tiistai 21.5.2019 | 08:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mhy Pyhä-Kalan alueella puunmyyntihalukkuus laantunut, syynä hintojen lasku: hinnat edelleen silti keskimääräistä paremmat

Arja Kangas Haapavesi-lehti+
To 14.3.2019 klo 09:03

Vuoden 2019 puukauppa alkoi koko Pohjois-Suomen alueella hieman edellisvuotta vilkkaammin ja tammi-helmikuun ostomäärä oli 1 484 000 kuutiota. Myös Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuoden puukauppa oli hieman viime vuotta vilkkaampaa 761 000 kuutiota. Hakkuiden ja puukauppavauhdin perusteella puun ostajien sekä pystyvarastot että katkotun puun varastot ovat jatkaneet kasvamistaan. Lisäksi puun tuontia on selvästi lisätty.

Viime viikkojen laskeva puun hintakehitys osoittaa, että puun tarjonta on ollut puun kysyntää suurempaa. Puunhinnat ovat kuitenkin edelleen keskimääräistä paremmalla tasolla, mäntytukki noin kolme euroa ja kuusitukki noin viisi euroa vuodentakaista korkeampi, kun tarkastellaan päätehakkuuleimikoiden kantohintoja. Puukauppaa harkitsevien metsänomistajien kannattaakin tarkistaa paikallinen hintataso omasta metsänhoitoyhdistyksestään.

Metsänomistajien puunmyyntihalukkuus on hieman laantunut hintojenlaskun myötä, sillä Mhy Pyhä-Kalan toimialueella leimausmäärä alkuvuonna on noin 30 prosenttia viimevuotista pienempi. Sen sijaan kauppoja on tehty hieman enemmän kuin edellisvuonna, sillä nyt on myyty viime vuonna leimattuja myymättä jääneitä leimikoita.

Metsänhoitoyhdistyksen arvion mukaan harvennusten ja ensiharvennusten menekki on kuitenkin kohtalainen. Hankintapuun hinta ja kysyntä ovat myös kehittyneet suotuisasti.

Metsänhoitoyhdistys toteaa, että on entistä tärkeämpää huolehtia hyvässä suhdanteessa tehtyjen puukauppojen ehtojen toteutumisesta nyt, kun leimikoita hakataan laskusuhdanteessa. Takavuosilta tästä on metsänomistajilla huonoja kokemuksia, joten hakkuutyömaalla kannattaa vierailla ja tutustua korjuuohjeeseen, ellei ole antanut korjuun valvonnasta valtakirjaa ammattimaiselle puunmyyjälle.

#