tiistai 29.9.2020 | 11:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Katariina Anttila Haapavesi-lehden pääkirjoituksessa: Esteettömyyden edistäminen on vammaisjärjestöjen ikuisuusprojekti

Ke 12.2.2020 klo 01:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pyhäjokialueen kuuloyhdistyksen aktiivit arvioivat tämän viikon Haapavesi-lehdessä ReijoWaara-salin ja muiden Haapaveden yleisötilojen äänentoistoa ja induktiosilmukka-järjestelmien toimivuutta. Samalla tuli jutusteltua yleisemminkin siitä, miten tilaisuuksien järjestäjät ja puhujat voisivat huomioida huonokuuloiset ja kuulokojeen käyttäjät.

Vihoviimeistä on kieltäytyä mikrofonin käytöstä ja huikata yleisölle ylimielisesti, että kyllähän minun ääneni kuuluu. Heikko kuulo voi olla arka asia, jota kaikki eivät kehtaa tuoda esiin vaan ovat mieluummin kuulematta. Onneksi heikkokuuloisilla on äänitorvenaan Kuuloyhdistys. Se tekee arvokasta työtä edistäessään omalta osaltaan esteettömyyttä. Heikkokuuloisia on paljon ja määrä kasvaa kun väki ikääntyy.

Ihmisen, jonka aistit toimivat normaalisti, on vaikea asettua heikkokuuloisen tai -näköisen asemaan. Aivan samalla tavalla tervejalkainen harppoo huomaamattaan ylös pikku portaista ja yli kynnyksistä. Esteettömyyden edistäminen onkin vammaisjärjestöjen ikuisuusprojekti: aina tulee uusi sukupolvi nuoria, terveitä ihmisiä, joille pitää hoksauttaa, ettei turhanpäiten, huonon suunnittelun vuoksi tai silkkaa ajattelemattomuutta suljeta ketään ulkopuolelle.

Katariina Anttila

#