keskiviikko 21.8.2019 | 21:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Rantakankaan kolumni: Tarvitaan omaa vastuunottoa

Haapavesi-lehti+
Ti 15.1.2019 klo 22:00

Taloudessa olemme saaneet myönteisiä uutisia. Silti julkisen talouden, kuntien ja valtion alijäämäisyydestä keskustellaan aika ajoin. Verorahamme eivät riitä, mikäli kansalaisten omaa vastuuta ei lisätä omasta ja läheisten hyvinvoinnista.

Tällä en missään tapauksessa tarkoita paluuta vuosikymmenten takaiseen Suomeen. Olemme vuosikymmenten työn ja edellisten sukupolvien ansiosta nousseet yhdeksi parhaista hyvinvointiyhteiskunnista maailmassa. Monissa vertailussa olemme oppimistulosten, oikeusvaltion toimivuuden, hyvinvoinnin ja demokratian mittareilla maailman parhaimmistoa.

Perusasia on, että hyvinvointi syntyy vain työnteon ja verotulojen kautta. Suomessa on paikoin vielä paljon työttömiä, mutta samalla paljon uusia avoimia työpaikkoja. Valitettavasti nämä eivät kohtaa toisiaan, moni työ jää tekemättä osaavan työvoiman puutteen takia. Tämä on menetys kansantaloutemme ja hyvinvoinnin rakentamisen kannalta.

Emme voi ajatella, että yhteiskunta huolehtii niin lasten hoidosta ja kasvatuksesta, kuin toimeentulosta ilman vastikkeellisuutta. Näin ei voi toimia etenkään tulevina vuosikymmeninä, kun työikäisten suhteellinen määrä vähenee entisestään.

Maailma on muuttunut paljon viime vuosikymmenten aikana. Markkinat ovat avoimet ja maailmanlaajuiset. Vain kilpailukyvyn kautta käyvät kaupaksi ja työtä sekä verotuloja syntyy.

Kunta tai valtio ei voi velkaantua syömävelkaa ottamalla kohtuuttomasti. Valtion tasolla se merkitsi esimerkiksi Kreikan kaltaista joutumista kansainvälisen valuuttarahaston IMF holhoukseen. Tästä seurasi kova saneeraus kansalaisten toimeentuloon ja palveluihin. Suomi oli Kreikan tiellä edellisellä vaalikaudella – ei onneksi enää.

Kunnissa on vastaavasti kriisikuntalaki. Tiettyjen kriisikuntaehtojen täyttyessä valtiovarainministeriö ottaa ”vallan” kunnan itsensä sijaan. Aikaisempien esimerkkien mukaan se tietää tällöin kovaa saneerausta kunnan palveluihin ja investointien jäädyttämistä. Monta kertaa myös kuntaliitosta.

Seuraavan eduskuntakauden isoin uudistus on sosiaaliturvauudistus, siinä työhön osallistuminen tulee olla ensisijaista. Lisäksi heikoimmista ihmisistä huolehtimisen pitää kuulua uudistuksen tavoitteisiin. Omaa vastuunottoa joudutaan lisäämään. Tähän tarvitaan asennekasvatusta meille kaikille.

Viimeaikaiset raiskaustapaukset järkyttävät. Näistä tapauksista annettavia tuomioita on syytä kiristää ja niihin syyllistyneet ulkomaalaiset tulee poistaa välittömästi maasta ja antaa elinikäinen porttikielto.

On hyvä, että eduskuntaryhmät ovat nyt päättäneet keskustella aiheesta ja teemme ratkaisuja vielä tämän kevään aikana. On annettava selvä viesti, että Suomi ei hyssyttele tämän kaltaisissa asioissa. Syyttömiä ei pidä syyllistää, mutta rikoksentekijöitä emme voi Suomessa suojella.

Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa jatkossakin. Haapavedelläkin on monia ulkomaalaistaustaisia, jotka ovat kotoutuneet hyvin maamme periaatteisiin.

Hyvää alkanutta vuoden jatkoa.

Antti Rantakangas

Emme voi ajatella, että yhteiskunta huolehtii niin lasten hoidosta ja kasvatuksesta, kuin toimeentulosta ilman vastikkeellisuutta.

#