keskiviikko 21.8.2019 | 21:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Jarmo Viinalan mielipidekirjoitus: Oulaskangas ja politiikka

Haapavesi-lehti+
Ti 15.1.2019 klo 22:00

Valvira kiinnitti Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston toimintaan katseensa vuonna 2016. Alettiin vaatimaan entistä tiukempia ehtoja synnytysten turvallisuuden parantamiseksi.

Tämän jälkeen ollaan PPSHP toimesta haettu Valviralta selvityksiä, millä täydennyksillä synnytykset Oulaskankaalla voivat jatkua, mutta vaatimuksien täytyttyä on rimaa nostettu aina ylemmäs ja viimeksi marraskuussa todettu, ettei Oulaskangas täytä toiminnalle lupaehtoja.

Valvira on päätöksissään nojautunut perustuslakiin, terveydenhuoltolakiin ja päivystysasetukseen. Tämä osoittaa kuinka Valvira on toiminut siten, että sen päätöksiä ei voida kaataa tai murtaa.

Kansanedustaja Antti Rantakangas kertoi lehden palstoilla eräässä vaiheessa, kuinka Oulaskankaan synnytysten jatkuvuus on turvattu ja asia hoidettu kuntoon ikään kuin poliitikon sormien näpäytyksellä.

Nyt näemme kuinka asia todellisuudessa on: 14.12.2018 jälkeen synnyttäjien vastaanotto päättyi ja synnyttävät äidit ohjattiin Ouluun, Kokkolaan tai Kajaaniin riippuen mikä on eteläisen alueella läheisin synnytyssairaala.

Järjestettiin ministeri vierailu, millä pyrittiin kertomaan kuinka Valviran turvallisuusvaatimukset estävät synnytysten jatkumisen. Kuitenkin kun lähdetään tarkastelemaan mistä tämä todellisuudessa johtuu, niin paljastuu, että Sipilän hallitusohjelmaan on sisällytetty 250 miljoonan euron säästövaatimukset aluesairaaloille.

Tämä tuli esille allekirjoittaneelle syksyllä 2017, kun radiokeskustelussa Ajantasa-ohjelmassa hallituspuolueen Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila toi asian esille ja oli vaatimassa näistä aluesairaalasäästöistä luopumista. Tähän vaatimukseen keskustelussa mukana olleet opposition kansanedustajat yhtyivät.

Kuitenkaan missään vaiheessa Oulun eteläisen alueen keskustan kansanedustajat Antti Rantakangas tai Juha Pylväs eivät ole antaneet tukeaan Sirkka-Liisa Anttilan vaatimuksille. En ole myöskään kuullut pääministeri Sipilältä Oulaskangasta puolustavia lausuntoja. Eihän hän voi omaa hallitusohjelmaa vastaan toimia, jonka isä hän on.

Sitä vastoin pääministeri kuin myös perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko olivat joulukuussa julkisella kannanotolla vaatimassa alueen asukkailta rokotusten lisäämistä Luodon kunnan tuhkarokkoepidemiassa. Tämä selvästi osoittaa keskustan kaksinaamaisuuden, ollaan esittävinään kuinka Oulaskankaan synnytysosasto on säilytettävä, mutta takana tehdään toista.

Samalla tulee nähtäväksi, kuinka asetussäännösten kautta ollaan rajoittamassa aluesairaaloiden leikkauspalveluita ja siirtämässä yliopistosairaaloille. Aluesairaalapalveluita ei ole maan kaikilla alueilla ja ilmeisesti keskittämisen kautta asetuksilla palvelut keskitetään niiltä pois.

Hallitusohjelman säästöt haetaan hiljaisesti, ettei Keskustan osoiteta suoraan olevan niiden taustalla. Oulaskankaan kiinteistöihin sijoitetut noin 8,5 miljoonan kunnostukset ovat merkityksettömiä niihin investointikustannuksiin, mitä Oys:n sairaalan lähes 1 miljardin investointisuunnitelmat ovat ensi vuosikymmenelle suunniteltu.

Sinisten kansanedustajaehdokkaana olen puolueen kolmen keskeisen teeman takana: turvallisuus – työ – koulutuspaikat. Näillä luodaan perusta maakuntaan hyvälle maaseutumaiselle asuinympäristölle keskuskaupunkien keskittämisen sijaan.

Jarmo Viinala

Sinisten kansanedustajaehdokas

Haapavesi

Sipilän hallitusohjelmaan on sisällytetty 250 miljoonan euron säästövaatimukset aluesairaaloille.

#