Kuuluuko autosi jarruista kolinaa tai kitinää? Toimi näin

Ei ole lainkaan poikkeavaa, että jarruista kuuluu jarruttaessa joskus ääniä. Esimerkiksi jarrupaloihin eksynyt hiekka tai pesun jälkeinen kosteus voivat saada ääniä aikaan, jotka usein myös korjaantuvat itsestään. Joskus kuitenkin on tarpeen myös tehdä huoltotöitä, kuten vaihtaa jarrupalat ja/tai jarrulevyt. Koska jarrut ovat ajoturvallisuuden näkökulmasta niin kriittisessä roolissa, ei korjaamolla käyntiä tule viivästyttää.

Kuluneet jarrupalat vaihtoon

Yleisin syy jarrujen kolinaan tai kitinään on kuluneet jarrupalat. Jarrupalat on suunniteltukin kulumaan ajan myötä, ja kun ne menevät liian ohuiksi, niistä voi alkaa kuulumaan ääntä. Jos et ole ajanut viime aikoina hiekkatiellä, etkä ole juuri pessyt autoa, jarruista jarruttaessa kuuluva ääni voi hyvinkin olla merkki liian kuluneista jarrupaloista.

Jarrupalojen vaihtaminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta taitava kotimekaanikko pystyy sen tekemään. Esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupasta jarrupalat voi tilata myös suoraan kotiovelleen. Netissä jarrupalat ovat usein myös kivijalkaliikkeitä edullisempia. Trodo mahdollistaa sopivien jarrupalojen löytämisen niin, että palat sopivat varmasti omaan automalliin. Suurin osa autoilijoista tyytyy kuitenkin vaihdattamaan jarrupalat suosiolla autokorjaamolla.

Jarrulevyjen tarkistaminen

Jarrupalojen kuluminen on hyvin yleinen syy kolinalla ja kitinälle, mutta ongelma voi johtua myös jarrulevyjen kulumisesta tai vaurioista. Mikäli jarrulevyt ovat kuluneet epätasaisesti, voidaan ongelma yrittää korjata hiomalla levyt tasaiseksi. Jos levyt ovat kuitenkin selvästi vaurioituneet, joudutaan ne uusimaan. Jarrulevyjen ja -palojen väliin voi tarttua hiekkaa ja pieniä kiviä, ja tätä ongelmaa voi yrittää korjata paineilmalla ja tekemällä kevyitä jarrutuksia. Esimerkiksi Trodo myy netissä myös jarrulevyjä eri automalleihin.

Myös kosteudesta johtuva kitinä jarruttaessa voi korjaantua itsestään ajon ja kevyiden jarrutusten myötä. Asfaltilla voit tehdä myös kovempia jarrutuksia nähdäksesi häviääkö ääni. Jos äänet eivät kuitenkaan poistu, on syytä ajaa autokorjaamolle jarrupalojen ja -levyjen tarkastusta varten. Asiantunteva autokorjaaja pystyy paikantamaan vian hetkessä.

Jarrujen puhdistaminen kotikonstein

Mikäli on hiljattain esimerkiksi ajanut hiekkaisella tai mutaisella tiellä ja tietää jarrupalojen ja -levyjen olevat vielä uudet, voi jarruista yrittää puhdistaa liat ja hiekat kotikonstein. Puhdistaminen edellyttää, että auto nostetaan tunkin varaan ja rengas irrotetaan. Tämän jälkeen jarruihin voi puhaltaa paineilmaa likojen irrottamiseksi jarrupaloista, -levyistä- ja satuloista. On olemassa myös erikseen myytävää jarrupuhdistusainetta, jota voi käyttää niin ikään.

Paineilmaa ei tule puhaltaa suoraan jarrupalojen väliin, koska näin tekemällä hiekka tai muu lika menee vain syvemmälle. Myös rättiä tai pehmeää harjaa voi käyttää tarvittaessa apuna. Samalla kun puhdistaa jarruja, on myös hyvä silmäillä, että jarrupalat ja -levy ovat kunnossa. Jarrujärjestelmään pääsee helposti muodostumaan korroosiota Suomen ajo-olosuhteissa. Puhdistuksen jälkeen asenna rengas takaisin, laske auto alas ja testaa poistuiko ääni tekemällä kevyitä jarrutuksia. Omista jarruistaan voi pitää huolta myös ajotyylillä ja jarruputkien ilmaamisella.

Syytä korjata nopeasti

Jarrut ovat ajoturvallisuuden näkökulmasta yksi auton tärkeimmistä osista, joten niissä ilmeneviin ongelmiin on aina syytä suhtautua vakavasti. Kolina ja kitinä jarruttaessa voi olla merkki vakavasta ongelmasta, joka voi tehdä ajamisesta vaarallista. Pienetkin viat voivat lisäksi pidentää jarrutusmatkaa normaalista.

Tyypilliset jarruviat on mahdollista korjata nopeasti ja edullisesti. Netistä on helppo löytää laadukkaita varaosia omaan automalliin. Säännöllinen jarrujen huolto auttaa ehkäisemään myös suuren osan ongelmista. Jarrupalat tulisi vaihtaa noin 50 000–100 000 kilometrin välein ja nykyisin jopa Black Friday -tarjouksista voi bongata edullisia auton varaosia.