tiistai 26.5.2020 | 13:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eläinlääkärin mukaan Haapavedellä ei ole tullut esiin epidemiaa – Somessa leviää varoitustiedote kissojen aids-taudista Haapaveden tartuntatapaukseen liittyen

Arja Kangas, Katariina Anttila
To 31.10.2019 klo 16:29 | päivitetty pe 10:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ympäristöpalvelut Helmen eläinlääkäri Laura Palosaaren mukaan Haapaveden alueella ei ole tullut ilmi mitään erityistä kissojen FIV-virusepidemiaa.

– FIV ei ole valvottava ja tilastoitava, vaarallinen virus. Varmasti se voi osalla heikentyneistä kissoista olla taustalla, Palosaari arvioi.

Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla levinnyt Kissakummit ry:n tiedote, jossa varoitellaan erityisesti Haapaveden alueen kissojenomistajia FIV-tartunnoista eli tutummin ilmaistuna "kissojen aids-taudista".

Haapavedeltä löytyneen kollikissan arvellaan liikkuneen erityisesti Rytkynkylän alueella vapaana noin 3-5 vuoden ajan ja se on eläinlääkärin arvion mukaan paritellut usein. Näin ollen se on tuottanut alueelle myös valtavan määrän pentuja.

Tiedotteessaan Kissakummit varoittavat taudista ja mahdollisesta tartunnasta kaikkia kissanomistajia, joiden kissat ovat liikkuneet vapaasti ulkona samoilla seudulla viimeisen viime vuosien aikana.

Lisäksi varoitus koskee myös heitä, jotka ovat ottaneet seudulta kissanpennun ja joiden kissa on muuten voinut joutua lähikontaktiin samalla alueella vapaasti liikkuvien kissojen kanssa.

Palosaari pitää tiedotetta hyvänä muistutuksensa siitä, että kissoilla on viruksia. Jos kissa on kunnoltaan heikentynyt, taustalla voi olla FIV-virustartunta ja kissa kannattaa testauttaa.

– Paras tapa ehkäistä virustartuntaa on leikkauttaa kissa ja pitää huolta, että kissapopulaatiot eivät pääse ryöpsähtämään, Palosaari neuvoo.

Myös Nivalassa ja Ylivieskassa toimivan peruspalvelukuntayhtymä Kallion eläinlääkäri Marja Rantala kertoo, että alueella törmätään säännöllisesti kissojen FIV-tartuntoihin eli toisin sanoen kissojen aidsiin. Eläinlääkäri Marja Rantalan mukaan tartuntataudin puolesta tilanne on tasainen, mutta näppituntumalla arvioituna tartuntoihin törmätään säännöllisesti.

– Yleensä kissa oireilee siten, että sillä on yleisiä kroonisia tulehduksia esimerkiksi suussa, jotka eivät parane oikein millään. Oireina voivat olla myös suolisto- ja hengitysteiden ongelmat sekä oireilu keskushermostossa. Yleensä oireita pystytään hoitamaan hyvin ja kissa voi elää vuosiakin tartunnasta huolimatta.

Rantalan mukaan FIV-tartuntaa epäiltäessä kissa testataan, mikäli omistaja näin haluaa.

– Jos tartuntatauti todetaan, on suositeltavaa, että kissa pidettäisiin jatkossa sisäkissana, ettei se levittäisi tautia muihin kissoihin. Lisäksi omistajan pitäisi huolehtia hyvästä ravinnosta, rokotuksista ja madotuksista. Vastuullinen kissan omistaja saattaa myös luopua kissasta, Rantala kertoo.

Hän myös huomauttaa, että FIV-tartuntojen lisäksi on muitakin viruksia, jotka saattavat levitä kissoilla.

ValvontaeläinlääkäriPäivi Pyykösen mukaan FIV-tartunnan saanut kissa ei Kallion alueella ole iso yllätys.

– En ole yllättynyt siitä, että tartuntoja on, koska tauti leviää muun muassa kissatappeluissa, joissa eläimet purevat toisiaan. FIV:in saanut kissa ei välttämättä sairastu tautiin akuutisti, vaikka olisikin FIV-positiivinen.

Pyykösen mukaan Kallion alueella on "turhan paljon" irtokissoja ja niiden populaatioita, joissa tauti pääsee leviämään.

– On kissan omistajien valveutuneisuuden varassa se, halutaanko kissalta tutkia mahdollista tartuntaa. Tietenkin se on suositeltavaa, jos on otettu esimerkiksi löytökissa, Pyykönen sanoo.

Juttuun on päivitetty 1.11. klo 10.50 eläinlääkäri Laura Palosaaren kommentit Haapaveden FIV-tilanteesta.

FIV, kissan immuunikato

Tartuntatauti, josta puhutaan yleisesti kissojen aidsina.

FIV kuuluu retrovirussuvun lentiviruksiin kuten myös ihmisten immunokatovirus HIV. Virukset ovat kuitenkin lajispesifisiä eli kissan virus (FIV) ei pysty sairastuttamaan ihmistä.

Yleisimmin FIV tarttuu kissalta toiselle veren ja syljen välityksellä esimerkiksi puremahaavoista tai äidiltä pennulle.

Kissa voi oirehtia lievästi tai olla oireeton useita vuosia. FIV kuitenkin heikentää kissan omaa puolustusjärjestelmää, ja kissa on herkempi muille infektioille ja sairauksille. Sairauden kliiniset oireet vaihtelevatkin kulloisenkin sekundaarisen sairauden mukaan.

Virukseen ei ole parantavaa hoitoa.

Lähde: Evidensia Eläinlääkäripalvelut

#