Talous

Haapaveden tuoretta yritysasiamiestä tulevat työllistämään niin isot hankkeet kuin yrittäjien pienet murheet

Marjaana Tuomikoski kertoo harrastavansa jääkiekkoa ja yleisurheilua. - Pääasiassa seuratoimintatasolla, mutta kyllä minä itsekin viihdyn jäällä naisten kiekkoporukassa.
Marjaana Tuomikoski kertoo harrastavansa jääkiekkoa ja yleisurheilua. - Pääasiassa seuratoimintatasolla, mutta kyllä minä itsekin viihdyn jäällä naisten kiekkoporukassa. Kuva: Katariina Anttila

Haapaveden kaupungin yritysasiamieheksi valittuMarjaana Tuomikoski sanoo isoimmiksi tuleviksi haasteikseen työvoimapulan ja sen, että elinkeinoelämä saadaan Haapavedellä pidettyä virkeänä.

– Uskon että sosiaalisena ja verkottuvana ihmisenä pystyn viemään asioita eteenpäin.

– Jokainen yritys ja yrittäjä on osa ratkaisua. Yhdessä mietitään, miten pienikin yritys pystyy työllistämään yrittäjän ja ehkä useammankin ihmisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tärkeää, että paikallisilla yrittäjillä on kaupungin organisaatiossa yritysasiamies, jonka puoleen voi kääntyä niin pienissä kuin isoissa asioissa. Yrittäjän arki on kuitenkin aika yksinäistä. Uskon, että aika monipuolisesti pystyn auttamaan.

Työvoimapulasta Marjaana pohtii, että kaupungissa on monta oppilaitosta.

– Riittääkö, että istutaan yrittäjien ja oppilaitosten kesken saman pöydän ääreen? Jää nähtäväksi.

Marjaanan mielestä Haapaveden strategisissa linjauksissa on tunnistettu hyvin, mihin paikkakunnalla kannattaa panostaa: luontoon, matkailuun, biotalouteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ja sitten on perinteikkäät yritykset ja niiden toiminnan jatkumon takaaminen.

Tuore yritysasiamies uumoilee, että myös NordFuel-biojalostamohanke tulee työllistämään häntä varsin paljon lähivuosina, muun muassa sen varmistamisessa, että alihankintaketjussa on saatavilla riittävästi osaamista.

– Paljon on itsestä kiinni, mitä saa aikaiseksi.

Alkajaisiksi Marjaana aikoo tutustua Haapavedellä vireillä oleviin isoihin investointeihin sekä siihen miten strategisia linjauksia on tähän mennessä muutettu konkreettiseksi toiminnaksi ja toteuttamissuunnitelmiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marjaana on siirtymässä kuntapuolelle valtionhallinnosta. Ihan vierasta ei kuntakenttäkään hänelle ole. Aikaisemmin hän tosin on katsonut sitä kuntapoliitikon vinkkelistä. Hän on toiminut kotipaikkakunnallaan Pyhäjoella yhden kauden Keskustan kunnanvaltuutettuna ja 15 vuotta eri lautakunnissa.

– Olen pitänyt kuntapuolta ihan potentiaalisena työnantajana. Uskon yhdessä tekemiseen.

– Haastan kaikki puolueet yhteistyöhän. Jokainen valtuutettu on tavallaan "kunnalla töissä".

– Haapavettä en tunne niin hyvin kuin kotikuntaani, mutta olen aktiivisesti seurannut paikkakunnan asioita vuoden ajan. Paikkakunnasta on muodostunut positiivinen ja potentiaalinen mielikuva.

Marjaana Tuomikoski on maatalon tyttö Pyhäjoelta ja paluumuuttaja. Välillä opinnot ja työelämä veivät Vaasaan, Ouluun ja Helsinkiin, ja hän työskenteli muun muassa opiskelijajärjestössä, YIT:llä sekä palkkaratkaisupalveluita tuottavassa Silta Oy:ssä

Kahdeksan viime vuotta hän on ollut Raahen ulosottoviraston toimistopäällikkö, tällä hetkellä virkavapaalla. Koko sen ajan hän on seurannut, miten valtio on uudistanut organisaatiotaan ja yhdistänyt laitoksiaan, muun muassa oikeushallinnonalaa.

– Ulosottolaitoksesta ollaan yhdistämässä 21 virastosta yksi ainoa laitos.

Marjaana kertoo, että uudessa organisaatiossa ei Raahessa tule olemaan käyttöä hänen osaamiselleen. Valtiohallinnon kiireitten vuoksi uudistus on siirtynyt tulevaisuuteen.

Vuosi sitten Marjaana kuitenkin päätti, että on aika hakea työelämälle uusi suunta. Hänet valittiin Haapaveden Opistolle projektipäällikön tehtävään perhevapaan sijaiseksi.

Haapaveden Opistossa hän on vetänyt Opiston, Haapaveden lukion, Jokilaaksojen musiikkiopiston ja Jokihelmen opiston yhteistä kumppanuuskampus-hanketta.

Hanke ei pääty, vaikka Marjaana siirtyykin nyt toisiin tehtäviin.

– Saatiin hankkeelle jatkoaikaa, ja hyvä niin. Vielä on tekemistä ja syksy on oppilaitoksissa hyvää aikaa viedä hankeasioita eteenpäin ja juuruttaa toimintaa pysyväksi käytännöksi..

Marjaana sanoo, että hankkeen kautta on muun muassa vahvistettu arkipäivän yhteistyötä ja digitalisaation omaksumista.

– Hienoa, että oppilaitokset ovat oivaltaneet yhteistyön arvon ja löytäneet toisensa. Pienellä paikkakunnalla on hyvä yhdistää resursseja.

Hän on talven ajan kulkenut Pyhäjoen ja Haapaveden väliä ja sanoo tottuneensa pitkiin työmatkoihin. Toistaiseksi koti pysyy Pyhäjoella.

– Mutta ei sitä tiedä, mitä tulevaisuus tuo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä