Sähkösopimuksen irtisanominen - Näin vaihdat sähköyhtiötä

Kuva:

MAINOS - HALVINSÄHKÖSOPIMUS.FI -

Sähkösopimuksen irtisanominen esimerkiksi muuton yhteydessä on varsin helppoa, mutta kannattaa pitää silmällä, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva, jos vaihdat sitä samassa osoitteessa.

Joissakin määräaikaisissa sopimuksissa voi olla kovatkin ehdot sen suhteen, saako sopimusta katkaista kesken sopimuskauden samassa paikassa

Kun tiedät nämä asiat sähkösopimuksen irtisanomiseen liittyen, voi vaihtaa sähköyhtiötä halutessasi helposti ja huolettomasti. Tutustu tärkeimpiin tärppeihin ja vinkkeihin!

Määräaikaisen sähkösopimuksen saa vaihtaa näissä tilanteissa

Jos olet muuttamassa, saa määräaikaisenkin sähkösopimuksen purkaa ilman erityisiä perusteluja. Muutto on muutto, eikä sille mahda mitään! Elämäntilanteet muuttuvat ja sähköyhtiöiden on lain mukaan joustettava niissä tilanteissa.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että samassa osoitteessa sähköyhtiön vaihtaminen on eri asia. Tällöinmääräaikaiset sähkösopimukset ovat lähtökohtaisesti voimassa sopimuksen loppuun saakka.

Näissä tilanteissa määräaikaisen sopimuksen voi kuitenkin katkaista:

-

Muuttamisen yhteydessä määräaikaisen sähkösopimuksen voi purkaa

-

Sähkösopimuksessa voi olla sopimussakko: sen maksamalla pääsee sopimuksesta eroon

-

Sähköyhtiö saattaa tarjota vaihtoturvaa

-

Voi olla, ettei sitovuus kosketa koko sopimusta, vaan tietyn määräajan

Sähkösopimuksen irtisanominen muuttaessa

Muuttaessa sähkösopimuksen irtisanomiselle riittää ilmoitus omaan sähköyhtiöön. Se on tärkeää, sillä pahimmassa tapauksessa sähkösopimus on saattanut jäädä vahingossa vielä pyörimään edelliseen asuntoon, ja postissa tulee kaksi eri laskua.

Voi kuitenkin olla järkevää pyytää myös sähkösopimuksen siirtämistä uuteen osoitteeseen, jolloin sähköyhtiöt joskus tarjoavat kivoja etuja tai tarjouksia.

Kun irtisanot sopimuksen, muista myös solmia uusi sopimus uuteen osoitteesi! Muuttaminen ja eläminen on silloin huomattavasti helpompaa.

Vaihtoturva luo turvaa

Varsinkin energiakriisin keskellä ovat vaihtoturvat olleet kysyttyjä sähkömarkkinoilla. Sähköyhtiöt tarjoavat monesti vaihtoturvaa, eli se on kuukausimaksu, joka takaa sähkösopimuksen muuttamista toisen muotoiseen sopimukseen samassa yhtiössä.

Niissä saattaa kuitenkin olla tiettyjä ehtoja kuten se, että vaihto voi tapahtua vain kerran tai pari vuodessa tai, että sopimusta ei saa vaihtaa toisen sähköyhtiön sopimuksiin vaihtoturvan maksamisen aikana.

Sähkön hinnan ollessa korkealla esimerkiksi sääolosuhteiden tai kovan pakkasen vuoksi, voi sopimuksen vaihtaminen tulla tarpeeseen. Toinen sähkönmuoto voi olla talvella edullisempi vaihtoehto kuluttajalle, kun taas kesällä toinen voi olla parempi. Voi myös olla, ettei asunnolla vietetä aikaa kuin tietyn aikaa vuodesta, jolloin kulutuksen mukaan veloitettava sopimus voi olla järkevin vaihtoehto.

Entä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähköyhtiön vaihtaminen toistaiseksi voimassa olevasta sähkösopimuksesta on älyttömän helppoa. Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ei yleensä ole sitovia aikoja, joten vaihto käy ilmoittamalla vain kuhunkin yhtiöön, mitä ollaan tekemässä.

Siinäkin on kuitenkin omat lakipykälänsä, sillä irtisanoutumisaika on yleensä 14 päivää eli kaksi viikkoa. Se on kuitenkin melko lyhyt aika, sillä harva meistä on vaihtamassa joka kuukausi omaa sähkösopimustaan. 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvä vaihtoehto varsinkin silloin, jos ei tiedä kauanko asunnossa aikoo tarkalleen ottaen asua. Se on joustava sekä helppo vaihtoehto moneen eri tilanteeseen.

Vertaile ja valitse sinulle sopivin sähkösopimus

Sähkösopimusten solmiminen on kuin lainan anomista pankista. Sopimuksia kannattaa aina vertailla keskenään, jotta löytää itselle parhaimman ratkaisun. Pienessä kerrostaloyksiössä kesällä asuminen on täysin eri tilanne, kun talvella asuminen suuressa, sähkölämmitteisessä omakotitalossa.

Asumismuodot ovat jokaisen itse päätettävissä, aivan kuten sähkösopimuksetkin. Enää sähköyhtiöihin ei onneksi tarvitse soitella, vaan asiat voi myös kätevästi hoitaa internetissä.

Myös sähkön tuotantomuoto on yhä useammalle kuluttajalle tärkeää, joten sähköyhtiöt tarjoavat myös näihin pulmiin erilaisia ratkaisuja. Jos sähkön tuotantotapa ei ole ollut ennen mielessä, kannattaa perehtyä siihenkin edes hieman edes sopimuksien solmimista.