MAINOS

Minkälainen on hyvä laina?

MAINOS - LAINAT.FI -

Kysymykseen voisi olla houkuttelevaa vastata, että sellainen, missä on pienin korko. Osittain tämä on tietenkin totta, sillä kuka nyt haluaa maksaa suurempaa korkoa, jos vaihtoehtona on pienempikorkoinen laina. Lainojen korot käyvät selville lainavertailussa, joka kannattaa aina tehdä ennen lainan ottamista, esimerkiksi osoitteessa https://www.lainat.fi.

Koroissa on kuitenkin eroja. On olemassa käsitteitä kuten viitekorko, nimelliskorko, kokonaiskorko ja todellinen vuosikorko. Etenkin vakuudettomissa lainoissa tärkein termi on juuri todellinen vuosikorko. Se kertoo sinulle sen, paljonko korkoja ja kuluja loppu viimein maksat lainastasi. Lain mukaan jokaisen lainantarjoajan tulee kertoa tämä tieto asiakkaalle. Vaikka lainan koroksi olisi ilmoitettu tietty prosentti, on todellinen vuosikorko yleensä huomattavasti tätä suurempi, sillä siihen sisältyvät kaikki lainasta aiheutuvat kulut. Tavallisia kuluja lainalle voivat olla esimerkiksi luoton myöntämiskulu, avausmaksu, tai kuukausittainen tilinhoitomaksu.

Läpinäkyvyys avainasemassa

Hyvä laina on sellainen, jossa sinun ei tarvitse arvailla lainan tietoja, tai vielä pahempaa, yllättyä ikävästi lainan nostettuasi. Sen vuoksi lainaehtoihin on ensiarvoisen tärkeää tutustua huolellisesti ennen päätöksen tekemistä. Luotettava lainantarjoaja kertoo selkeästi lainan todelliset kulut. Mikäli sinusta tuntuu lainaehtoja lukiessasi, että et ymmärrä kaikkea, tai sinulle jää runsaasti kysymyksiä, voi olla parempi vaihtoehto jättää kyseinen rahoituslaitos väliin. Kenenkään ei tarvitse olla rahoitusalan ammattilainen ymmärtääkseen lainaehtoja, ja lainantarjoajan tulee pystyä kertomaan lainaan liittyvät asiat niin, että tavallinen kansalainen ymmärtää ne.

Joustavuus

Lainoja vertaillessa kannattaa tutustua myös siihen, mitä tapahtuu, jos vastaan tulee yllättävä tilanne, ja lyhennyksen eräpäivää pitäisi esimerkiksi siirtää. Joillakin lainoilla on kohtuuttoman tiukat ehdot, ja myöhästyneestä maksusta voi joutua nopeasti suuriin vaikeuksiin. Tietenkään ei ole tarkoituksenmukaista siirrellä eräpäiviä tai muuten muuttaa lainaehtoja, etenkään useaan kertaan, mutta joskus elämässä voi tapahtua odottamattomia käänteitä, ja silloin pieni jousto lainantarjoajalta voi olla enemmän kuin paikallaan. Ota selvää myös siitä, mitkä ehdot pätevät, jos haluatkin maksaa koko jäljellä olevan lainasumman aiottua aiemmin pois.

Laina-aika ja kuukausierän suuruus

Nämä ovat molemmat hyvin yksilöllisiä kriteereitä, ja sama vastaus ei sovi kaikille. Toiset voivat haluta lainan niin lyhyeksi aikaa kuin mahdollista ja eivät välitä siitä, että kuukausierä on suuri. Toiset taas tarvitsevat pidemmän maksuajan ja pienemmän kuukausierän, jolloin myös lainan kokonaiskustannukset yleensä nousevat. Tärkeintä onkin siis, että pystyt valitsemaan lainatarjouksista sen, joka vastaa parhaiten omia tarpeitasi. Räätälöimällä lainaehdot mieleisiksi, varmistat sen, että et maksa turhasta, etkä myöskään aja omaa talouttasi liian ahtaalle. Oman budjetin laatiminen tai tarkistus jo olemassa olevalle kuukausibudjetille on paikallaan aina, kun taloustilanne muuttuu. Voit ennakkoon laskea ainakin suuntaa antavasti, kuinka paljon sinulla jää rahaa kuukaudessa lyhentää lainaa ilman, että jokapäiväisestä elämästä tulee jatkuvaa selviytymistaistelua raha-asioiden kanssa.