Paikallisuutiset

Kesätoimittajan kesälajit: Roller derby – Luistimilla horjumista ja kylmää hikeä

Jokilaaksojen rullaajien naisjoukkue Riverdale Rollers pyysi minut mukaan heidän kesätreeneihinsä Oulaisten liikuntahallille. Olin tästä innoissani, sillä aiemmin Haapavedellä järjestetyssä ilmaiskokeilussa ehdin myöhässä tulleena hädin tuskin nakata suojavarusteet päälle ja nousta rullien päälle, kun tunti alkoi olla jo ohitse.

Haapavedeltä löytyy muutamia aktiivisia Roller Derpyn harrastajia, kutenSatu Ilmola jaMarita Laukka. Oulaisten jäähallille saapuessa otimme alkuun pienet lämmittelyt, ennen kuin heitimme suojavarusteet päälle, rullat jalkaan ja aloitimme harjoitukset. Ehdinkin heti alkuun todeta, että kesätreenit oli ehdottomasti parempi ajoitus minulle saapua horjumaan rullilla, kuin oikeat treenit, jolloin olisin taatusti ollut vain tiellä.

Rullailin aluksi melko pitkään pitkin hallia, sillä oli tärkeää saada tuntumaa rullista ja pientä luottoa siihen, että kyllä niillä on mahdollista pysyä pystyssä – huolimatta niskassani pysyneestä kylmästä hiestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli aiempaa kokemusta luistelusta löytyy, on siitä hyötyä myös tässä lajissa. Luistimet tietenkin eroavat huomattavasti, sillä roller derpyssä on neljä rengasta ja niiden päällä melko oikeaa kenkää muistuttava... noh, kenkä. Sen vuoksi painopiste on hieman erilainen, mutta omasta mielestäni paljon vakaamman tuntuinen.

Tuntuman lisäksi toinen tärkeä asia luistellessa on riittävä jousto polvissa, joka osoittautui kuitenkin yllättävän vaikeaksi. Hyvä ryhti olisi hyvä myös säilyttää, mutta itse huomasin olevani koko ajan vähän liikaa etukumarassa, jolloin myös jännitin selkääni todella paljon.

– Moni pelkää lajin kontaktia, mutta se opetellaan alkeiskurssilla vasta puolivälin jälkeen. Ensimmäiseksi opetellaan kaatumaan, eli lähdetään siitä mitä ihmiset eniten pelkää, Satu kertoo. Harjoittelin itsekin kerran polvilleni kaatumista ja pakko myöntää, että yllättävän pelottavaa se tosiaan on!

– Kaikkea ei tarvitse osata heti, ei edes rullailua. Kehitys on tässä lajissa jatkuvaa, Marita muistuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Järjestys oli seuraava: suojavarusteet, kypärä, luistimet ja menoksi!
Järjestys oli seuraava: suojavarusteet, kypärä, luistimet ja menoksi! Kuva: Roosa Sarajärvi

Luistelijoilla onkin yllä hyvät suojavarusteet: polvi- kyynär- ja kämmensuojat sekä kypärä. Ainoa, missä olisin suojaa ehkä eniten kaivannut – vain turvallisuuden tunteen vuoksi – oli takapuoli. Luistinten takana ei ole rullaluistimille ominaista jarrupalaa, joka ainakin itselläni vaikutti paljon siihen, että tunne taaksepäin horjahtamisesta oli vahva.

Parin tunnin aikana pääsin kokeilemaan oman rohkeuteni salliessa myös erilaisia harjoituksia, joita Satu minulle näytti. Makkaroiden tekeminen rullilla oli yllättävän mukavaa ja helppoa, kun vain sai vauhdin rullaamaan. Uskalsin jopa kokeilla hieman hyppäämistäkin (vaikka epäilen, etteivät rullat paljoa maasta nousseet) ja tällöin sattui myös ainoa kaatumiseni. Jarruttaminen muistutti tyyliltään samanlaista, kuin mitä se on jääluistimillakin, mutta takaperin luistelu osoittautui aivan mahdottomaksi; se kun ei oikein jääluistimillakaan luonnistu.

– Roller derpy on monipuolinen, helppo, mutta myös haastava laji aloittaa. Jokainen voi kuitenkin löytää oman vahvuuden, kuten hyppäämisen tai rullilla pyörähtämisen, Satu kertoo.

– Tässä lajissa voi aina kehittää ja haastaa itseään, sillä koskaan ei voi olla valmis, Marita lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tässä juttusarjassa Haapavesi-lehden kesätoimittaja tutustuu paikkakunnan monipuolisiin mahdollisuuksiin harrastaa liikuntaa. Nakkaappa Roosalle kutsu oman lempilajisi pariin!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä