maanantai 17.2.2020 | 12:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kansalaisopistojen väki matkusti läpi Suomen villasukkia kutoen – Villasukkaviestillä juhlistettiin kansalaisopistojen 120-vuotista taivalta

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
Ma 2.9.2019 klo 16:02

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen kansalaisopistojen 120-vuotista taivalta juhlistettiin viikonloppuna villasukkaviestillä. Jokihelmen opistossa käsityöopettajana toimivan Katariina Tenhusen ideoimassa tempauksessa kansalaisopistojen porukat kutoivat sukkia junamatkalla läpi Suomen.

Neulomisen aloitti Rovaniemen kansalaisopiston ryhmä Katariinan johdolla perjantaiaamuna. Viestiä vietiin perjantaina Helsinkiin saakka ja jatkettiin lauantaina paluumatkalla Kuopion kautta Ouluun.

Viestiin osallistui kaikkiaan 13 kansalaisopistoa, kutojia reilut 20. Osa kutojista osallistui matkalle yhden tai kahden asemanvälin ajan ja luovutti sitten sukantekeleensä toisten jatkettavaksi. Jokihelmen opiston porukka reissasi Ylivieskasta lähtien koko matkan edestakaisin. Junassa opastettiin myös muita matkustajia neulomisen saloihin.

– Tunnelma oli aivan huikea. Matkan varrella ihmiset avautuivat meille, ja saimme kuulla aivan uskomattomia elämäntarinoita. Neulomisen lomassa sattui myös ihania kohtaamisia. Kaksi kutomaan poikennutta matkustajaa hoksasivat olevansa tuttavia opiskeluajoilta. Edellisestä kohtaamisesta oli kulunut 40 vuotta, kertoo Jokihelmen opiston rehtori Anu Hultqvist.

– Meillä oli koko matkan ajan oikein iloinen ja hauska meininki. Kanssamatkustajilta saatiin paljon palautetta, että olimme hyvän mielen tuojia. Tampereen ja Helsingin välille seuraamme liittyi myös toimihenkilöitä Kansalaisopistojen liitosta ja Tampereella yksi matkustaja halusi esitettä meidät Opetushallituksen edustajalle, hän jatkaa.

Kädentaitojen opettaja Katariina Tenhunen Jokihelmen opistosta oli ideoinut valtakunnallisen villasukkaviestin.
Anu Hultqvist

Reissun aikana valmistui muutama sukkapari. Lisäksi osallistujat toivat matkassaan valmiita sukkia, lapasia ja vauvan tossuja. Kudelmat lahjoitettiin viestin päätteeksi Pelastakaa Lapset ry:lle, joiden edustaja oli vastassa Oulun asemalla.

Villasukkaviestin tarkoituksena oli markkinoida kansalais- ja työväenopistoja ja niiden palveluja. Viesti kaikelle kansalle on, että nykypäivän kansalaisopistossa voi opiskella vauvasta vaariin, ja kurssitarjonta on laaja.

– Sekin oli hienoa, että tempaukseen osallistui nimenomaan pieniä kansalaisopistoja eri puolilta maata, henkilöstöä laidasta laitaan ja myös opiskelijoita kädentaitojen ryhmistä, Anu Hultqvist mainitsee.

Jokihelmen opiston porukalla oli matkassaan myös videokuvaaja, jonka taltioima videokooste reissusta julkaistaan myöhemmin kansalaisopiston kanavilla.

Viestin päätteeksi Pelastakaa Lapset ry:lle lahjoitettiin noin 30 villasukkaparia sekä joitakin lapasia ja vauvan tossuja.
Anu Hultqvist

#