maanantai 27.1.2020 | 23:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Katariina Anttilan kolumni: Senioreille kaveri on paras opas digi-maailmaan

Haapavesi-lehti
Ke 10.4.2019 klo 03:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kävin viime viikolla Eläkeliiton Haapaveden yhdistyksen kerhossa kertomassa lehdenteosta ja kuulostelemassa paikkakunnan suurimman yhdistyksen mediatunnelmia. Kiitos Katariinan kamarissa -laulusta, jolla minut toivotettiin tervetulleeksi! Vieläkin hymyilyttää.

Eläkeläisporukassa tuli selkeästi esiin, miten erilaisissa vaiheissa ihmiset ovat digi-maailmaan siirtymisessä. Oli niitä, jotka kieltäytyvät koko hommasta ja ilmoittavat pontevasti, että tietokoneeseen ei kosketa. Se pitää mielestäni senioreille sallia ja mahdollistaa.

Toiset taas olivat jo ehtineet ladata Haapavesi-lehden applikaation kännykälleen. He opastivat auliisti kavereita latauksessa ja neuvoivat postinjakeluun tuskastuneita, että näköislehti on luettavissa keskiviikkona tietokoneelta jo aamuyöllä.

Näköislehden viimeiseen muutosta vähän kritisoitiin, applikaatiota kehuttiin. Paperilehteen toivottiin televisio-ohjelmia. Toiveen toteuttaminen olisi valitettavasti liian iso kustannus. Joku neuvoi että netistähän ne TV-ohjelmat löytyy. Eli taas päädyttiin digihommeleihin...

Eläkeläisten yhdistyksissä kannattaa panostaa digikaveriapuun. Monelle varttuneelle ihmiselle paras opas digimaailmaan on varmasti toinen seniori. Mummojaan ja pappojaan neuvovat nuoret ovat usein aivan liian nopeita. Kun on kasvanut kiinni älykännykkään, on vaikea asettua hipaisunäyttöä ensi kertoja kokeilevan ihmisen asemaan.

Tämmöinen keski-ikäinenkin taitaa olla turhan kärsimätön. Yritin itse taannoin neuvoa puhelimitse isälleni, miten netistä löytyisi lapsenlasta koskeva videoklippi. Vaari päätyi tietoverkossa ihan hukkateille, ja saattaa olla että vartin seikkailujen jälkeen minulla vähän hermot kiristyivät.

”Missäköhän sää oikein olet?” tuskailin.

”Oikein mukavasti tässä nojatuolissa”, isäukko vastasi.

Katariina Anttila

P.S. Tämän viikon paperisessa Haapavesi-lehdessä on tapahtunut pieniä muutoksia.

Lehdessä alkaa olla pari kertaa kuussa tällainen joko Suvin tai minun kirjoittama kolumni. Tällä paikalla me otamme vähän pääkirjoitusta rennommalla ja henkilökohtaisemmalla otteella kantaa ajankohtaisiin asioihin – tai turisemme mistä nyt mielemme tekee.

Joka viikolle emme kolumnia lupaa. Kolumnit vuorottelevat Kysytään-palstan kanssa, jotta sekä kolumneihin että Kysytään-jutuihin riittää tuoreita ideoita.

Kun on kasvanut kiinni älykännykkään, on vaikea asettua hipaisunäyttöä ensi kertoja kokeilevan ihmisen asemaan.

#