tiistai 26.5.2020 | 22:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kysytään: Miten Haapaveden kaupunki valvoo vanhusten hoivakotien toimintaa?

SUVI HYTTINEN
Ti 5.2.2019 klo 22:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yksityisten vanhusten hoivakotien, kuten Esperi Caren ja Attendon toimintatavoista ja laiminlyönneistä on uutisoitu viime aikoina tiuhaan. Onko Haapavedellä toimivista yrityksistä tehty viime aikoina valituksia tai muuten kantautunut kaupungin tietoon epäkohtia, perusturvajohtaja Ritva Hantula?

– Meille ei ole tullut viime aikoina yhtään yhteydenottoa. Kaupungin taholta on nyt tämän uutisoinnin myötä itse oltu yhteydessä näihin yrityksiin ja niissä hoidettavien vanhusten omaisiin. Mitään epäkohtia ei ole tullut esiin, vaan palveluihin on oltu tyytyväisiä.

– Yhteen toisella paikkakunnalla toimivaan hoivakotiin, jossa meillä on asiakas palvelusetelillä, tehtiin myös valvontakäynti, ja sielläkin oli kaikki kunnossa. Attendon Kaivopuiston hoivakotiin valvontakäynti tehtiin viimeksi elokuussa, eikä huomautettavaa ollut.

– Haapavedellä vanhuksia on palvelusetelillä vain Attendo Kaivopuistossa ja Kartanonväessä ja lisäksi eri hoivakodeissa muilla paikkakunnilla muutamia.

Miten kaupunki valvoo yksityisiä hoivakoteja?

– Teemme valvontakäyntejä kaikkiin yksiköihin, joissa on asiakkaana haapavetisiä ikäihmisiä, vammaispalvelulain tai lastensuojelulain piiriin kuuluvia asiakkaita. Valvontakäyntejä pyritään tekemään keskimäärin kerran vuodessa.

– Valvontakäynti tehdään myös aina silloin, kun meiltä menee asiakas sellaiseen yksikköön, jossa ei aiemmin ole haapavetisiä ollut.

– Aluehallintoviraston kanssa tehdään myös yhteisvalvontaa. Avilta voi tulla meille pyyntö, että jossakin pitää käydä tekemässä valvontakäynti.

Mitä valvontakäynneillä tehdään ja ketkä niistä vastaavat?

– Valvontakäynnille otetaan Valviran sivuilta lomake, johon on listattu hyvin yksityiskohtaisesti asiat, jotka käydään läpi: esimerkiksi työvuorolistat, ruokailu, lääkehoidon suunnittelu... Jos jossakin asiassa havaitaan puutteita, annetaan sen korjaamiseen ohjeistus.

– Valvonnassa isossa osassa ovat myös hoidettavien omaiset ja heidän kuuleminen tai asiakas itse, jos hänen kuntonsa on sellainen, että hän pystyy oman näkemyksensä ilmaisemaan.

– Vanhuspalveluiden puolella valvontakäynnillä on mukana hoito- ja hoivapalvelupäällikkö sekä minä (perusturvajohtaja) tai joku muu henkilö vanhus- tai sosiaalipalveluiden puolelta.

Löytyykö valvontakäynneillä usein huomautettavaa?

– Hyvin vähän on ollut sellaisia käyntejä, että olisi ollut jotakin huomautettavaa. Viime aikoina on itse pyritty kiinnittämään erityistä huomiota hoitajamitoitukseen ja tarkistamaan, että vuoroissa myös oikeasti ovat ne hoitajat, jotka työvuorolistoihin on merkitty.

– Yövalvojien määrä on sellainen yleinen asia, josta on esitetty huolta. Pienissä yksiköissä voi olla yöaikaan vain yksi hoitaja töissä. Se on ongelmallista sen kannalta, että jos hoitajalle sattuu jotakin, niin miten silloin saadaan turvattua apua paikalle nopeasti.

Aiotaanko valvontaa tehostaa viimeaikaisten tapahtumien myötä?

– Nyt kun tilanne on tällainen, alamme tehdä hoivakoteihin myös pistokoekäyntejä. Ne ovat se paras keino valvontaan. Attendon valvonta on meillä helppoa siinä mielessä, että hoivakoti on terveyskeskuksen vieressä, ja vuodeosastolta piipahdetaan siellä useinkin konsultoimassa tai hoitamassa asioita.

Miten kaupungin omia vanhusten asumis- palveluyksiköitä valvotaan?

– Meillä pitää olla omavalvontasuunnitelma samalla tavalla kuin yksityiselläkin puolella, ja sen pitää olla asiakkaiden ja omaisten nähtävillä. Sen mukaan esimiehet suorittavat valvontaa.

– Avi teki Paakkilanhoviin valvontakäynnin viimeksi kolmisen vuotta sitten liittyen siihen, että asiakkaat joutuvat olemaan kahden hengen huoneissa. Meillä on siihen kuitenkin lupa, ja tilanne on edelleen sama.

– TK:n vuodeosastolle Avi teki valvontakäynnin viime viikolla. Se kuului Avin vuosittaiseen valvontaohjelmaan eikä johtunut valituksesta. Mitään huomauttamista ei ollut.

#