Paikallisuutiset

Suomen kansalaisuus oli Elenalle ja Vasilille unelmien täyttymys – Eskolanniemelle kotiutuneen pariskunnan mielestä parasta Suomessa on turvallisuus

Elena ja Vasili kyllästyivät asuinympäristönsä levottomuuteen Espoossa ja muuttivat Haapaveden Eskolanniemeen. Uudessa kodissaan he nauttivat ennen kaikkea rauhallisuudesta ja kotipihasta avautuvasta maisemasta.
Elena ja Vasili kyllästyivät asuinympäristönsä levottomuuteen Espoossa ja muuttivat Haapaveden Eskolanniemeen. Uudessa kodissaan he nauttivat ennen kaikkea rauhallisuudesta ja kotipihasta avautuvasta maisemasta. Kuva: Suvi Hyttinen

Elena Sviridovan(24) jaVasili Sviridovin(34) suuri unelma täyttyi pari viikkoa sitten, kun he saivat käsiinsä Suomen passit. Suomen kansalaisuuden saamista juhlistettiin pariskunnan kotona Eskolanniemessä yhtä aikaa tupaantuliaisten kanssa. Juhlaan saapui ystäviä ympäri Suomen.

Venäjältä lähtöisin oleva pariskunta kuvailee tuntemuksiaan valtavan onnellisiksi, kiitollisiksi ja helpottuneiksi. Kansalaisuuden saaminen oli pitkä ja mutkikaskin prosessi, jossa suurena apuna toimi haapavetinen ystävä,Diana Seppä.

– Diana on iso lahja meidän elämässä. Hänellä on suuri sydän ja halua auttaa kaikkia ihmisiä, Vasili kiittelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellytyksenä kansalaisuuden saamiselle on viiden vuoden yhtäjaksoinen asuminen Suomessa, kohtuullinen kielitaito sekä työpaikka ja toimeentulo. Vasilin ja Elenan kohdalla prosessi kesti noin yhdeksän kuukautta.

– Hakemukseen tarvitaan paljon erilaisia todistuksia, esimerkiksi työnantajan selvitys, tuloselvitys ja veroilmoitus. Maahanmuuttoviranomaiset käyvät kaiken tarkasti läpi, mitä itse pidän hyvänä asiana. Suomeen tarvitaan maahanmuuttajia uusiksi asukkaiksi, mutta heidän täytyy olla kunnollisia ihmisiä, jotka haluavat tehdä täällä töitä ja elää maan tavalla, Diana tuumii.

Kielitaidon Vasili pystyi osoittamaan Suomessa suoritetuilla ammattitutkinnoilla, joita hän on ennättänyt hankkia jo kaksi. Elena todisti kielitaitonsa osallistumalla maahanmuuttoviraston järjestämään testiin.

Kostamuksesta lähtöisin oleva Vasili muutti Suomeen jo vuonna 2011 Dianan järjestettyä hänelle opiskelupaikan Haapavedeltä, Noran matkailulinjalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin käynyt koko elämäni ajan Suomessa ostoksilla ja ihaillut tätä maata. Suomessa valtio antaa ihmisille hyvät mahdollisuudet rakentaa elämää. Ero Suomen ja Venäjän välillä on tosi suuri siinä, miten ihmisiä kohdellaan. Suomessa on turvallista, kun taas Venäjällä ihmiset joutuvat pelkäämään koko ajan. Koskaan ei tiedä, mitä huomenna tapahtuu, Vasili miettii.

Ammattiopistossa maahanmuuttajaopiskelijoiden ohjaajana työskennelleeseen Dianaan Vasili tutustui, kun tämä kävi Kostamuksessa pitämässä infotilaisuuksia opiskelumahdollisuuksista Suomessa.

– Diana kertoi, että ensin pitää opetella kieltä niin, että voi opiskella ja suorittaa tutkinnon suomeksi. Kävin puoli vuotta joka viikko Suomen kielen kurssilla, ja lisäksi opiskelin itse kotona joka päivä, jotta iso unelmani voisi toteutua.

