keskiviikko 5.8.2020 | 14:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mitä tehtäis: Iikka Kiven stand up -kiertue vierailee Kirnussa

Ke 8.1.2020 klo 15:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Naurun tasapainosta ja Noin viikon uutisista tuttu stand up -koomikko Iikka Kivi vierailee Haapavedellä ensimmäisellä stand up -soolokiertueellaan ”Spede on kuollut”. Komiikkaesitys nähdään Kulttuurikeskus Kirnussa lauantaina 18.1.

Spede on kuollut -kiertue keräsi syksyllä 2019 tuhansia katsojia Suomen suurimmissa teattererissa. Vuonna 2020 kiertue suuntaa myös pienemmille paikkakunnille, sillä koomikon mielestä kulttuuri ei saa olla ruuhka-Suomen etuoikeus.

– Hienoa päästä Haapavedelle esiintymään. Kerran olen Kirnussa keikan vetänyt ja tila on yhtään liioittelematta yksi Suomen parhaista lavakomiikan tekemiseen: pieni, tarkka, intiimi. Ylipäätään Kirnun kaltaiset tilat olivat esikuvana, kun tätä kiertueen toista osaa alettiin rakentamaan, Kivi kertoo.

Esityksessään pohjoisen törkymöykky Kivi tarttuu aikaamme armottomasti hartioista kiinni ja istuttaa alas kunnon juttutuokioon. Mihin katosi se 2000-luvun optimismi, jolloin Nokia oli nousussa, Suomi pärjäsi rallissa ja kaikki oli niin turvallisesti ja hyvin? Spede on kuollut kertoo vuoroin hervottoman hauskasti ja viiltävän traagisesti sopeutumisvaikeuksista mahdottomaan historianjaksoon.

– Jotain keskeistä esitys onnistuu sanomaan ajastamme, sillä moni katsoja on kertonut saaneensa naurujen lisäksi myös paljon ajattelemisen aihetta. Moni on myös sanonut shown olevan enemmän kuin stand up -komiikkaa, Kivi kuvailee.

#