tiistai 29.9.2020 | 09:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipidekirjoitus: Valtuuston kokouksen siirto

Ti 11.2.2020 klo 09:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oli suuri ihmettely ja hämmästys, kun kuulin valtuuston kokouksen siirtyneen viikolla eteenpäin 17.2. pidettäväksi valtuuston puheenjohtajan päätöksellä. Olihan koko alkuvuoden tiedossa että, kokous tullaan pitämään 10. päivä helmikuuta. Tämä vaikutti myös omiin suunnitelmiin, kun järjestelin ulkomailla käyntiä. Oli suunniteltava, että järjestänkö käynnin ennen ko. kokousta, vaiko vasta sen jälkeen. Jos olisin valinnut jälkimmäisen ajan se olisi ollut päällekkäin uuden kokouspäivän kanssa.

Vielä suurempi hämmästys oli, kun lehdessä luki valtuuston puheenjohtajan ilmaisun vastuullisista valtuutetuista. Jaetaanko valtuuston puheenjohtajan toimesta valtuutetut ”vastuullisiin” ja vastuuttomiin valtuutettuihin. Tietääkseni muihin valtuustoryhmiin ei valtuuston puheenjohtaja ole ollut yhteydessä, kuinka heidän valtuutettunsa pääsevät valtuuston kokoukseen. Tarkoittaako tämä sitä, että valtuuston puheenjohtaja toimii vain oman ryhmän edustajana, koska heidän valtuutettunsa ovat vastuullisia keskustan poliittisessa ohjausvallassa, ja muiden ryhmien valtuutetut ovat vastuuttomia, koska heitä ei voi keskusta hallita?

Kaikki kuntavaaleissa olleet ehdokkaat ovat täyttäneet kelpoisuuden valtuutetun tehtävään, ja sen jälkeen äänestäjät ovat äänestyspäätöksellä valinneet varsinaiset valtuutetut ja heille varavaltuutetut. Kuntalain mukaan varavaltuutetut kutsutaan kokoukseen varsinaisen valtuutetun ollessa estynyt osallistumaan valtuuston kokoukseen. Eli pyritään saamaan täysimääräinen päättäjien määrä kokoukseen päätöksiä tekemään. Ei heitä jaeta vastuullisiin ja vastuuttomiin päättäjiin.

Valtuuston puheenjohtajan menettelyllä haetaan keskustaenemmistöisen päätösvallan turvaamista puhaltamalla oman ryhmän rivit suoriksi ilman valtuutettujen omaa ajattelua. Samalla pelätään etteivät rivit pidä ja hallituksen pohjaesitykset eivät menekään läpi. Silloin täytyy turvautua tähän menettelyyn mm. kouluasiassa, ettei valtuusto päätä valtuuston puheenjohtajan tahdon vastaisesti.

Odotan valtuutetuilta itsenäistä ja moraalista vastuuta päätöksenteossa Haapaveden parhaaksi.

Jarmo Viinala

Haapavesi ryhmä pj.

#