Tästä tiedät sopiiko pörssisähkö sinulle?

Monet suomalaiset ovat kiinnostuneet viime vuosina pörssisähköön siirtymisestä sähkön hintojen noustessa. Pörssisähkö voikin tarjota helpon tavan säästää kotitalouden kuluissa jopa kymmeniä tai satoja euroja.

Kaikille pörssisähkö ei kuitenkaan sovi, jos esimerkiksi omaa sähkönkulutustaan ei voi siirtää vuorokauden hiljaisimmille ajoille. Pörssisähköön siirtyminen ei siis automaattisesti leikkaa sähkökuluja.

Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on edullisin sopimustyyppi

Pörssisähkösopimus on oivallinen valinta valveutuneelle sähkönkuluttajalle, sillä pitkällä aikavälillä se tulee halvimmaksi sopimustyypiksi oikein hyödynnettynä. Pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain pohjoismaisen sähköpörssi Nordpoolin spot-hintojen mukaan, joihin sähköyhtiöt vielä lisäävät omat marginaalinsa sekä kuukausimaksunsa. Marginaalin ja kuukausimaksun vuoksi pörssisähkö kannattaakin kilpailuttaa esimerkiksi www.pörssisähkösopimus.fi sivustolla.

Pörssisähkö tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden vaikuttaa sähkölaskuunsa itse ajoittamalla sähkönkäyttöään edullisille tunneille, mikä käytännössä tarkoittaa yöaikaa. Kuten mediastakin on saatu aika ajoin lukea, joskus pörssisähkön hinta voi olla jopa negatiivinen.

Parhaan hyödyn saavuttamiseksi on tärkeää tarkkailla hintoja aktiivisesti, sillä pörssisähkössä on usein myös kalliita hintapiikkejä. Hintapiikkien aikaan pörssisähkön hinta on korkeampi kuin muissa kiinteissä sähkösopimuksissa.

Sopiiko pörssisähkö minulle?

Pörssisähkö sopii hyvin niille kuluttajille ja kotitalouksille, joissa sähkönkulus keskittyy yötunteihin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kotitalouksia, joissa on mahdollista ajastaa pesukoneet, astianpesukoneet, lämmitysjärjestelmät ja/tai muut sähkölaitteet toimimaan öisin tai muina hiljaisina aikoina, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan. On hyvä muistaa, että pörssisähkön hinta muodostuu aina kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja päivisin tehtaitten pyöriessä täysillä ja kuluttajien hoitaessa askareitaan, hinnat ovat suurimmillaan.

Pörssisähkösopimus on siis fiksu valinta myös ihmisille, jotka voivat seurata aktiivisesti sähkömarkkinoita ja ovat valmiita reagoimaan hintavaihteluihin.

Pörssisähkö ei kuitenkaan välttämättä ole paras ratkaisu niille, joilla on korkea ja tasainen sähkönkulutus ympäri vuorokauden. Monissa perheissä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta siirtää suurta osaa sähkönkulutuksesta yöaikaan, joten pörssisähkö voi tarkoittaa myös kalliimpia sähkölaskuja.

Myös ne ihmiset, joilla ei ole aikaa tai halua seurata sähkön hintoja aktiivisesti, saattavat kokea pörssisähkön hankalaksi ja stressaavaksi ratkaisuksi. Kiinteähintainen sähkösopimus voikin olla parempi vaihtoehto monille kotitalouksille, koska se tarjoaa ennakoitavuutta ja vakautta sähkökuluihin.

Vinkkejä pörssisähköllä säästämiseen

Pörssisähkön avulla voi siis säästää sähkölaskussa kymmeniä ja satoja euroja kuukaudessa, jos vain osaa ajoittaa sähkönkulutuksensa edullisimmille tunneille. Paras tapa on käyttää älykkäitä kodinkoneita, jotka voi ajastaa toimimaan yöllä tai muina hiljaisina aikoina, jolloin sähkön hinta on alhaisempi. Näin esimerkiksi astiat ja vaatteet odottavat aamulla puhtaina koneissa.

Älykkäät termostaatit ja energianhallintajärjestelmät voivat automaattisesti säätää lämmitystä ja jäähdytystä halvempien hintojen mukaan. Teknologiaa on viety niin pitkälle, että laitteet osaavat itse seurata sähkön tuntihintoja, ja siten hyödyntää parhaat hinnat.

Älykkäät pistorasiat ja ajastimet mahdollistavat myös sähkölaitteiden käynnistymisen ja sammumisen hintojen mukaan. Tietoa sähkön hinnasta on myös paljon ja seuraavan päivän tuntihinnat voi aina tarkistaa omaa sähkönkulutustaan suunniteltaessa. Oman kodin sähkönkulutusta voi myös seurata kätevillä puhelinsovelluksilla.

Pörssisähkö lyhyesti

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa hinta pohjautuu pohjoismaisen sähköpörssi Nordpoolin spot-hintoihin. Spot-hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan perusteella jokaiselle tunnille erikseen, ja heittelyt eri vuorokauden aikoihin voivat olla suuria.

Pörssisähkön asiakas maksaa tuon tuntihinnan lisäksi myös oman sähköyhtiön perimän marginaalin ja mahdollisen kuukausimaksun, minkä vuoksi sähkötarjouksia kannattaa aina vertailla.