Viihde

Päivi Mäkelä valokuvaa Oulun katutyyliä – Ajatus Ouluuksista syntyi jo yhdeksän vuotta sitten

Kävellessäsi Oulun keskustassa on mahdollista, että olkapäähäsi koputetaan ja sinulle esitetään kysymys: ’’Anteeksi, sinulla on hyvä tyyli! Saanko ottaa kuvan?’’. Kysyjä onPäivi Mäkelä, 31, joka kuvaa oululaisten katutyyliä Ouluuks -nimiselle tilille niin sosiaaliseen mediaan kuin omille nettisivuille.

Ajatus katutyyliä kuvaavasta sivustosta oli syntynyt Päivin ollessa vaihto-oppilaana Englannissa vuonna 2010.

– Törmäsin vaihdossa Hel Looks -nimiseen sivustoon, mikä kuvasi Helsingin katutyyliä. Ajattelin silloin, että olisipa mahtavaa, jos joku tekisi samaa Oulussakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatus jäi kuitenkin vielä pyörimään mieleen useamman vuoden ajaksi, kunnes Päivi päätti perustaa tilin vuonna 2017.

– Olin silloin äitiyslomalla ja minulle tuli fiilis, että haluaisin jonkin oman projektin vauva-arjen rinnalle, sillä aikaa pienen vauvan kanssa riitti. Lisäksi projekti antoi minulle energiaa.

– Aluksi kuljeskelin pitkin Oulun katuja joskus useammankin kerran viikossa. Silloin Pauli oli usein mukana rattaissa nukkumassa päiväunia.

Nykyään Päivi käy kuvailemassa pari kertaa kuussa, mutta useamman ihmisen yhdellä kertaa. Hän lähestyy kadulla tuntematonta ihmistä aina kehulla, jonka jälkeen ottaa kuvat ja pyytää henkilöä kuvailemaan omaa tyyliään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Parasta tässä on ihmisten kohtaaminen. Haluan kuitenkin korostaa sitä, että en ole kaduilla kyttäämässä miten hyvin tai huonosti joku on pukeutunut, koska jokainen saa pukeutua juuri niin kuin itse haluaa.

Päivi kertoo olleensa kiinnostunut muodista jo pitkään, mutta ei aina. Yhden varmaksi todetun tyylin sijaan hän on itsekin käynyt läpi useita eri tyylivaiheita.

– Lapsena en miettinyt ollenkaan miltä näytin, mikä on vain hyvä asia, koska ei sitä lapsena pidäkään ajatella. Ylä-asteella muoti alkoi jo vähän kiinnostamaan. Lukioaikana minulla oli rastat ja olin välillä niin hippi, rokahtava kuin klassisesti pukeutuva.

Tänä päivänä Päivi tykkää yhdistää pukeutumisessaan niin klassista kuin modernia sekä korostaa ekologisia arvoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskon, että minulla on myös silmää eri tyyleihin, sillä olen itsekin kokeillut niin monia.

Ihmisten suhtautuminen katutyylin kuvaamiseen on ollut kahden vuoden aikana positiivista ja yleensä kahdeksan kymmenestä onkin suostunut kuvattavaksi.

– Kuvaaminen on herkkä hetki, koska silloin ihminen on tietyllä tapaa alaston kameran edessä. Otan kuvia, joissa en ainakaan itse näe, että kuvattava olisi epäedustava tai jännittynyt.

– Minulle on tärkeää, että ihmiselle jää hyvä fiilis kohtaamisesta, missä he ovat tulleet huomatuksi. Usein olenkin saanut palautetta siitä, kuinka hetki on piristänyt heidän päiväänsä.

Haapavedellä yhdeksi suosikkipaikakseen Päivi mainitsee järven rannan, minne on mukava poiketa lämpimänä kesäiltana.
Haapavedellä yhdeksi suosikkipaikakseen Päivi mainitsee järven rannan, minne on mukava poiketa lämpimänä kesäiltana. Kuva: Roosa Sarajärvi

Nykyään Päivi tekee myös yhteistöitä eri yritysten, kuten vastikään Qstock -festivaalin kanssa.

– Onhan se toki erilaista, kun hommaa tekee muille eikä vain itselleen. Mutta on todella hienoa ja ihana huomata, että ihmiset näkevät tässä potentiaalia.

– On myös hassua, että ihmiset ovat alkaneet tunnistamaan minut kadulla. He tulevat puhumaan ja kehumaan, mikä on aivan ihanaa, sillä palaute on niin aitoa.

Ainoana haasteena Päivi kokee ajan riittämisen, sillä halu tehdä olisi suurempi. Lisäksi innostusta toiminnan laajenemisellekin löytyisi.

– Olisi kiva tehdä laajemminkin yhteistöitä. Tämä homma on kasvanut hyvällä tahdilla ja vienyt sydämeni, sillä valokuvaus on intohimoni.

Päivätyössään TAT:in Yrityskylän aluekoordinaattorina Päivi tekee 80% työaikaa.

– Yrityskylä on 6. ja 9. luokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus, johon kuuluu oppitunnit koulussa ja vierailu Yrityskylän oppimisympäristössä. Esimerkiksi Haapaveden 6. luokkalaiset ovat mukana tässä.

Päivi itse tekee töitä enemmän 9. luokkalaisten parissa. Hänen työkuvaansa kuuluu niin opettajien kouluttaminen, oppimateriaalin kehittäminen kuin ilmoittautumisista huolehtiminen.

Syntyisin Päivi on Saarijärveltä, mutta pian perheen muutettua hän päätyi viettämään lapsuutensa ja varhaiset nuoruusvuotensa Pulkkilassa. Haapavedelle Päivi muutti lukion perässä vuonna 2003.

– Vanhempani laittoivat talomme myyntiin, joten muutin ikään kuin edeltä Haapavedelle. Asuin ystäväni kanssa ensimmäisen lukiovuoden kevääseen saakka, jonka jälkeen muutin takaisin vanhempieni luokse.

Muutto Haapavedelle oli Päiville iso muutos, sillä Pulkkilan syrjäkylältä oli ollut kaikkialle matkaa vähintään kymmenen kilometriä.

– Haapavesi tuntui isolta, sillä keskustassa asuessani pääsin niin helposti kauppaan sekä näkemään kavereita.

Lukion päätyttyä Päivi muutti Ouluun, missä hän työskenteli ensin vuoden ajan kahvilassa ja toisen vuoden kouluavustajana. Lopulta Päivi pääsi opiskelemaan Oulun yliopistoon kasvatuspsykologiaa, mistä hän valmistui kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2014.

– Omat sekä mieheni Anssin vanhemmat asuvat edelleen Haapavedellä, joten siellä tulee vierailtua muutaman kuukauden välein. Ja kyllä minusta tuntuu, että ehdin kasvattaa siteen myös Haapaveteen. Se oli kiva paikka asua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä