Millainen laina on järkevä tapa tukkia arjen yllättävät rahareiät?

Suomi kuuluu Euroopan kymmenen kalleimman maan joukkoon, eikä hintatason nousu ja yleinen inflaatio helpota kansalaisten tilannetta. Palkat eivät vain nouse samaan tahtiin hintojen kanssa – seuraava takaisku tulee ALV-korotuksista syyskuussa 2024.

Moni varmasti pohtii mielessään, olisiko vakuudeton pikalaina validi keino rahoittaa yllättävät menot ja rahareiät. Se voi olla hyvä vaihtoehto, mutta ei aina.

Käydään tässä artikkelissa tarkemmin lävitse vakuudettomia pikalainoja, niiden korkoja, yleisiä käyttötarkoituksia sekä lainanhakuprosessia. Lisäksi jokaisen tulee tiedostaa yleinen korkokatto ja muut lakisääteiset pykälät lainojen osalta.

Mikä on pikalaina?

Pikalaina, pienlaina, pikavippi, pieni kulutusluotto…rakkaalla lapsella on tunnetusti monia nimiä. Näillä kaikilla tarkoitetaan kuitenkin pientä vakuudetonta lainaa. Lainaa voi hakea kätevästi netistä, joko Suomi-pankista tai ulkomaisen rahoituslaitoksen kautta.

Kuten nimikin jo kertoo, maksetaan pikalaina heti asiakkaalle. Lakisääteiset asiat tulee silti pitää mielessä esimerkiksi asiakkaan tuntemisen suhteen.

Pienet lainat maksetaan keskimäärin muutamassa tunnissa. Useiden tonnien pikalainojen yleinen maksuaika on vuorokauden luokkaa. Mikäli pikalainaa hakee pankin vanhana asiakkaana, voi maksuaika olla vain muutamia minuutteja.

Yleinen korkotaso lainoissa

Nykyään pikalainoissa on verrattain matalat korot ja kulut. Suomen lain mukaan lainan tulee täyttää nämä ehdot:

  • Nimelliskorko + korkolain mukainen viitekorko enintään 20 %.
  • Lainasta saa periä vuodessa enintään 150 eurolla kuluja.
  • Kulut voivat olla päiväkohtaisesti enintään 0,01 %.

Lisäksi vanhoissa pikalainoissa tulee noudattaa aikaisempaa ohjeistusta. Mikäli alle 2 000 euron laina on maksettu 1.6.2013–31.8.2019 välillä, saa todellinen vuosikorko olla 50 %, viitekorko lisättynä.

Kannattaako pikalainaa harkita?

Pikalainan hakeminen voi olla järkiteko, jos lainaa oikeasti tarvitsee. Mitään lainaa ei kannata ottaa huvikseen, koska lainarahat on maksettava takaisin korkojen kera. Pikalainalla voidaan kuitenkin rahoittaa arjen yllättäviä kuluja, kuten autoremontti.

Hyvä keino on ensin hakea lainaa omasta kotipankista. Mikäli tarjous ei miellytä, niin lainaa on mahdollista hakea esimerkiksi lainanvälittäjän kautta. Lisäksi Suomessa operoi kymmeniä eurooppalaisia luottolaitoksia.