sunnuntai 5.7.2020 | 08:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Katariina Anttila Haapavesi-lehden pääkirjoituksessa: Valtuustokautta on leimannut heikko sitoutuminen ryhmään

To 9.1.2020 klo 00:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tämän viikon lehdessä Keskustan Haapaveden kuntayhdistyksen tuore puheenjohtaja ottaa startin huhtikuun 2021 kuntavaaleihin. Seuraavasta kaupunginvaltuustosta äänestetään yli vuoden päästä mutta valmistautuminen on alkanut: Ketkä nykyisistä valtuutetuista asettuvat uudelleen ehdolle? Kuka luopuu? Mistä löydetään listalle uusia nimiä, jotka vetävät äänestäjiä ja sitoutuvat puolueen ohjelmaan?

Voimasuhteet Haapaveden valtuustossa ovat nyt Keskusta 14, Vasemmisto 5, Haapavesi-ryhmä 5, Perussuomalaiset 2, Kokoomus 1. Valtuustokautta on leimannut heikko sitoutuminen ryhmään.

Ensin syksyllä 2017 Perussuomalaisista lähti Ilkka Repo, joka pari viikkoa myöhemmin perui eron ja Jarmo Viinala lähti Siniseen Tulevaisuuteen. Puoli vuotta myöhemmin saman teki Sari Vatjus. Nyt Viinala ja Vatjus ovat jo kauden kolmannessa, yhdessä kolmen Keskustan ryhmästä irtaantuneen valtuutetun kanssa perustetussa Haapavesi-ryhmässä. Vielä ei ole näyttöä, miten yhtenäisesti ja suunnitelmallisesti se pystyy toimimaan. Vasemmisto on yhtenäinen ryhmä vain näennäisesti. Sen viisi valtuutettua jakaantuvat kahteen leiriin huomattavassa osassa merkittävistä päätöksistä. Kokoomuksen yhden naisen ryhmä on sentään pysynyt yhtenäisenä.

Ryhmäkuri kuulostaa kirosanalta, mutta hyvin hajanainen ryhmä menettää joukkovoimansa ja on epäluotettava neuvottelukumppani. Äänestäjän kannalta on ongelma, jos vaalien ehdokaslistalla on joukko eri suuntiin tempoilevia sooloilijoita.

Katariina Anttila

#