoitukseen aluehallintoviraston ohjelman mukaisesti. Mukana on johtoryhmä ja harjoitus on verkkototeutuksena, kaupunginjohtaja Esa Jussila kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjoituksen tavoitteena on lisätä kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden osallistuvien organisaatioiden tietoa säteilystä, erilaisista säteilylähteistä ja uhkista lähialueilla sekä kehittää valmiuksia kohdata säteilyvaaratilanne.

Säde24 -niminen valmiusharjoitus alkaa kuvitteellisesta tilanteesta, jossa Venäjän viranomaisilta on tullut Säteilyturvakeskukselle ilmoitus ydinvoimalaitoksen ongelmista Kuolan lähistöllä. Ongelmien syitä tai mahdollisia vaikutuksia ei ole tarkennettu. Suomessa viranomaiset alkavat valmistella toimenpiteitä mahdollisen säteilyvaaratilanteen varalle.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasojan mielestä säteilyturvallisuuteen on tarpeen kiinnittää huomiota, vaikka säteilyvaaratilanteen todennäköisyys on Suomessa pieni.

– Harjoitusteeman valintaan on osaltaan vaikuttanut Ukrainan sota, sillä Venäjä on tehnyt iskuja myös ydinvoimalaitoksiin, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

//Uutiseen päivitetty Esa Jussilan kommentti 2.9.2024 klo 15:15//

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä