tiistai 26.5.2020 | 23:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valvirasta tehty kantelu tutkintaan: apulaisoikeusasiamies pyytää selvityksiä Valviralta ja ministeriöltä Oulaskankaaseen liittyen

Kantelun jatkotoimenpiteistä päättää apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, sen jälkeen, kun selvitykset on saatu

Arja Kangas
Ke 5.12.2018 klo 15:13 | päivitetty ke 15:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tehty kantelu Valviran toiminnasta koskien Oulaskangas-päätöstä on edennyt tutkintaan. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on pyytänyt Valviralta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä selvityksiä asiaan liittyen. Selvitykset on toimitettava vuoden loppuun mennessä.

– Asia on päätetty ottaa tutkittavaksi ja meillä on kantelun lisäksi kaikki viranomaismenettelyä koskevat päätökset jo täällä. Nyt niitä silmällä pitäen on pyydetty tietoja ministeriöltä ja Valviralta, kertoo esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen.

Hän ei tässä vaiheessa vielä arvioi sitä, missä vaiheessa apulaisoikeusasiamies tekee asiassa päätöksen, mutta toteaa, että asia otetaan käsittelyyn pikimmiten, kun selvitykset on saatu. Tanttinen-Laakkonen toimii asiassa esittelijänä ja Sakslin päättää kantelun jatkotoimenpiteistä.

– Kantelut otetaan meillä käsittelyyn sitä mukaan, kun ne saapuvat kansliaan ja joitakin asioita voidaan priorisoida ja laittaa tärkeysjärjestykseen. Tämä asia laitettiin heti selvitykselle, Tanttinen-Laakkonen toteaa.

Kantelu Valviran toiminnasta jätettiin 20. marraskuuta ja sen jättivät Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala, Oulaisten kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen sekä kansanedustajat Antti Rantakangas, Juha Pylväs ja Hanna-Leena Mattila keskustasta sekä vasemmistoliiton Katja Hänninen ja vihreiden Hanna Halmeenpää.

Kantelijoiden mielestä Valviran päätös Oulaskankaan sairaalan synnytysten lopettamisesta on syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja perustuu osittain vanhentuneisiin tietoihin.

– Päätös asettaa Oulaskankaan sairaalan toiminta-alueen asukkaat perustuslain turvaaman yhdenvertaisuuden sijaan eriarvoiseen asemaan suhteessa vastaaviin tilanteisiin muiden sairaaloiden alueilla, kantelijat perustelevat.

Valittajat vaativat asian palauttamista Valviralle uudelleen käsiteltäväksi. Kantelussa vaaditaan myös, että uudelleen käsittelyn yhteydessä pitää edellyttää, että valvontaviranomaisella on käytössään kaikkia synnytyksiä hoitavien sairaaloiden ajantasaiset tiedot sairaaloiden tiloista, laitteista ja välineistä sekä henkilöstöstä ja henkilöstön pätevyydestä.

– Vasta näiden selvitysten jälkeen Valviralla ovat edellytykset toimia Suomen perustuslain turvaaman kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun mukaisesti niin Oulaskankaan sairaalan kuin muidenkin sairaaloiden kohdalla.

Oulaskankaan synnytysten on kerrottu päättyvän 14. joulukuuta. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoman mukaan kantelun tutkiminen ei muuta sairaanhoitopiirin suunnitelmia.

– Valviran toimintaan liittyvä kantelu ei vaikuta korkeimman hallinto-oikeuden lainvoimaiseen päätökseen. Pahimmillaan tai parhaimmillaan kantelu voisi johtaa siihen, että Valviraa kehotetaan täydentämään prosessiaan ja arviotaan.

Luoma toteaa, että jos apulaisoikeusasiamies päätyy saman tulkintaan kuin kantelun tehneet tahot, se johtaisi siihen, että valvontaprosessi täytyisi tarkastella uudelleen ja se avaisi asiassa kokonaan uuden tutkintalinjan.

– Siihen asti virkavastuulla toimivana johtajana ja organisaationa seuraamme prosessia ja noudatamme lainvoimaista päätöstä.

Luoma pitää hyvänä asiana kuitenkin sitä, että valvovan viranomaisen toimintaa arvioidaan.

– On hyvä, että toimintaa arvioidaan riittävien tietojen valossa ja tasapuolisuutta katsoen ja siten ymmärrän ne perusteet, joilla kantelu on tehty. Mielestäni on hyvä, että tähän ratkaisuun saadaan lisävalaistusta.

Juttuun lisätty Luoman kommentit 5.12. klo: 15:36.

Oulaisten kaupunki ja alueen kansanedustajat tekivät kantelun Valviran toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle – Vaativat asian palauttamista uudelleen käsiteltäväksi

#