sunnuntai 5.7.2020 | 09:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Toivolan kolumni: Toisin kuin etukäteen pelkäsimme, Haapavesi lämpiää myös ulospäin

To 9.1.2020 klo 00:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuosi vaihtui. Vuosikymmen vaihtui (en ota kantaa almanakkatieteilijöiden määritelmiin). Tässä kohtaa talvea tulee aika usein mietittyä, mitä mennyt vuosi toi tullessaan ja mitä se saa viedä mennessään. Kun nyt kuitenkin vaihtui kokonainen vuosikymmen, voi tarkastelua hieman laajentaa.

Meidän perheellemme kulunut vuosikymmen tarkoitti melkoisia muutoksia. Suurin niistä on ehdottomasti viiden vuoden takainen muutto Oulusta Haapavedelle. Ennen kuin olin syksyllä aloittanut työt täällä, oli paikkakunta meille entuudestaan vieras, eikä kenelläkään meistä ollut täällä valmiiksi tuttuja. Tarina muuton taustalla on hyvin tavanomainen: vakituisen työn perässä liikutaan sinne, missä työtä on tarjolla.

Vieraisiin ympyröihin asettumisessa oli haasteensa sekä lapsille että aikuisille. Meille kävi onneksi hyvin: lapset löysivät nopeasti kavereita ja aikuiset tutustuivat sekä työ- että harrastuskuvioiden kautta uusiin ihmisiin. Arki lähti rullaamaan omalla painollaan, ja elämä asettui mukavasti uomaansa.

Nyt kun aikaa on kulunut, voi taaksepäin katsella hyvillä mielin. Pienellä paikkakunnalla on ollut helppo verkostoitua, ja toisin kuin etukäteen pelkäsimme, Haapavesi lämpiää myös ulospäin. Kulttuuripitäjän värikäs historia on avautunut monien herkullisten tarinoiden kautta, ja olen usein huomannut olevani hieman ylpeäkin nykyisestä asuinkunnastani.

Mikään utopistinen maalaisidylli Haapavesi ei todellakaan ole. Täällä painitaan samankaltaisten kuntatalouden haasteiden kanssa kuin kymmenillä muilla paikkakunnilla. Päättäjät joutuvat puntaroimaan valintoja, joita kunnan tulevaisuuden turvaamiseksi on pakko tehdä. Väkeä muuttaa täältä pois enemmän kuin tilalle tulee, ja syntyvyys on laskussa samoin kuin koko maassa.

Meillä on täällä kuitenkin paljon sellaista hyvää, jonka avulla tulevaisuuden haasteista voidaan selvitä. Urheiluseurojen ja kulttuuriväen toiminta on näyttänyt, että yhdessä tekemällä saadaan aikaan kaikkia kuntalaisia palvelevia tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia. Tässä näyttää vahvasti pitävän paikkansa vanha sanonta: kun on tahtoa, on myös taitoa. Kun nämä taidot sitten valjastetaan yhteisen hyvän käyttöön, voidaan saavuttaa asioita, joiden avulla Haapavesi säilyy koulutus-, urheilu- ja kulttuuripitäjänä vielä kauas tulevaisuuteen.

Ne asiat, jotka toivoisin menneen vuosikymmenen vievän mennessään, liittyvät negatiivisiin ajatuksiin, synkistelyyn ja vanhoihin virheisiin tarttumiseen. Maailma ei muutu paremmaksi pelkällä positiivisella ajattelulla, niin naiivi en haaveissani ole. Mutta jos ei nähdä tulevaisuudessa kuin pimeyttä, ei yhtään haastetta saada selätettyä.

Meillä on jo olemassa mahtava kulttuuri- ja liikuntapuolen verkosto, joka omalla työllään ehkäisee nuorten ja aikuisten syrjäytymistä. Haapavetinen musiikkiosaaminen on tehnyt kaupunkia tunnetuksi sekä Suomessa että maailmalla, ja sen lisäksi tanssi- ja teatteriammattilaisista monella on kosketuspintaa Haapaveteen. Koulutuksen näkökulmasta olemme vielä vahvoilla, kun nuoret saavat käydä toisen asteen koulun halutessaan omalla kotipaikkakunnallaan.

Uusi vuosikymmen tarkoittaa väistämättä monenlaisia muutoksia, jotka puolestaan vaativat aina rohkeutta. Kukaan ei voi yksin kääntää kuntataloutta miinukselta plussalle tai ohjata muuttoliikettä positiiviseen suuntaan. Yhdessä tehden ja pieniä askelia ottaen olemme kuitenkin vahvoja myös tulevaisuudessa.

Outi Toivola

#