Kulttuuri

”Aikansa Danny ja Jaakko Teppo samassa paketissa” – Suomalaisen viihdemusiikin pioneerina toimineen Pasi Jääskeläisen elämänvaiheista esitetään näytelmä lauantain kotiseutujuhlassa

TEATTERI

Haapaveden kotiseutujuhlassa Paakkilassa esitetään lauantaina pienoisnäytelmä 150 vuotta sitten syntyneestä viihteen monitaiturista Pasi Jääskeläisestä (1869–1920).Jouni Rissasen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä käydään läpi Suomen ensimmäisenä kuplettilaulajana tunnetuksi tulleen Pasin elämäntarinaa takaumien ja musiikin kautta.

– Pasi on ollut näytelmän nimen mukaisesti todellinen näköalamies ja lauluseppä. Hän oli ihan ensimmäisiä suomalaisen viihdemusiikin luojia; sen ajan Danny ja Jaakko Teppo samassa paketissa, Rissanen kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käsikirjoitusta varten Rissanen on metsästänyt tietoa Jääskeläisestä Haapaveden museoista, kirjoista ja netistä. Vaikka Pasi Jääskeläinen on nimenä haapavetisille tuttu, arvelee Rissanen, ettei miehen saavutuksia ja merkitystä suomalaiselle viihdemaailmalle monikaan käsitä.

– Näytelmä toimii erittäin viihdyttävänä tietoiskuna Pasin elämästä. Itsellenikin tuli yllätyksenä, miten rikas elämä hänellä on ollut. Näytelmää tehdessä tuli valtava arvostus tätä henkilöä kohtaan, Rissanen kertoo.

Lauluosuuksista näytelmässä vastaavat Sanna Pirttisalo ja Janne Raudaskoski.
Lauluosuuksista näytelmässä vastaavat Sanna Pirttisalo ja Janne Raudaskoski. Kuva: Suvi Hyttinen

Pasi Jääskeläinen työskenteli Haapavedellä kanttorina ja laulunopettajana. Kanteleensoittajana ja näyttelijänäkin tunnettu mies aloitteli laulu-uraansa ensin oopperan parissa, mutta vaihtoi lajia kuplettilauluihin opettajaltaan Abraham Ojanperältä saamista moitteista sisuuntuneena.

Pasi oli myös ensimmäinen suomen kielellä äänilevyn tehnyt mies. Ensimmäinen äänitys tehtiin Helsingissä vuonna 1904. Laitteet tuotiin Englannista, ja paikalla olivat koko Suomen musiikkimaailman keskeiset vaikuttajat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pasi keikkaili ahkerasti ympäri maata vuoteen 1900 sijoittuneesta läpimurrosta kuolemaansa saakka. Äänilevyjen myötä Pasin laulu soi nuorisoseuroilla ja työväentaloilla myös gramofonien välityksellä, ja kansa osasi ne ulkoa. Tunnetuin Pasin lauluista oli Tammerkosken sillalla.

Kotimaan lisäksi Jääskeläinen kiersi esiintymässä Euroopan kaupungeissa ja pari kertaa Amerikassakin saakka.

– Vuonna 1910 Pasi valittiin valtakunnallisessa lehtiäänestyksessä kolmen Suomen merkittävimmän miehen joukkoon, Rissanen mainitsee.

Rissanen kumppaneineen ryhtyi kaavailemaan näytelmää Pasi Jääskeläisestä jo pari vuotta sitten Kylpyläsaaressa esitetyn Hiihtäjä-näytelmän jatkoksi. Homma raukesi tuolloin Saaren remonttiin ja kielteiseen apurahapäätökseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt Haapavesi-Seura sai ison apurahan Pasi Jääskeläisen juhlavuotta varten ja tilasi meiltä näytelmän.

Rissanen esiintyy näytelmässä itsekin tarinankuljettajana sekä muissakin hahmoissa. Pääroolin esittääTero Mäkelä. Lisäksi rooleissa nähdäänHanna Hautala sekä myös lauluosuuksista vastaavatJanne Raudaskoski jaSanna Pirttisalo.

– Esitämme kaikki Pasia näytelmässä. Välillä olemme myös omia itsejämme kertojina tai muita hahmoja Pasin elämän varrelta. Näyttelemme heidän suhdettaan Pasiin hänen kuolemansa jälkeen, Rissanen valottaa.

Näyttelijöiden lisäksi työryhmään kuuluu puvustajana ja avustajana Riikka Kononen.

Musiikinopettajana työskentelevälle Sanna Pirttisalolle Jääskeläinen on tullut työn kautta tutuksi ja tärkeäksi henkilöksi jo ennen näytelmäprojektia.

– Kun aloin opettamaan populäärimusiikkia, Pasin nimi pomppi esiin vähän joka paikasta. Hän on aivan superkiinnostava tyyppi.

– Soisin, että Pasi olisi enemmän esillä ja innoittajana täällä Haapavedellä. Hän on sohinut hyvällä tavalla vähän joka suuntaan ja löytänyt oman tiensä.

Näytelmää on treenattu Haapavedellä reilut pari viikkoa. Esitystä varten Paakkilan puutarhaan viedään lava ja katsomo. Jääskeläisen sukua on tulossa yleisöön monesta polvesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä