maanantai 17.2.2020 | 12:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

ABC:lla viihtyneiden teinien toivotaan löytävän tiensä nuopparille – Sanni Hantula tuuraa erityisnuorisotyöntekijää kevääseen saakka

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
Ke 4.9.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

ABC:n loppuminen merkitsee kokoontumispaikan menettämistä myös Haapaveden nuorille. Nuorisotoimessa toivotaan, että porukka löytäisi korvaavaksi paikaksi nuopparin. Tällä hetkellä talo on auki kolmena iltana viikossa, mutta aukiolojen laajentaminen neljään iltaan voidaan ottaa harkintaan, mikäli kävijämäärät kasvavat.

– Aika paljon nuoret ovat viettäneet aikaa ABC:lla. Nyt jännitetään, miten tämä tilanne meillä jatkossa näkyy. Toivotaan kovasti, että nuoret alkaisivat käydä enemmän nuopparilla, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Sanni Hantula.

Maanantaisin ja keskiviikkoisin nuopparin ovet ovat avoinna viidestä yhdeksään, perjantaisin kuudesta yhteentoista saakka. Perjantaisin nuopparilla on ollut vilkkainta aina yhdeksän jälkeen, kun ABC on mennyt kiinni.

– Perjantai-illat ovat muutenkin suosituimpia, koska silloin nuopparilla tarjotaan ilmaista ruokaa. Ajatuksena on, että nuoret itse kokkaavat yhdessä ohjaajien kanssa, Sanni mainitsee.

Sanni Hantula (25) aloitti työt Haapaveden nuorten parissa kolmisen viikkoa sitten. Hän toimii äitiyslomalle jääneen Tiina Hietamäen sijaisena ensi kevääseen saakka.

– Valmistuin yhteistöpedagogiksi joulukuussa 2017, ja sen jälkeen olen ollut vuoden Suomussalmella etsivänä nuorisotyöntekijänä.

– Olen aina tiennyt, että haluan tehdä töitä nuorten parissa. Juuri tällainen vapaa-ajalla nuorten kanssa tekeminen on oma juttuni. Työ ei ole pelkkää ongelmien ratkomista, vaan voidaan pitää hauskaakin.

Sanni tuumii haapavetisten nuorten ottaneen hänet kivasti vastaan.

– Ei ole tuntunut, että minua vierastettaisiin. Nuopparilla käy reipasta porukkaa, yläkoululaisia ja vähän vanhempiakin.

– SingStaria on pelattu nyt paljon, ja pingispöytäkin otettu taas käyttöön. Aika paljon nuoret tykkäävät myös kahvitella ja jutella meidän ohjaajien kanssa.

Yhtenä keskustelunaiheena nuopparilla on ollut tänä syksynä ammatillisen koulutuksen uudistus.

– Amisreformi tuntuu nuorista sekavalta. Ei oikein tiedetä, onko koulussa tunteja vai ei, ja se turhauttaa opiskelijoita, Sanni kertoo.

Tulevana viikonloppuna nuoppari on auki Taiteiden yön tiimoilta myös lauantai-iltana. Ohjelmassa on lasten disko ja nuorille tehtäväkilpailuja, jos vain innostusta löytyy.

Syksyn ohjelmaan nuopparilla kuuluvat myös graffitikurssi ja lanit. Tyttökerhoakin pyritään saamaan käyntiin.

Nuoppari-iltojen ohjaamisen ja tapahtumien järjestämisen lisäksi Sannin työhön kuuluu muun muassa koulupäivystysten pitäminen yhdessä seurakunnan ja 4H:n kanssa. Yläkoululla vieraillaan aina torstaisin.

– Tarkoituksena on, että meidän naamat tulisivat nuorille tutuiksi. Koululla voidaan tehdä nuorille myös erilaisia kyselyjä ja esitellä kukin omaa toimintaamme.

– 4H-yhdistyksen kanssa tehdään muutenkin paljon yhteistyötä. Esimerkiksi taiteiden yön ilta ja lanit järjestetään yhdessä, Sanni kertoo.

Vapaa-ajalla Sanni tykkää kutoa, virkata ja valokuvata. Myös laulaminen on ollut harrastuksena koko elämän. – Ilmoittauduin juuri Jokihelmen opiston Kivaan ja kevyeen kuoroon.

Syntyisin Sanni on Kempeleestä, mutta nyt koti on Haapavedellä.

– Haapavesi on kiva paikka. Kavereitakin tällä alueella oli jo valmiiksi. Mielelläni jään tänne, jos töitä vain riittää.

#