tiistai 29.9.2020 | 11:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mr Gay Finland -finaalissa kilpaileva Ari-Pekka Ruha haluaa rohkaista pikkupaikkakuntien homoja kaapista ulos – Vielä vuosikymmen sitten elämä avoimesti omana itsenä ei tuntunut Haapavedellä mahdolliselta

SUVI HYTTINEN
Ke 5.6.2019 klo 08:29 | päivitetty ke 12:07

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Halu rohkaista erityisesti pienillä paikkakunnilla asuvia homoja sai Ari-Pekka Ruhan hakeutumaan Mr Gay Finland -kilpailuun.

– Ihmiset tarvitsevat esimerkkitarinoita. Uskon, että kertomalla omani voin auttaa muita saman tilanteen nyt kokevia, hän toteaa.

Ari-Pekka (33) asui ja kävi koulut ylioppilaaksi saakka Haapavedellä. Jollakin tasolla hän tuumii aina tienneensä, että on homo. – Vaikea sanoa, milloin sen on oikein tiedostanut, mutta teininä se oli jo aika selvää. Kielsin koko asian silti itseltänikin, ja ajattelin, että eihän niin voi olla. En minä voi olla sellainen.

Armeijan jälkeen Ari-Pekka halusi muuttaa isompaan kaupunkiin, jossa voisi helpommin olla oma itsensä. Hän lähti opiskelemaan Tampereelle, josta muutamaa vuotta myöhemmin löytyi silloinen poikaystävä. Kaapissa eläminen jatkui silti edelleen.

– Minulle oli tosi iso kynnys kertoa homoudesta edes kavereille. Olin varmaan jo 25-vuotias ennen kuin sain sen lähimmille ystäville kerrottua. Siitä meni varmaan vielä pari vuotta, että äidille sain sanottua.

– Oli aikamoinen hetki paljastaa asia läheisille. Odotin ja pelkäsin jotakin negatiivista iskua; että et sinä voi olla tuommoinen.

Lopulta Ari-Pekan uutinen ei tullut monelle edes yllätyksenä. Moni kaveri kertoi jo arvanneensa asian.

– Kaikkien vastaus oli hyväksyvä ja kannustava. Sellainen, että eihän tässä mitään pahaa ole. Äiti sanoi, että tärkeintä on, että olet onnellinen. Tietysti asia vaati joiltakin sulattelua, mutta kukaan ei teilannut. Pikkuveljenkin suhtautuminen oli aivan mahtava, että mitäpä tuossa.

– Sen jälkeen heräsin itse miettimään, miksi ihmeessä tämä on pitänyt pitää piilossa.

Mr Gay Finland -kisaan Ari-Pekka haki poikaystävänsä ja parin kaverin kannustamana. Kisassa ei mitellä ulkonäöllä, vaan tärkeintä on ajatusmaailma.

– Kerroin hakemuksessa, että haluan auttaa tarinallani nimenomaan pikkupaikkakunnilla kaapissa eläviä homoja. Oma elämäni olisi ollut paljon helpompaa, jos joku olisi kertonut minulle 15 vuotta sitten, että kaikki on mahdollista, kun kertoo homoudesta avoimesti. Itse olin asian kanssa aivan yksin.

– Sitäkin asiaa haluan nostaa esiin, että kaapista ulos tuleminen kysyy voimia myös läheisiltä, vaikka he asian hyväksyisivät. Vanhempien ja ystävien voi olla vaikea kertoa asiasta muille. Se vaatii heiltäkin tietynlaista ulostuloa.

Suvaitsevaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan on Ari-Pekan mielestä Suomessa hyvällä mallilla verrattuna moniin muihin maihin. Varsinkin isommissa kaupungeissa homona voi elää avoimesti, eikä se enää ole mikään outo juttu.

Haapaveden kokoisissa maalaispitäjissä Ari-Pekka arvelee ilmapiirin olevan vielä vähän tiukka.

