sunnuntai 5.7.2020 | 10:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden kaupunginhallitus esittää ensi vuodelle pakkasen puolelle jäävää talousarviota – Juustohöylä on heilunut erityisesti kulttuuri- ja liikuntapalveluissa

KATARIINA ANTTILA
Ti 3.12.2019 klo 15:19

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden kaupungille ollaan valmistelemassa vuodelle 2020 talousarviota, joka on 1,28 miljoonaa euroa pakkasen puolella. Ensi vuoden palvelutuotantoon ja toimintaan varataan euroja lähes 46 miljoonaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi talousarvion maanantaina yksimielisesti. Valtuuston käsittelyyn se tulee joulukuun 16. päivä.

Vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen tuumii negatiivisen talousarvioesityksen olevan valitettava ja periaatteellisesti väärä, mutta realismia.

– On pyritty avoimesti kertomaan, että rakenteellisia, kipeitäkin ratkaisuja pitää pystyä tekemään, jos halutaan saada laivan nokka kääntymään.

Kipeillä ratkaisuilla Manninen tarkoittaa kouluverkko- ja vuodeosastoratkaisuja, joista ei ole tehty päätöksiä ja joitten päätöksenteko siirtyy ensi vuoden puolelle. Mannisen tuntuma on, että vuodeosaston uudelleenjärjestelystä on päättäjien kesken syntymässä varsin laaja yksimielisyys, mutta kouluverkon osalta edessä on vielä monta kovaa keskustelua.

Talousarvioon sisältyy uuden koulun rakentaminen, johon on varattu ensi vuodelle 4 miljoonaa euroa ja yhteensä tuleville kolmelle vuodelle 15 miljoonaa. Manninen korostaa, että lopullinen summa täsmentyy kun keväällä käytyjen neuvottelujen jälkeen saadaan urakkatarjoukset.

– Se on kaupungin isoin investointi ikinä, ja niin iso että muita investointeja joudutaan jarruttelemaan.

Käyttötaloudessa kaupunki varautuu ensi vuonna 0,6 prosentin palkankorotuksiin. Silti palvelutuotantoon ja toimintaa varataan noin 220 000 euroa vähemmän kuin tälle vuodelle.

Juustohöylää on käytetty kaikkialla, ja erityisesti se näkyy kulttuuritoimessa ja myös liikuntapalveluissa ja nuorisotyössä. Säästöä syntyy esimerkiksi siitä, että kulttuurisihteerin ja hyvinvointikoordinaattorin toimia ei täytetä. Mannisen mukaan kulttuuripalveluita ei suinkaan olla ajamassa alas, mutta nyt on hyvä tilaisuus tarkastella hyvinvointipalvelujen organisoinnin kokonaisuutta.

Kaikki avustukset keskitetään kaupunginhallituksen jaettavaksi. Kun tänä vuonna kaupunginhallitus ja hyvinvointilautakunta jakoivat avustuksia yhteensä noin 133 000 euroa, ensi vuodelle jaettavaa on varattu vain noin 100 000 euroa.

– Haja-asutusalueitten nuorisotoiminnan tuki jatkuu. Työllisyyteen liittyvistä avustuksista ei kannata alkaa tinkiä. Folkeille varattu könttäsumma on tallella, koska kaupungin avustus toimii vipuna avaamassa esimerkiksi ministeriön avustusmahdollisuuksia, Manninen luettelee.

Jäähallia pidetään auki 33 viikkoa, mikä on 3 viikkoa vähemmän kuin tänä vuonna. Uimahalli on auki 49 viikkoa. Liikunta- ja kulttuuritilojen käyttäjämaksuihin on tulossa hinnankorotuksia.

Kaupunginhallituksen toimintamenot kasvavat avustusten jakoperiaatteiden muutoksen ja elinkeinotoimintaan satsauksen myötä.

– Kun yritysasiamies on nyt päässyt työhön kiinni, kannattaa painaa kaasua, että saadaan tehtyä tulevaisuutta. Selvittelyssä on esimerkiksi, olisiko vastaanottohalliin tulijoita, Manninen sanoo.

#