Sähkölasku paljastaa: Mitä kaikkea sähkön hintaan sisältyy?

Sähkön hinta puhuttaa suomalaisia paljon. Moni ei varmasti ollut varautunut viime talven rajuihin hinnannousuihin pakkaskuukausien aikana, ja ennätyskalliit sähkölaskut tulivat tutuiksi valitettavan monelle kotitaloudelle.

Vaikka asia on ollut mediassa näyttävästi esillä, voivat syyt itse hinnan muodostumiseen kussakin tilanteessa olla monelle kuluttajalle vieraampia. Sähkökeskusteluun liittyy paljon erilaisia termejä, jotka voivat olla haastavia ymmärtää. Avaamme tässä artikkelissa useimmin kysyttyjä kysymyksiä, jotka liittyvät sähkön hinnan määräytymiseen sekä erilaisten sopimusten välisiin keskeisimpiin eroihin.

Mitä kaikkea sähkön hintaan sisältyy?

Sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta; sähköenergiasta, sähkönsiirrosta sekä veroista. Sähkön kilpailutus onnistuu sähköyhtiöiden tarjouksia vertailemalla, kun taas sähkönsiirto ostetaan aina suoraan paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön markkinahintaan?

Pörssisähkön käsite on varmasti jäänyt suomalaisten mieliin viime talven mediakeskustelujen myötä. Pörssisähkö tarkoittaa tuotetta, jonka hinnat vaihtelevat jatkuvasti markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkön hinta seuraa tarkasti Nord Pool -sähköpörssin hintoja ja kilowattituntihinta voikin vaihdella tunneittain.

Pörssisähköön liittyvä termi on spot-hinta, joka tarkoittaa tuntikohtaista sähkön hintaa. Tämä hinta määritellään sähköpörssissä ja se muuttuu päivittäin. Spot-hinnan avulla kuluttajat voivat suunnitella ja säätää omaa sähkönkulutustaan kulloisenkin hintatason mukaan.

Spot-hinta ei kuitenkaan ole suoraan kuluttajan maksama hinta. Kokonaisuuteen vaikuttavat myös sähköyhtiön marginaali, verot sekä sähkönsiirtomaksut. Sähkönsiirtosopimusta ei voi kilpailuttaa.

Mitä energiamaksulla tarkoitetaan?

Energiamaksu on kulutettuun energiamäärään perustuva maksu, jonka yksikkönä käytetään senttiä per kilowattitunti. Kaikki kulutettu energia on myös tuotettava. Sähkönmyyjä maksaa hankkimastaan energiasta energiantuottajille sen mukaisesti, kuinka paljon energiaa on hankittu, ja myy tämän sähkön edelleen kuluttajille. Sähkölaskussa eritelty energiamaksu kattaa siis sekä sähköntuottajan että sähkönmyyjän toimintaan liittyviä kustannuksia.

Mitä termi perusmaksu tarkoittaa sähkölaskulla?

Perusmaksu tarkoittaa tyypillisesti kuukausi- tai vuosimaksua, joka ei riipu kulutetun energian määrästä. Esimerkiksi sähköliittymää varten tarvittavaa sähköverkkoa on pidettävä yllä, vaikka sähköä ei käytettäisi lainkaan. Sähköyhtiö kattaa perusmaksulla sähkönmyynnistä aiheutuvia kustannuksia, kuten asiakaspalvelu- ja hallinnointikuluja.

Miten vuosikustannusarvio lasketaan?

Sähkösopimusten kilpailuttamisen yhteydessä palveluntarjoajat antavat sinulle arvion vuosikustannuksista. Arvio perustuu sähköyhtiöiden antamiin hintatietoihin, palvelun tekemään kulutusarvioon tai itse antamaasi energiakulutuksen määrään vuositasolla.

Vuosikustannusarvion määrään vaikuttaa olennaisesti se, millaisesta sähkösopimuksesta on kyse. Yleissähkötuotteiden - kuten määräaikaisen sähkösopimuksen - kustannusarvio määräytyy pelkästään sähkösopimuksen hintojen ja kulutusarvion mukaisesti.

Pörssisähkön kohdalla taas laskenta perustuu toteutuneisiin spot-hintoihin. Sähkövertailu.fi käyttää alustallaan pörssisähkön hinta-arviona aina viimeisen 30 päivän keskihintaa, mikä antaa totuudenmukaisimman kuvan pörssisähkötuotteiden vuosittaisista kustannusarvioista. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että pörssisähkön hinta voi vaihdella vuoden mittaan paljonkin - myös ennalta-arvaamattomasti.

Sähkövertailu.fi:n sivuilla voit vertailla useiden eri sähköyhtiöiden tarjouksia nopeasti ja helposti vain muutamassa minuutissa. Sähkön kilpailutus kannattaa aina - klikkaa itsesi sivuille ja kilpailuta itsellesi entistä kustannustehokkaampi sähkösopimus!