MAINOS

Vertaa lainat huolellisesti - vakuudettomien lainojen korkokatto on voimassa vain määräajan

MAINOS -


Lainavertailun tekeminen vaatii huolellisuutta erityisesti tänä vuonna, kun voimassa on määräaikainen nimelliskorkoa koskeva korkokatto. Kuluttajaluottojen hintasääntely on voimassa 1.7.-31.12.2020, jolloin lainan nimelliskorko saa olla korkeintaan 10%. Luottojen sovittuja kuluja tai maksuja ei saa myöskään korottaa tänä aikana, joten lainat ovat hinnaltaan varsin maltillisia. Koronaviruksen aiheuttamat väliaikaiset muutokset ovat mullistaneet omalta osaltaan lainamarkkinoita. Osa lainapaikoista ei myönnä uusia lainoja ollenkaan nyt poikkeusaikana, vaan yritykset odottavat vuodenvaihdetta ja korkokaton palautumista 20%:n. Laina-alalla on kuitenkin edelleen toimijoita, jotka tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja alle 10% nimelliskorolla.

Tarkista lainatarjous ja korko vuodelle 2021 

Lainan hakeminen on helppoa verkon kautta. Esimerkiksi Vertaalaina.fi -sivustolta löytyy runsaasti lainapaikkoja, jotka tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja myös vuonna 2020. Lainavertailussa tulee tänä vuonna ottaa huomioon se, että 10% nimelliskorkokatto on voimassa vain loppuvuoden, jonka jälkeen lainan korko voi nousta korkeammaksi. Asiakkaan tuleekin huomioida, että nyt otettava laina kallistuu todennäköisesti vuoden vaihteen jälkeen, jos lainan takaisinmaksu jatkuu. Lainatarjouksessa näkyykin aina myös tuleva korko, joka astuu voimaan vuonna 2021. Lainatarjouksen tarkistaminen ja hyväksyminen onkin syytä tehdä huolella ja lainan kokonaishinta huomioiden.  

Miten verrata lainoja hintasääntelyn aikana? 

Kuluttajaluottojen hintasääntely vaikuttaa siihen, että lainojen vertailu on tänä aikana haastavampaa. Lainavertailu on kätevää esimerkiksi Uusilaina.fi osoitteessa, missä lainapaikkojen ajankohtaiset korkotiedot ovat näkyvissä. Lainavertailuun pohjautuvien sivustojen kautta on helppo löytää edelleen mahdollisia lainapaikkoja, mutta lainakohtaiset vertailut vaativat tällä hetkellä useamman lainahakemuksen lähettämistä, jolloin voi saada selville myös nimelliskoron, joka tulee voimaan väliaikaisen korkokaton poistuttua. Lainan hakijalta vaaditaankin nyt vähän enemmän viitseliäisyyttä, jotta kulutusluottojen lainavertailu onnistuu.  

Yrityslainat vuonna 2020 

Yrityslainat toimivat normaalisti myös poikkeusaikana, mutta monet yrityslainoja tarjoavat yritykset ovat antaneet kuitenkin joustoa yrityslainojen takaisinmaksuun. Yrityslainat.net  vertaa yrityslainoja ja tuo esiin ajankohtaista tietoa yrityslainoista. Vuonna 2020 yrittäjät ovat voineet hakea verohelpotuksia koskien alkuvuodesta maksettuja arvonlisävero-maksuja ja myös verojen maksuun on saanut lisäaikaa. Erilaiset yritystuet ovat myös olleet haettavissa, joten yrittäjillä on riittänyt tekemistä myös varsinaisten yritykseen liittyvien järjestelyjen lisäksi. Lisää tietoa yrittäjille aiheesta, esimerkiksi Yrittäjät.fi -sivustolta.  

Vakuudettomien lainojen korkokatto ei koske osa-maksukauppaa tai luottokorttiluottoja 

Vuoden 2020 korkokatto ei koske osa-maksukauppaa tai luottokorttiluottoja, mikä on osaltaan kannustanut kuluttajia lainojen kilpailuttamiseen. Luottokorttiluoton maksaminen pois vakuudettomalla lainalla voi olla järkevää, jos laina on kokonaisuudessaan edullisempi. On kuitenkin huomioitava myös se, että jos laina on otettu pidemmäksi aikaa, voi lainan korko nousta vuodenvaihteen jälkeen korkeammalle tasolle, jolloin luottokorttiluotto voi kuitenkin olla se edullisempi vaihtoehto. Osa-maksujen osalta korot voivat edelleen olla nimelliskoron osalta yli 10%, mutta osamaksusopimuksen vaihtaminen vakuudettomaan kulutusluottoon voi muuttaa lainan ehtoja tiukemmiksi esimerkiksi lainan takaisinmaksun osalta. Kuluttajan onkin oltava tietoinen, mitä lainojen kilpailuttaminen tarkoittaa käytännön tasolla lainan takaisinmaksussa.