– Itse en voinut kuvitella, että eläisin Haapavedellä avoimesti homona. Erilaisuutta vastustettiin niin kovasti. Homo oli haukkumasana, ja se ruokki sitä ajatusta, että asiaa ei voisi ikinä sanoa ääneen. Mutta varmasti asiat ovat sielläkin menneet eteenpäin.

Mr Gay Finland -kisan myötä Ari-Pekan homous on nyt Haapavedelläkin kaikkien tiedossa. Rohkeneeko hän jatkossa käydä avoimesti poikaystävänsä kanssa vaikkapa Marjuskan terassilla?

– Totta kai rohkenen. Eihän siinä ole mitään ongelmaa.

Mr Gay Finland -kisan Ari-Pekka tuumii olevan yksi osoitus siitä, että suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon eteen on vielä töitä tehtävänä.

– Jos homouteen suhtauduttaisiin aivan neutraalisti, ei tällaisia kisoja tai pride-tapahtumia tarvitsisi järjestää. Se olisi tietysti ihanteellinen tilanne.

Kilpailun tarkoituksena on tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden edistämisen ohessa rikkoa vääränlaisia stereotypioita homoista.

– Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen yksistään ei määrittele ihmisen käyttäytymistä, persoonallisuutta ja ulkoista olemusta. Esimerkiksi ei voi ajatella että, homot pukeutuvat vain tietyllä tavalla ja heterot tietyllä tavalla. Tällainen ajattelu on vanhanaikaista. Maailma on täynnä erilaisia ihmisiä ja persoonia ja tämä on vaan hyvä asia.

Finaali järjestetään kesäkuun puolivälissä Helsingissä.

– Totta kai se kilpailutilanne vähän jännittää, kun ei yhtään tiedä mitä siellä on edessä. Kisassa voi olla joku kykyosuuskin. Varmasti mahtava päivä siitä joka tapauksessa tulee.

– Minulla on onneksi aika paljon tukijoukkoja, jotka ovat tulossa kannustamaan kisaan paikan päälle.

Mitä muuta Ari-Pekan elämään kuuluu?

– Tampereelle muuton jälkeen opiskelin merkonomiksi, ja menin Osuuskaupalle töihin. Työn ohessa olen suorittanut lähiesimiestutkinnon, ja nyt olen Prismassa osastovastaavana ja tiiminvetäjänä.

Vapaalla Ari-Pekka harrastaa kuntosalia, lenkkeilyä, karaokea ja kavereiden kanssa hengailua. Haapavedellä hän käy loma-aikoina, pari-kolme kertaa vuodessa. Vanhalla kotiseudulla aika kuluu sukulaisia ja vanhoja kavereita nähdessä.

– Minulle oli tosi iso kynnys kertoa homoudesta edes kavereille.

Mr Gay Finland toimii esikuvana seksuaalivähemmistöille

Kymmenettä kertaa järjestettävässä kisassa etsitään Suomen fiksuinta ja persoonallisinta homomiestä toimimaan hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.

Helsingissä, ravintola DTM:ssä 15.6. pidettävässä finaalissa kisaa on 8 homomiestä ikähaitarilta 19–34 vuotta. Kilpailun tarkoituksena on edistää homomiesten yhteisöllisyyttä ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisuutta sekä tukea ylpeyttä olla avoimesti oma itsensä.

Voittajan valitsee tuomaristo, mutta myös yleisöllä on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Tekstiviestiäänestys on käynnistynyt ja kestää finaali-iltaan saakka. Äänestysohjeet löytyvät kilpailun netistä www.mrgayfinland.fi.

Äänestyksen tuotto lahjoitetaan perinteiseen tapaan hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna kohteena on Setan nuorisotyön ja IGLYO-järjestön kansainvälinen sateenkaarinuorisopoliittinen konferenssi, joka järjestetään Helsingissä lokakuussa.

Kilpailun voittaja osallistuu aktiivisesti myös 24.-30.6. järjestettävälle Helsinki Pride -viikolle.

#