MAINOS

Popeda räjäyttää pankin Nivalassa!

MAINOS Heinäkuussa kenenkään ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Uikon taikaa -kaupunkifestivaali Nivalassa marssittaa lavalle huikean kattauksen Suomen kärkiartisteja 6.-17.7. Kulttuurin lisäksi festivaaliviikko tarjoaa erilaisia liikuntamahdollisuuksia.
 

– Nivalasta on jäänyt päällimmäisenä mieleen se väkimäärä, mikä siellä oli 80-luvulla ja ne armottomat kötinät, mitkä siellä oli. Meillä oli poikien kanssa tapana istua paikallisessa kapakassa noin tunti ennen Tuiskulan keikkaa, minkä jälkeen ajettiin sinne pihaan ihmettelemään sitä jengin määrää. Se tuntui meistä Tampereen pojista aika makeelta, Popedan keulahahmo Pate Mustajärvi muisteli muuan vuosi takaperin ennen uutta keikkaa Nivalan Tuiskulassa.

Tänä kesänä voidaan laittaa muistelmat vieläkin paremmiksi, sillä Popeda on tänä vuonna Uikon taikaa -kaupunkifestivaalin pääesiintyjä. Suomirockin legenda nousee lauteille keskiviikkona 11.7. kun se tuo Nivalan jäähalliin Popedan 40-vuotisjuhlakiertueen. Kiertue päättyy Ratinan stadionille Tampereelle elokuussa.

Erikoiseksi Popedan keikan juhlavuonna tekee se, että festareilla he esiintyvät puhaltimien kera. Keikkasetti on myös tavallista pitempi, eli luvassa on koko kattaus Popedaa.

– Nyt kannattaa ihan ehdottomasti palata kotiseudulle Kapinaviikon aikana, sillä Popedan lisäksi meillä on tarjolla paljon muitakin Suomen huippuesiintyjiä, iloitsee festivaalin järjestävän Liikuntakeskus Uikon toimitusjohtaja Pekka Niemelä.

Nähtävää niin aikuisille kuin perheen pienille

Uikon taikaa -festivaaliviikko alkaa perjantaina 6.7. paikallisilla tapahtumilla, jotka toteutetaan yhteistyössä Nivalan kaupungin eri toimijoiden kanssa. Keskiviikon 11.7. armottomat kötinät jatkuvat torstaina Nivala Areenalla, missä keskustellaan päivän polttavista aiheista.

– Torstai-iltana lavalle nousee Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani. Perjantaina puolestaan on nuorten vuoro, milloin Uikon taikaa -festareiden vieraaksi saapuvat tubetähdet Arttu Lindeman ja Jaakko Parkkali. He pitävät täällä oman Meet and Greet -tapahtuman, Niemelä kertoo.

Lauantaina 14.7. Uikossa vietetään Lasten päivää, ja Pikku Kakkosesta tuttu Siina Hirvonen laulattaa ja leikittää lapsia yhdessä Taikaradio-orkesterinsa kanssa.

Ristiriitaisen säveltäjän sävelmiä

Lauantai-iltana festareilla nähdään myös oikea kulttuuripläjäys, kun lavalle nousevat Esa Ruuttunen, Janne Valkeajoki ja Roman Schatz esityksellään Vau! Wagner! Ilta Richard Wagnerin seurassa. Näyttämöllisessä konsertissa saksalaisen säveltäjämestarin musiikkia kuullaan baritonin ja harmonikan yhteistyönä.

 – Esityksen tarina juontaa juurensa Kokkolan Talviharmonikka-festivaaleille, jonka järjestäjän, Raimo Vertasen päästä tämä idea on lähtenyt lentoon, Suomen virallinen saksalainen Roman Schatz kertoo.

Esitys on nähty Kokkolan lisäksi myös Helsingin Savoy-teatterissa, ja kolmikon haaveena on päästä esittämään Vau! Wagner! jonain päivänä myös Saksan Baijeriin Wagner-festivaaleille.

– Tähän päivän mennessä kutsua ei kuitenkaan ole tullut. Wagner on Saksassa hyvin ristiriitainen hahmo, eikä häntä nosteta automaattisesti kansakunnan kaapin päälle kuten Mozart tai Bach. Häntä pidetään liian ylenpalttisena, epäkorrektina ja mahtipontisena säveltäjänä, jonka elämä oli täynnä ristiriitaisuuksia, kuten olikin, Schatz kertoo.

Schatz kuvailee Wagneria suuruudenhulluksi pieneksi mieheksi, joka ei hallinnut raha-asioitaan.

 – Riikasta hän joutui pakenemaan velkojiaan naiseksi pukeutuneena ja Pariisissa hän vei ”kaniin” vihkisormuksensa, että he saivat vaimonsa kanssa ruokaa. Sai Wagner silti paljon hyvääkin aikaan, esimerkiksi orkesterien montun, sillä Wagneria ärsytti suunnattomasti orkesterin näkyminen oopperassa. Yleisön istuminen pimeässä on myös hänen keksintönsä.

- Wagner ei jätä ketään kylmäksi, se on ainakin varmaa.

 

Ainutlaatuisen kaupunkifestivaalin järjestää Liikuntakeskus UIKKO.

Tutustu ohjelmaan ja osta liput: www.uikko.fi/uikontaikaa