maanantai 17.2.2020 | 12:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavetiset Tuulikki ja Heino Paavola luovuttivat dieselveron poistoaloitteen eduskuntaan – Lokakuun lopulla ratkeaa johtaako se toimenpiteisiin

SUVI HYTTINEN Haapavesi-lehti
To 12.9.2019 klo 12:14 [päivitetty to 12:53]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavetisten Tuulikki ja Heino Paavolan puuhaama kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi on nyt toimitettu eduskuntaan. Pariskunta luovutti reilut 125 000 nimeä keränneen aloitteen eduskunnan lakiasianvaliokunnan puheenjohtajalle torstaiaamuna.

– Itse tilaisuus oli tosi lyhyt. Luovutimme aloitteen ja meille selvitettiin, miten sen käsittely nyt jatkuu. Sen jälkeen meitä kierrätettiin pitkin eduskuntataloa, Tuulikki kertoo.

– Aloitetta käsitellään ensimmäisenä lakiasianvaliokunnassa, ja voi olla, että meidätkin vielä kutsutaan eduskuntaan kuultaviksi. Lokakuun lopulla ratkeaa, mitä aloitteelle tehdään vai tehdäänkö mitään, hän jatkaa.

Tuulikki avasi aloitteen allekirjoitettavaksi kansalaisaloite.fi -sivustolle viime vuoden marraskuussa huomattuaan 95-bensan olevan halvempaa kuin diesel. Aloite keräsi yli 70 000 allekirjoitusta jo samana iltana.

Tuulikki ja aloitteen allekirjoittajat kokevat, ettei dieselin käyttövoimavero ole perusteltu, sillä sen tarkoituksena on tasata dieselin ja bensiinin käyttökustannuksia. Nykytilanteessa dieselistä maksetaan kovempaa hintaa kuin bensasta ja päälle vielä isot verot.

Kansalaisaloite oli allekirjoitettavissa toukokuun 12. päivään saakka. Sen jälkeen lista meni Väestörekisterikeskuksen tarkistettavaksi.

– Siellä on tarkistettu, että allekirjoittajat ovat olemassa olevia ihmisiä ja Suomen kansalaisia, Tuulikki kertoo.

Luovutustilaisuutta varten Paavoloiden piti itse varata aika eduskunnasta.

– Tosi paljon ihmiset ovat olleet minuun yhteydessä. Uusi yhteydenottorumba alkoi, kun allekirjoitusaika päättyi.

– Melkein suurin osa yhteydenotoista on tullut pääkaupunkiseudulta. Ei ihmiset sielläkään tule toimeen ilman autoa. Lapsia täytyy kuskata harrastuksiin, eikä työmatkojenkaan kulkeminen onnistu aina julkisella liikenteellä.

#