Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus: On(ko) onnea olla äiti!?
Suomalaiset naiset synnyttävät vähemmän lapsia kuin yli 150 vuoteen. Koronavuosia ilahduttanut vauvaboomi jäi lyhyeksi. Muutosta tuskin voi kokonaan selittää sodan aiheuttamalla taloudellisella epävarmuudella, inflaatiolla, lapsilisäeurojen tai päivähoitopaikkojen vähyydellä. Kyse on todennäköisesti myös ajattelutavan muutoksesta, joka oli vireillä jo ennen koronaa.
Lapsia on kaikenlaisissa perheissä vähemmän kuin aikaisemmin. Johtuuko se siitä, että vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on tullut näkyvämpi ilmiö vai siitä, että nykyisin jo joka viides kohtaa tahattoman lapsettomuuden? Onko aika niin epävarma tai maailma paha, että tänne ei haluta lapsia? Mikä merkitys on sillä, että synnyttämisestä on tehty lähes sairaus, joka pitää hoitaa kaukana kotoa?
Nyt puhuvat naiset. Haapavetiset äidit kertovat, missä ja millaisissa olosuhteissa haluavat lapsensa syntyvän. Entinen haapavetinen, Jenna Antinmaa kertoo puolestaan avoimesti sairastumisestaan geenisyöpään, joka aiheutti lapsettomuuden.
Sen minkä eletty elämä opettaa niin naisille kuin miehillekin on, että elämä ei ole koskaan täysin varmaa. Asioista voi harvoin päättää kokonaan itse. Epävarmuutta on vain opittava sietämään tässäkin asiassa.
Äitienpäivän ohella toukokuun toisella viikolla on jo vuosia nostettu esiin tahaton lapsettomuus, jota teemaviikkoa parhaillaan vietämme. Hyvä niin. Lapsettomien lauantai on äitienpäivän aattona. Samaan toukokuisten perheteemapäivien kirjoon voidaan lisätä kansainvälinen lapsensa menettäneiden äitien äitienpäivä, joka oli 5. toukokuuta.