keskiviikko 5.8.2020 | 14:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reijo vieraili paloasemalla verestelemässä vanhoja VPK-muistoja – Turvesuo- ja metsäpalot ovat jääneet miehen mieleen

SUVI HYTTINEN
To 7.11.2019 klo 16:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Reijo Kytölä, kyläläisten puheissa Tossavainen, vieraili torstaina Haapaveden paloasemalla verestelemässä muistoja vanhoilta VPK-ajoilta. Reijo on ollut 1960–70-luvuilla aktiivinen vapaapalokuntalainen ja mukana sammuttamassa monia tulipaloja. Nyt jo 83 vuoden ikään ehtineen miehen mieleen ovat jääneet etenkin turvesuo- ja metsäpalot, joiden sammutusreissuilla hän on ollut matkassa.

Myöhemmin 80-luvulla Reijo kulki vanhalla paloasemalla palomiesten apuna kaluston huoltohommissa. Palomestari Tapio Saastamoinen ja palomies Jari Haukipuro muistavat, että nykyiselläkin, vuonna -87 valmistuneella asemalla Reijo tapasi vielä alkuvuosina piipahtaa.

– Useampi vuosi on puhuttu, että pitäisi hakea Reijo käymään, ja nyt vihdoin saatiin aikaiseksi, Tapio kertoo.

Paloasemalla Reijolle esiteltiin kalustoa ja näytettiin millaista palokunnan toiminta nykypäivänä on. Kotiinviemisiksi hän sai oman nimikoidun kypäränsä VPK-ajoilta. Se oli löytynyt vanhasta paloautosta.

Vierailun päätteeksi paloasemalla juotiin munkkikahvit. Tarjolle oli hankittu isoja munkkipossuja – samanlaisia, joita Reijo tykkäsi aikoinaan Kestikamarilla syödä.

Reijo asuu nykyään Helmikartanossa ja kulkee edelleen rollaattorilenkeillä ihmettelemässä kylän menoa.

Vapaapalokunnan lisäksi Reijo on ollut aikoinaan innokas apumies muun muassa Sokoksen varastolla, heinätöissä maatiloilla ja Haapaveden Puuseppien verstaalla. Kuorma-automiestenkin matkassa hän on tehnyt monet reissut.

Reijon nimikoitu kypärä VPK-ajoilta oli löytynyt vanhan paloauton kätköistä.
Suvi Hyttinen

#