Vasilin opinnot Haapavedellä sujuivat hyvin. Koulun ohessa hän teki siivoustöitä SOL-palveluissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkailualan tutkinnon jälkeen Vasili suoritti Haapavedellä vielä sähköasentajan opinnot. Sähköalaa hän oli opiskellut jo Venäjällä ja tehnyt vuosia alan töitä.

– Opiskelu Suomessa on aivan eri asia kuin Venäjällä. Täällä opiskelijoille annetaan paremmat tarvikkeet, opetus ja mahdollisuudet saada kokemusta. Lisäksi tarjotaan vielä paljon mielenkiintoista ohjelmaa ja harrastusmahdollisuuksia.

Urheilua, laulua ja tanssia harrastava Vasili kiersikin opiskeluvuosina ympäri Suomea ammattiopistojen valtakunnallisissa Saku Stars –kisoissa ja toi Haapavedelle kultamitaleja monesta lajista.

– Haapavedellä Diana piti huolen, että meillä maahanmuuttajilla oli hyvä olla ja tutustutti meidät suomalaiseen kulttuuriin.

Opiskelujen jälkeen Vasili kaipasi kuitenkin suurempaan kaupunkiin ja muutti Helsinkiin. Siellä hän tutustui Elenaan ja pari meni naimisiin. Töitä Vasilille riitti sähköalan yrityksessä.

– Työelämä Suomessa on helppoa Venäjään verrattuna. Kun on vastuullinen ja tehokas, saa paljon mahdollisuuksia ja lisää palkkaa.

Elena on syntyisin Pietarista ja asunut lapsuutensa Etelä-Venäjällä. Hän muutti Suomeen vuonna 2013 isänsä matkassa.

– Isä halusi pois Venäjältä ja pääsi Helsinkiin rakennusalan yritykseen projektipäälliköksi. Minä sain yrityksestä kirjanpitotöitä.

Töiden ohessa Elena opiskeli ahkerasti suomen kieltä. Alku tuntui vaikealta, mutta hyvän opettajan ansioista kieli alkoi sujua parissa vuodessa.

Pari kuukautta sitten Elena ja Vasili toivat muuttokuorman Espoosta Haapavedelle. Elena on saanut siivoojan töitä, ja Vasili käynnistelee omaa sosiaalialan yritystoimintaa. Yritysideaansa hän ei halua vielä tarkemmin paljastaa.

Tammikuussa Vasili on aloittamassa maahanmuuttajille suunnatun yrittäjäkurssin Haapaveden Opistolla. Myös Elenan suunnitelmissa on ryhtyä opiskelemaan Opistossa kasvatus- ja ohjausalaa.

Pariskunta kertoo, että syynä Haapavedelle muuttoon oli myös väsyminen suuren kaupungin meluun ja levottomuuteen. Molemmat halusivat elämään rauhaa, jota pääkaupunkiseudulta ei löytynyt.

– Mietimme, mistä löytäisimme rauhallisen paikan, ja Diana kutsui meitä rakentamaan elämää Haapavedelle.

– Helsinki ei ole enää Suomi. Siellä eletään enemmän maahanmuuttajien kulttuurien mukaan kuin Suomen. Monia ihmisiä ei kiinnosta oppia suomea tai tutustua tähän kulttuuriin. Ymmärrän, että oman kulttuurin säilyttäminen on maahanmuuttajille tärkeää, mutta joku raja siinä täytyy olla. Suomesta ei saa tehdä pikku-Venäjää tai Somaliaa, Vasili kritisoi.

Eskolanniemestä Elena ja Vasili vuokrasivat omakotitalon, jossa he viihtyvät mainiosti. Omakotitalossa asuminen on molemmille uusi kokemus.

– Täällä ei tarvitse herätä yöllä naapureiden huutoon, ja ikkunasta näkyy hieno maisema järvelle, Vasili tuumii.

– Muutenkin Haapavedellä on puhdas ja kaunis luonto. Haluamme perustaa tänne iloisen perheen, tehdä töitä ja elää niin kuin suomalaisetkin, Elena jatkaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä