sunnuntai 5.7.2020 | 09:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukiolaisten Haapavesi-lehti: Tiedepainotteinen viikko Ranskassa tarjosi ikimuistoisia hetkiä – Reissulla opittiin uutta myös monista muista maista

Ke 27.11.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Erasmus+-projektissa mukana olevat lukiolaiset Heidi Hyväri, Arttu Luukkonen, Albert Vanhala ja Timi Vähäsarja saivat paljon hyviä kokemuksia tiedepainotteisesta Erasmus-viikosta Rumillyssä, Kaakkois-Ranskassa.

Opiskelijat pääsivät käymään useissa mielenkiintoisissa kohteissa, mukaan lukien Évianin vedenpullottamolla ja Sveitsin puolella sijaitsevassa maailman suurimmassa fysiikan tutkimuslaitoksessa CERNissä. Matkalla oli mukana myös lukion opettajista Satu Siltala ja Mika Ylisirniö.

Projekti tarjoaa lukiolaisille mahdollisuuden päästä ulkomaille opiskelijavaihtoon viikoksi. Haapaveden lukion lisäksi samassa projektissa ovat lukiot Ranskasta, Puolasta, Kreikasta, Islannista ja Maltalta.

Opiskelijat majoittuvat kohdelukiosta projektiin valittujen oppilaiden koteihin, ja pääsevät siten tutustumaan paikalliskulttuuriin ihan eri tavalla kuin tavallisesti matkustaessa.

Vaikka projektiin osallistuu ihmisiä kuudesta eri maasta, ei Ranskan reissulla ollut vaikeuksia tulla toimeen toisten kanssa. Vapaa-aika ja yhdessäolo oli reissun parasta aikaa, ja toisten opiskelijoiden kanssa oli helppo ystävystyä sekä jakaa ajatuksia.

Projekti on tiedepainotteinen, ja kouluista on projektiin valittu opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita tieteestä. Opiskelijoilla on siis yhteinen mielenkiinnon kohde.

Isäntäperheet ottivat opiskelijat todella lämpimästi ja avoimesti vastaan ja olivat vierailusta aivan yhtä innostuneita kuin opiskelijat itse. Perheissä asuminen oli silmiä avaava kokemus, sillä sen aikana pääsi hyvin tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja näkemään itse, millaista ranskalainen elämä oikeasti on. Reissulla ei pelkästään oppinut uutta Ranskasta, vaan myös muista maista, joista vieraita oli tullut.

Ohjelmaan sisältyi CERNin ja Évianin vierailujen lisäksi myös vierailu keskiaikaisessa kylässä Yvoiressa, käynti vesivoimalalla vuoriston keskellä ja päivä Annecyssä, minkä yhteydessä vierailtiin Annecyn vedenpuhdistamolla.

Ohjelmantäyteiset päivät olivat pitkiä, mutta pienen väsymyksen ei annettu haitata. Kaiken kaikkiaan reissu oli todella onnistunut, vaikka raskaat 20 tunnin meno- ja paluumatkat vaativatkin verojaan. Reissusta jäi käteen hienoja muistoja jokaiselle.

Albert Vanhala ja Arttu Luukkonen

Viikon ohjelma:

Lauantai:

Lähtö klo 24 yöllä taksilla Ylivieskaan

Sunnuntai:

Yöjuna Ylivieskasta Tikkurilaan

Lento Helsingistä Pariisiin

Lento Pariisista Lyoniin

Lyonista bussilla Aix-les-Bainsiin, perillä klo 22

Opettajat jäivät hotelliin Aix-les-Bainsiin, opiskelijat isäntäperheiden kyydillä Rumillyyn

Perillä perheissä noin klo 23, jolloin 24 tunnin matkustus saatiin päätökseen

Maanantai:

Aamulla Rumillyn koululle

Koulun kahviossa tutustumista muihin

Esitelmiä eri aiheista, liittyen energiaan

Kiertelyä Rumillyn keskustassa

Vapaata aikaa

Illallinen koululla

Tiistai:

Vierailu keskiaikaisessa kylässä Yvoiressa

Vierailu Évianilla, maailman suurimmalla vedenpullottamolla

Keskiviikko:

Vierailu vesivoimalla vuoristossa

Torstai:

Vierailu CERNiin Sveitsin puolelle

Illalla opiskelijoiden kesken käynti Annecyssä

Perjantai:

Päivä Annecyssä

Risteily Lac d’Annecyllä

Vapaata aikaa Annecyssä

Vierailu Annecyn vedenpuhdistamolla

Opiskelijat takaisin Rumillyyn, opettajat takaisin Aix-les-Bainsiin

Viimeinen ilta perheissä

Lauantai:

Neljältä yöllä taksilla Lyonin lentokentälle

Lento Lyonista Amsterdamiin

Lento Amsterdamista Helsinkiin

Junalla Helsingistä Ylivieskaan

Omilla kyydeillä Ylivieskasta kotiin

#