tiistai 29.9.2020 | 09:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipidekirjoitus: Tutkimuksen mukaan koululakkautukset kiihdyttävät väestötappiota

Ti 11.2.2020 klo 09:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

"Alakoulu on maaseutukunnassa elinvoimainvestointi", otsikoi bloginsa Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Olli Lehtonen maaseutupolitiikka.fi sivuilla 6.2.2020.

Tutkimustensa pohjalta Lehtonen toteaa, että koululakkauttamisen jälkeen väestötappiot lakkautettujen alakoulujen läheisyydessä kiihtyvät maaseudulla vuosittain 24 prosenttia verrattuna lakkauttamista edeltäneisiin vuosiin. Näin kunnat ovat kouluja lakkauttamalla vahvistaneet ennestään negatiivista väestökehitystä ja toteuttaneet negatiivisia väestöennusteita.

Väestötappioiden kiihtyminen tarkoittaa, että alakoulujen lakkauttamisissa ei ole kyse pelkästään kouluverkosta, vaan laajemmin koulun lähialueen ja kunnan elinvoiman kehityksestä. Palvelujen etääntyessä myös maaseudun elinvoimaisuus heikentyy. Lehtonen toteaa, että alakoulut ovatkin maaseudulla elinvoimainvestointeja.

Kyetäänkö Haapavedellä näkemään maaseudun elinvoimaisuuden tuomia mahdollisuuksia? Monessa muussa kunnassa on herätty asiaan ja tehty tätä tukevia päätöksiä.

Sievissä on noin 5000 asukasta ja edelleen kuusi alakoulua. Sievin asukasluku on pysynyt kohtuullisen tasaisena viimeiset parikymmentä vuotta monien muiden pienten kuntien kärsiessä väestökadosta. Jotain Sievissä on tehty oikein. Kunnan sivuilla kerrotaan seuraavaa: "Sievissä satsataan kouluihin! – Sievin vahvuutena on asukaslukuun nähden hyvässä kunnossa oleva ja laaja kouluverkko. Vuosina 1998–2016 on kouluja kunnostettu sekä rakennettu lisätiloja. Kuudesta alakoulusta kaksi on kokonaan uusia."

Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava puolestaan totesi viime syksynä (Kaleva 7.9.2019): "Kun kylät ovat elinvoimaisia, kuntakin on elinvoimainen". Ii:n kunnassa on noin 10 000 asukasta ja 8 alakoulua.

Lasten määrän väheneminen ja kuntien talousvaikeudet ovat koko Suomea koskevia huolestuttavia asioita. Miten voisimme tukea lapsiperheitä ja toimia lapsimyönteisemmin, niin että sillä voisi olla vaikutusta myös lasten määrän kasvuun? Isoissa ratkaisuissa tulisi kyetä laaja-alaiseen näkemykseen päätösten kokonaisvaikutuksista, jotta talous saataisiin aidosti kestävälle pohjalle.

Tutkimuksen valossa elinvoimaisten koulujen lakkautukset näyttävät vahingoittavan kuntaa huomattavasti enemmän, kuin mitä niistä on oletettavissa säästöjä. Kyläkoulujen sulkeminen ei tuo Haapavedelle hyviä ratkaisuja ja kehitystä, eikä millään tavalla paranna lasten asemaa tai väestön lisääntymistä – päinvastoin.

Tuleva kouluverkkopäätös on hyvin merkittävä Haapaveden tulevaisuuden kannalta. Valtuutetuilta odotetaan nyt vastuullisia ja tulevaisuuteen kantavia päätöksiä. Jokaisen valtuutetun ääni on tärkeä ja voi ratkaista päätöksen. Nyt on henkilökohtaisen ratkaisun ja valinnan aika.

Haapaveden kylät ry:n puolesta

Päivi Haataja

Jari Isoaho

Heidi Juntunen

Juha Kanula

Pirjo Luukkonen

Timo Niemelä

Timo Pelkonen

Sanna Pirnes

#