sunnuntai 5.7.2020 | 09:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukiolaisten Haapavesi-lehti: Vuoden 2019 Hyvänä Opettajana palkittu Aila Jaakonaho toivoo uudistusten keskellä kouluihin työrauhaa

Ke 27.11.2019 klo 03:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Aila Jaakonaho on saanut OAJ:n Haapaveden paikallisyhdistyksen vuoden 2019 Hyvä Opettaja -tunnustuspalkinnon.

Pitkänlinjan kieltenopettaja on kokenut koulumaailman monet muutokset.

– Koulumaailma on todellakin muuttunut vuosien aikana. Ryhmät olivat suurempia, ja yläasteella oli vielä tasoryhmiäkin. Työrauha ei enää ole itsestäänselvyys, eikä opettaja ole enää mikään auktoriteetti, toteaa Aila Jaakonaho, lukion ja yläasteen kielten opettaja.

– Tietokoneet ja digitalisaatio ovat kaikkein suurin muutos. Koulumaailmaa rasittavat nykyään jatkuvat muutokset, uudet opetussuunnitelmat ja niin edelleen. Surullista on myös suomalaisten kielitaidon kapeneminen, sillä muitakin kieliä kuin englantia tarvitaan! mainitsee Aila.

– Luokaton lukio ja kurssimuotoisuus olivat silloin aikansa suuria muutoksia. Nyt uudet muutokset, kuten sähköiset kokeet ovat olleet haastavia muun muassa tekniikan kannalta. Yo-kokeissa kuuntelut tehdään omalta tietokoneelta samana päivänä kuin kirjalliset kokeet, hän jatkaa.

Myös opettajan työ on muuttunut, vaikka se on edelleen perusasioiden opetusta. Nykyään painotetaan omatoimista oppimista ja välineitä opetukseen on käytössä enemmän. Aila on myös huomannut kieltenopetuksessa suullisen kielitaidon merkityksen kasvaneen ja yo-kokeiden, erityisesti englannin, vaikeustason nousseen.

– Olen aina pitänyt työstäni. Ranskan ryhmien vetäminen on ollut parasta antia ihan aina. Oppilaiden kanssa tehdyt Pariisin-matkat ovat jääneet erityisesti mieleen. Matkoilla sattuu ja tapahtuu vaikka mitä, esimerkiksi viime kevään reissun aikana Notre Damen katedraali paloi, muistelee Aila.

Entä oppilaat, kuinka he ovat muuttuneet urasi aikana?

– Oppilaat ovat nykyään avoimempia.

– Joskus tuntuu, että tiettyjen asioiden ”pänttäämisen” tärkeyttä oppilaat eivät enää ymmärrä. Esimerkiksi on työlästä oppia vieraiden kielten aikamuotoja, jos äidinkielen aikamuodot eivät ole hallinnassa. Kielissä tietyt asiat vain pitää osata, jotta taidot karttuisivat.

– Oppilaiden osaamisen taso vaihtelee suuresti. Jotkut ovat todella taitavia englannissa jo lukioon tullessaan, mutta toisille perusasiatkin ovat hankalia.

Jos voisit, mitä muuttaisit suomalaisessa koulutusjärjestelmässä?

– Koulumaailma tarvitsee työrauhaa. Muutoksia tulee aivan liian nopealla tahdilla. Henkilökohtaisesti en myöskään luottaisi omatoimiseen oppimiseen liikaa, Aila toteaa.

Aila kertoo opettajan työssä parasta olevan sen, kun huomaa oppilaiden edistymisen. Haastavinta taas on ollut saada oppilas yrittämään parastaan ja luottamaan siihen, että sinnikäs työ palkitaan.

Aila on jäämässä tämän lukuvuoden aikana pois työelämästä. Klassikkokysymys: Miltä nyt tuntuu?

– Nyt tuntuu oikein hyvältä. Pari vuotta olen jo tehnyt puolikasta työaikaa ja huomannut, että tekemistä riittää. Ihan kokonaan ei koulutyö vielä minulta lopu. Käyn keväällä vielä pitämässä ysien ranskan tunnit normaalisti, Aila kertoo.

Tulevaisuus tuntuu olevan selkeä.

– Ihanat lapsenlapset pitävät mummun varmasti virkeänä jatkossakin. Mieluisia harrastuksia ovat lukeminen, käsityöt ja matkustelu.

– Ranskan tunnilla olemme monesti kuunnelleet ranskankielisiä laulajia, Céline Dion, Patricia Kaas ja niin edelleen. Ensi kesänä kuuntelen Céline Dionia livenä! Ja maailmassa riittää upeita matkustuskohteita. Ensimmäisenä on vuorossa Hollannin tulppaanifestivaalit keväällä.

Aila haluaa lähettää terveisiä entisille ja nykyisille oppilailleen sekä työkavereilleen. Tuleville lukiolaisille ja miksei muillekin muistutuksena: Kielitaito kannattaa aina!

Heidi Hyväri

Palkinto pitkäjänteisestä ja innostavasta työstä

OAJ:n Haapaveden paikallisyhdistyksen vuoden Hyvä Opettaja -tunnustuspalkinnon palkitsemiskriteereissä on painotettu perustyöhön liittyviä vahvuuksia, pitkäjänteistä opetustyötä sekä kodin ja koulun välisen yhteistyön ylläpitoa.

Alla on lueteltu perusteluja, joiden mukaan palkinto tänä vuonna päätettiin antaa Aila Jaakonaholle:

Aila on innostava, huolehtivainen, äärimmäisen tunnollinen ja ahkeraakin ahkerampi.

Ihmisenä, kollegana ja opettajana hän on lämmin ja aidosti kiinnostunut opiskelijoista.

Aila on ranskan kielen opettajana järjestänyt pyyteettömästi yli 20 vuoden ajan Pariisin-matkoja opiskelijoille ja mahdollistanut siten monelle ainutlaatuisen kokemuksen. Tähän hän on käyttänyt lukuisia tunteja omaa aikaansa.

Opettajatyön lisäksi Aila on osallistunut nuorten tukemiseen mm. pesäpalloharrastuksen parissa.

Ailalla on aurinkoinen luonne sekä pitkä ja tuloksellinen työura.

Omalla työllään Aila on turvannut osaltaan laadukkaan kieltenopetuksen sekä kielitaidon niin yläkoululaisille kuin lukiolaisille.

#