MAINOS

​Elkamo sähköistää Suomen

Myrsky kaataa puita ja ravistelee taloja. Tulevaisuudessa se ei kuitenkaan saa enää sähköjä poikki. Sähkölinjat kaapeloidaan maan alle, ja ongelmien ilmetessä älykkäillä verkon ratkaisuilla voidaan rajata vika-alueet pienemmäksi, jolloin sähkökatko aiheuttaa kuluttajille mahdollisimman pienen haitan.

- Me Elkamolla tuotamme ratkaisuja, joiden avulla sähkönjakelu toimii joka tilanteessa, Elkamon myyntipäällikkö Markus Kekolahti kertoo.

Sähkönjakelujärjestelmiä rakentava Elkamo sai alkunsa jo vuonna 1981, kun Lähi-Idän vientiin panostava VS-Kone Ky joutui tekemään konkurssin Irakin ja Iranin välisen sodan vuoksi. Yrityksessä työskennellyt Elkamon nykyinen omistaja Jouko Pihlajamaa osti konkurssipesän ja loi siitä menestyvän yrityksen. Aluksi asiakkaat löytyivät kotimaan teollisuudesta, mutta vähitellen myös sähkölaitokset kiinnostuivat Elkamon osaamisesta. Nykyään Elkamon tuotteilla sähköistetään teollisuuden ja jakeluverkkojen lisäksi niin sairaalat, kauppakeskukset kuin hotellitkin. Tuotteita tehdään myös ulkomaanvientiin.

- Ala on kehittynyt huimasti viimeisen 15 vuoden aikana. Jakeluverkot ovat ikääntyneet ja kaapelit halutaan maan alle turvaan sääilmiöiltä. Ennen linnut istuivat ilmassa kulkevilla sähköjohdoilla, mutta maakaapeloinnin jälkeen verkoista on näkyvissä vain puistomuuntamorakennus, Kekolahti kuvailee.

Tuntosarvet pystyyn muutosten edessä

Kun maailma muuttuu ympärillä vinhaa vauhtia, täytyy yrityksen pysyä kyydissä mukana. 36 vuoden tuotekehitys yhdessä asiakkaiden kanssa antaa Elkamolle etulyöntiaseman sekä kotimaisia että ulkomaisia kilpailijoita vastaan.

- Meidän elinehtomme on, että teemme asiakkaan näköisiä tuotteita. Asiakas saa näin monimuotoisen palvelun ja tuotteet samasta talosta, Kekolahti toteaa.

Sähkönjakelussa tapahtuu lähitulevaisuudessa paljon muutoksia, kun energian tuotantotavat muuttuvat ekologisempaan suuntaan ja kuluttajien sähköntarve lisääntyy. Perinteinen energian tuotanto onkin saanut rinnalleen uusia tuotantomalleja: tuulivoimalat, yksityisten ihmisten aurinkopaneelit ja sähköautot vaativat verkkojen kehittymistä. Se tuo Elkamolle haasteita, mutta on samalla myös iso mahdollisuus.

Elkamo onkin rakentanut koko organisaationsa vaativien asiakkaiden mukaan. Toimintaa on tehostettu tuotteiden moduulirakentamisella, käytössä on tekemistä palveleva laatujärjestelmä ja konekantaan on tehty mittavat investoinnit. Jo siirtyminen vanhoihin Sun Icen tiloihin oli investointi sinänsä.

- Vanhat tilat jäivät heti pieniksi, kun puistomuuntamoiden kysyntä räjähti. Näissä tiloissa on onneksi tilaa kasvaa.

Vaikka ympärillä puhutaan lamavuosista, on Elkamo ollut jokseenkin turvassa sähköverkkojen uudelleen rakentamisen ansiosta. Ilmassa on positiivisia signaaleja, ja pikkuhiljaa Elkamo tähyilee myös Ruotsin puolelle.

- Lisäksi meillä on tuntosarvet pystyssä sen suhteen mitä muita aloja voimme palvella tuotteillamme. Olemme selättäneet paljon haasteita ja tulevaisuus näyttää nyt todella hyvältä, Kekolahti toteaa hymyillen.

Elsteel pysyy vauhdissa mukana

Elsteelin uuden taivutusautomaatin myötä työskentely on mielekkäämpää ja tuotanto tehokkaampaa. Työn touhussa Annu Uusi-Pohjola.

Entisissä Landolan halleissa ei soi enää kitara, mutta rummutusta kuuluu senkin edestä. Elkamon kanssa läheistä yhteistyötä tekevä ja samalla omistuspohjalla toimiva Elsteel tuottaa asiakkailleen ohutlevymekaniikkakomponentteja.

- Olimme alun perin Elkamon osasto, joka teki Elkamolle ohutlevykomponentteja. Vuonna 1998 emme enää mahtuneet samojen seinien sisälle, jolloin yritykset erkanivat, Elsteelin tuotantopäällikkö Petri Uusikartano sanoo.

Yritysten välinen yhteistyö on kuitenkin jatkunut tiiviinä: Elsteel toimittaa Elkamolle edelleen paljon metalliosia ja on mukana myös Elkamon tuotekehityksessä.

- Lisäksi meillä on pienempiä asiakkaita kone- ja laitevalmistuksessa sekä rakennusteollisuudessa.

Suomessa valmistetaan paljon ohutlevyjä. Siksi Elsteelin on pysyttävä vauhdissa mukana.

- Olemme tehostaneet toimintaa investoinneilla, ja olemme vahvoja joustavan tuotantomme ansiosta. Hommat eivät varmasti lopu tulevaisuudessakaan, Uusikartano hymyilee.