Moni jättää tämän ilmaisen säästövinkin hyödyntämättä

Kuluttajien luottamus talouteen on ollut heikkoa jo useita vuosia. Taloudessa ja politiikassa onkin eletty aikoja, jolloin positiivisia signaaleja on joutunut hakemalla hakemaan. Monessa perheessä on kiristetty lompakon nyörejä ja karsittu ostoslistalta kaikkea turhaa. Kuluttajilla on myös muita tapoja saada säästöjä aikaiseksi ja moni voi olla tietämätön joistakin parhaista tavoista säästää.

Lainarahaa ei tarvitse ottaa suurella korolla

Suurella osalla suomalaisista on jonkinlaista lainaa takaisinmaksettavanaan, oli se sitten asuntolainaa, kulutusluottoa tai muuta lainarahoitusta. Lainan ikävä puoli on aina korko sekä muut mahdolliset kulut. Lainanottaja siis joutuu maksamaan pankille siitä, että pankki ottaa riskin myöntäessään asiakkaalle lainarahaa.

Moni lainanhakija jättää kuitenkin hyödyntämättä ilmaisen keinon säästää näissä pankkien perimissä kuluissa. Markkinoilla olevat lainatarjoukset voi nimittäin kilpailuttaa ilmaiseksi ja siten säästää lainan takaisinmaksukuluissa pitkän pennin. Parhaimmillaan ilmainen kilpailutuspalvelu voi säästää esimerkiksi kulutusluottojen kuluissa satoja tai jopa tuhansia euroja.

Moni voi ihmetellä sitä, miten lainojen kilpailutus voi olla netissä ilmaista. Palvelujen ilmainen käyttäminen perustuu siihen, että kilpailutukseen erikoistuneet palvelut saavat tulonsa mainostulojen kautta sekä suositellessaan asiakkaille edullisimpia lainatarjouksia.

Itselle sopiva korko ja kuukausierä

Kilpailuttamalla lainat asiakas saa hetkessä itselleen parhaiten sopivimmat lainatarjoukset. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas löytää markkinoiden edullisimmat lainat, joissa korko ja muut kulut ovat maltilliset. Joillakin hakijoilla vaakakupissa voi painaa paljon myös muut tekijät, kuten saatava laina-aika ja kuukausierän suuruus.

Lainojen kilpailutuspalveluissa asiakas voikin valita itselleen sopivan laina-ajan. Laina-aika vaikuttaa osaltaan paljon siihen, miten suuri lyhennettävä erä asiakkaalle muodostuu. Lainoja lyhennetään perinteisesti kerran kuussa ja mitä pidemmän laina-ajan asiakas valitsee, sitä pienemmäksi kuukausierä muodostuu. Toisaalta pitkän laina-ajan heikkous on se, että lainan kokonaiskulut kasvavat suuremmiksi.

Lainanhakijan tuleekin varsinkin lyhyttä laina-aikaa harkitessaan ottaa huomioon, että kuukausierä tulisi pystyä maksamaan kuukaudesta toiseen ilman ongelmia. Muussa tapauksessa pankki voi periä myöhästymismaksun ja periä kuluja maksumuistutuksesta. Monet pankit tarjoavat kuitenkin myös lyhennysvapaita kuukausia, mutta niistä on sovittava pankin kanssa etukäteen.

Hakijan tiedot tarkistetaan

Lainaa haetaan myös kilpailutuspalveluiden kautta omalla nimellä. Eikä pelkästään omalla nimellä, vaan asiakkaan tulee kertoa lisätä lainahakemukseen tieto myös omasta henkilötunnuksestaan. Henkilötunnuksen avulla pankit voivat tarkistaa, että asiakkaalla ei ole aktiivisia maksuhäiriömerkintöjä.

Asiakkaan luottotiedot siis tarkistetaan ja mikäli asiakkaalla on aktiivisia maksuhäiriömerkintöjä, ei hän voi saada lainaa. Puhtaiden luottotietojen lisäksi asiakkaalla tulee olla myös jokin tulonlähde, jolla hän pystyy lainan takaisinmaksamaan. Tulonlähde voi olla esimerkiksi ansiotulot, eläketulot tai omasta yrityksestä saatavat tulot. Sosiaalituet kuten toimeentulotuki ja työttömyyskorvaus eivät kelpaa tässä yhteydessä tulonlähteeksi.

Halpa laina heti tilille

Lainojen kilpailuttaminen netissä ei tarkoita, että asiakkaan tulisi jäädä viikoksi odottamaan puhelinsoittoa jostakin hämärästä yrityksestä. Päinvastoin, kilpailutuspalvelun kautta asiakas voi saada lainahakemuksen täytettyään lainatarjouksia jo muutamassa minuutissa. Nopeus perustuu siihen, että lainojen kilpailuttajat ja pankit ovat automatisoineet omia prosessejaan.

Asiakas saa lainatarjoukset sähköpostitse ja voi hyväksyä niistä halutessaan itselleen parhaiten sopivimman tarjouksen. Lainatarjoukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä voi välittää muille ihmisille.

Lainasopimuksen voi allekirjoittaa digitaalisesti omilla pankkitunnuksillaan, minkä jälkeen rahat voi saada tililleen parhaimmillaan jopa 15 minuutissa. Eri pankeilla on kuitenkin erilaisia käytäntöjä rahojen siirrossa, ja joillakin pankeilla siirrossa voi kestää 1-2 arkipäivää.

Jos yksikään itselle räätälöity lainatarjous ei miellytä, voi ne kaikki myös hylätä täysin vapaasti. Lainojen kilpailuttaminen on ilmaista, eikä hylätyistäkään lainatarjouksista koidu asiakkaalle mitään kuluja maksettavaksi.