torstai 23.9.2021 | 09:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
TJ

Haapavesi-lehdessä 10 vuotta sitten: Tapani Mattila muisteli pontikkahuuruisia Tuiskula-kyytejä, tirkistelijä häiriköi sivukylillä ja kotihoidossa pohdittiin hoito-tv:n käyttöönottoa

Ke 2.10.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan Urheilijat oli järjestämässä Pelastakaa Tuiskula -tapahtumaa pitkään hiljaiseloa eläneessä tanssipaikassa. Jo eläkepäiviä viettävä Tapani Mattila oli kuskannut haapavetisiä linja-autolla Tuiskulan tansseihin 60-luvulta 90-luvun puoliväliin ja muisteli lehdessä riehakkaita reissuja. Viina oli virrannut matkoilla mennen tullen ja toisinaan meno oli äitynyt niin villiksi, että kuskilta oli vaadittu erityisen pitkää pinnaa. Toisinaan pontikkahuuruinen tanssiväki oli ajautunut autossa tappeluihinkin. Sarjankylän reitti oli jouduttu lopettamaan tappeluiden takia kokonaan. Paluumatkalla kuski oli joutunut huolehtimaan, että väsähtäneet juhlijat ymmärsivät jäädä kyydistä oikeilla pysäkeillä. Toisinaan Mattila oli joutunut kuskaamaan juhlijoita kylälle putkaankin, jos ei ollut saanut heitä hereille.

Mitä ihmettä -palstalla kyseltiin poliisilta, miten tirkistelijään pitäisi suhtautua. Etenkin Vatjusjärven ja Humalojan seuduilla tirkistelijä oli syksyn mittaan rikkonut ihmisten kotirauhaa. Rikosylikonstaapeli Ilkka Niemelä totesi, ettei ongelma ole Haapavedellä uusi ja se on poliisin tiedossa. Hän ohjeisti ihmisiä ottamaan tirkistelijän tuntomerkit ylös ja ilmoittamaan tilanteesta aina hätänumeroon.

Ikäihmisten määrän arvioitiin lisääntyvän Haapavedellä viidessä vuodessa merkittävästi, mikä aiheutti painetta hoitoverkoston kehittämiseen. Perusturvajohtaja Eija Komulainen kertoi, selvittelyn alla oli muun muassa, miten kehittyvää teknologiaa voitaisiin hyödyntää hoitotyössä. Sen tiimoilta vanhuspalveluista oli käyty tutustumassa Kainuussa käytössä olevaan hoito-tv:seen, jonka kautta hoitaja ja vanhus voivat olla yhteydessä toisiinsa. Laitoshoidon hoitajamitoitus oli Haapavedellä keskivertotasolla, 05–0,6 hoitajaa vanhusta kohden.

Pohjois-Suomen koulutuskeskuksen lähihoitaja-opiskelijat olivat järjestäneet Kartanonväessä toimintapäivän vanhustenviikon tiimoilta. Kuvassa Riina Mattila ja Eira Kemppainen onnittelevat Aunea, jolla oli 80-vuotispäivä.
Elina Nuolioja

Uuden hakejauhimen koekäyttö oli aloitettu Kanteleen Voimalla. Talven mittaan voimalaitoksen kattilassa oli tarkoitus ryhtyä polttamaan turpeen ohella puuhaketta. Uuden tekniikan käyttöönottoa oli valmisteltu Haapapuu-hankkeessa, jonka projektipäällikkönä toimi Pauli Maaninka (vasemmalla). Kuvassa oikealla jauhimen toimittaneen Saalasti Oy:n toimitusjohtaja Timo Saalasti.
Katariina Anttila

#