MAINOS

Miksi lainojen vertailu ja kilpailuttaminen kannattaa?

MAINOS - AXOLAINA.FI -

Lainavertailu on ollut jo pidempään keskeinen aihe lainakeskusteluissa. Lainamarkkinoista, koroista ja eri tarpeita varten haetuista lainoista käydään jatkuvaa keskustelua niin medioissa kuin kahvipöydissä, sillä lainat ja niiden lyhentäminen kuuluvat oleellisesti suomalaisten talouteen . Mutta miksi juuri lainojen vertailusta ja kilpailuttamisesta uutisoidaan, ja miten tavallinen kuluttaja selviää lainaamisesta mahdollisimman edullisesti?

Tämä artikkeli tulee perehtymään lainojen vertailuun mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Näin lainavertailu on helppo ymmärtää ja toteuttaa käytännössä, eikä sinulle jää enää mitään pohdittavaa aiheesta. Aloitetaan siis lainamarkkinoihin ja lainojen vertailuun tutustuminen. Olitpa hakemassa lainaa mihin tahansa tarkoitukseen, lainojen vertailu on helppo tapa minimoida lainan kustannukset.

Mitä lainojen vertaaminen tarkoittaa?

Lainavertailu kirjaimellisesti tarkoittaa eri tarjousten vertaamista keskenään. Lainamarkkinat ovat kasvaneet hyvin suureksi, mikä tarkoittaa sitä, että samoista asiakkaista kilpailevat useat pankit ja lainoja myöntävät rahoituslaitokset Näiden myöntämiä lainatarjouksia voi vertailla korkojen, laina-aikojen ja muiden ehtojen perusteella. Toisin sanoen lainavertailu auttaa sinua löytämään sinulle sopivimman ja edullisimman lainan.

Ennen lainojen vertaamista ja kilpailuttamista on tunnettava sekä oma lainarahan tarve, että valmius ja kyky maksaa lainaa korkoineen takaisin kuukausittain. Jotta tämä onnistuisi, hakijan on tiedettävä mihin lainaraha käytettäisiin ja kuinka paljon sitä tarvitaan. Kyseessä voi esimerkiksi olla asunto, auto tai muu suuri ostos. Kun lainan tarve on selvillä ja hakija tietää, kuinka suuria kuukausieriä pystyy palkastaan tai tuloistaan maksamaan, vertailun voi aloittaa.

Miksi lainojen vertaaminen kannattaa?

Kuten voit jo aavistaa edeltävän osion avulla, lainojen vertailu on kannattavaa, koska se auttaa hakijaa löytämään parhaan lainatarjouksen, jonka hän voi oman maksukykynsä perusteella saada. 

Lainavertailu on aina järkevää monesta syystä. Se on nopea ja maksuton tapa kilpailuttaa laina useiden pankkien ja rahoituslaitosten kesken. Näin hakija ei ole ainoastaan yhden pankin tekemän arvion varassa, vaan saa kattavamman käsityksen omasta asemastaan ja mahdollisuuksistaan lainamarkkinoilla. Esimerkiksi pankit arvioivat lainan hakijan maksukyvyn aina omilla kriteereillään, minkä perusteella he laskevat lainalle koron. Eri pankeilla on eri periaatteet korkojen suhteen, joten eri pankkien tarjoukset eroavat luonnollisesti toisistaan muun muassa koroiltaan.

Lainavertailu voi tuoda kuluttajalle konkreettisia säästöjä muutamasta kympistä peräti satoihin euroihin kuukaudessa. Lainojen korot ja muut kulut vaihtelevat huomattavan paljon lainanantajien välillä. Edullisimman lainan valitseminen laskee sekä lainan kokonaishintaa, että kuukausittain maksettavien kuukausierien suuruutta.

Lainojen korkoihin vaikuttavat monet eri asiat, kuten maailmanpolitiikan käänteet ja talouden nousu- ja laskukaudet. Esimerkiksi vuonna 2022, monien lainojen korot ovat nousseet hyvin nopeasti hyvin suureksi. Näin ollen  lainojen vertailu on entistä tärkeämpää, verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Lainojen vertailu on tärkeää riippumatta lainan tyypistä

Hait sitten lainaa mökkiremonttia, useamman lainan yhdistämistä, tai mitä vain muuta tarkoitusta varten, on hyvin tärkeää, että vertailet lainoja keskenään. Kaikista lainatyypeistä voi saada useamman erilaisen tarjouksen eri rahoittajilta, ja jokainen kuluttaja haluaa tietenkin löytää mahdollisimman edullisen lainan. Käytä siis hetki aikaa lainojen vertailuun ennen ensimmäisenkään lainasopimuksen allekirjoittamista.