torstai 23.9.2021 | 07:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
TJ

Haapavesi-lehti 10 vuotta sitten: Vähäluminen talvi hiljensi Haapalan Väinön kuusikauppaa, Mieluskylällä julistettiin joulurauha metsäneläimille ja Operaation Lumihiutaleen miehet lupasivat auttaa tien päällä hätään joutuvia

Pe 20.12.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mitä kuuluu -palstalle oli haastateltu Haapavedellä jo kymmenkunta vuotta joulukuusikauppaa tehnyttä Väinö Haapalaa. Väinön kuusikauppa oli avoinna toriparkissa joulunalusviikon aamuvarhaisesta iltamyöhään. Jouluna 2009 lunta oli vähän, minkä Väinö kertoi hiljentävän kaupantekoa, koska ihmisten oli helppo hakea kuusensa metsästä itsekin. Jouluaaton Väinö kertoi olevan perinteisesti paras kauppapäivä.

Operaatio Lumihiutale oli lähdössä jälleen turvaamaan joulun ajan liikennettä Pyhäjokialueella. Tiimiin kuului viisi vapaaehtoista päivystäjää, jotka olivat tavoitettavissa ympäri vuorokauden uuteen vuoteen saakka. Vapaaehtoisena päivystäjänä 23 vuotena toiminut Timo Pirneskertoi, että Haapaveden, Kärsämäen, Oulaisten, Pyhäjoen ja Merijärven alueelta avunpyyntöjä kertyi yleensä noin 50. Yleisimmiksi syiksi hän nimesi autojen sähköviat ja polttoaineen loppumisen kesken matkan.

Joulurauha metsäeläimille oli julistettu Mieluskylän Erän kodalla. Vihmovasta pakkasesta ja lumipyrystä huolimatta paikalle oli uskaltautunut nelisenkymmentä osallistujaa, mieluskyläsiä ja väkeä muualtakin pitäjästä. Kirkkoherra Mauno Soronen kertoi, että joulurauhan julistus järjestettiin Mieluskylällä jo kuudetta kertaa. Väkeä tunnelmallinen tilaisuus oli houkutellut vuosi vuodelta enemmän.

Lisäksi Lahja Pohjoisrinne muisteli lehdessä sotavuosia, erityisesti syksyä 1939, jolloin kylän miehet saivat käskyn kokoontua kirkolle. Lahjan isä Ville Liukkonen lähti perheen kotoa Vatjusjärveltä keltaisella polkupyörällään, eikä palannut enää koskaan takaisin. Perhe odotti kovasti isää kotiin jouluksi, mutta lomia rintamalta ei myönnetty. Pettymyksestä ja ikävästä huolimatta lapset hakivat metsästä joulukuusen ja pukkikin kävi. Kevättalvella 1940 posti toi ruskeakuorisen kirjeen, jossa isän kerrottiin kaatuneen vain muutama päivä ennen välirauhaa. Ruumista ei koskaan saatu takaisin, joten Ville on siunattu kadonneena Haapaveden sankarihautaan.

Noran Vaku-linjan opiskelijat loistivat joulukuvaelman tähtinä Haon kuusijuhlassa.
Suvi Hyttinen

Huskit olivat aloittaneet luistelukoulun pitämisen. Sen suosio oli yllättänyt koko kiekkoporukan. Osallistujia oli ollut parhaillan jopa 50.
Seppo Aho

#