perjantai 10.4.2020 | 12:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Tellervo Rannolle ja Rosille kauden toinen SM-kultamitali

SEPPO AHO
La 15.2.2020 klo 20:00 | päivitetty ti 07:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KOIRAHIIHTO

Team Skiersiä edustava Tellervo Ranto voitti Rosi-koiransa kanssa jo kauden toisen koirahiihdon Suomen mestaruuden. Sunnuntaina Iissä käytyjen sprintin SM-kilpailujen naisten B-sarjan voitto tuli aivan yhtä ylivoimaisesti kuin kauden ensimmäinenkin 6 km:n matkalla pari viikkoa sitten Kontiolahdella.

– Varsinkin karsintahiihto oli todella hyvä ja Rosi pesikin ajallisesti jopa A-sarjassa kilpailevat saksanseisojat, kertoi iloinen Tellervo Ranto.

– Finaalissa meillä oli todella hidas lähtö. Jouduimme hieman himmailemaankin kapealla ja mutkaisella ”ralliradalla” sopivien ohituspaikkojen löytämiseksi, valotti Tellervo finaalin kulkua.

 

Belgianpaimenkoira malinois Rosi (virallisesti Suhteellisen Väkkärä) on haapavetisen Jussi Leinosen Suhteellisen-kennelin kasvatti. Tellervolle ja Rosille talvi on kolmas kilpailukausi.

– Ensimmäinen SM-mitali, hopeinen, me otettiin uramme toisessa kilpailussa Rosin ollessa 2-vuotias, kertoi Tellervo.

– Viime talvena voitettiin kolme Suomen mestaruutta: sprintissä, 8 km:n matkalla ja viestissä.

– Syksyllä kokeilimme myös koirajuoksua eli canicrossia, jossa sijoituimme SM-kilpailuissa neljänsiksi. Otettiin ensin sellainen parin viikon pikaopiskelu lajiin, naurahti Tellervo.

 

Koirahiihdossa on kolme eri sarjaa. A-sarja on avoin kaikille roduille, B-sarja samoin, paitsi saksanseisojille sekä C-sarja, joka on niin ikään avoin kaikille paitsi saksanseisojille, dopermanneille ja suursnautsereille.

Koirahiihdossa koira vastaa noin 60 % suorituksesta. Huippukoiran hapenottokyky on jopa 200 mmol/kg.

– Rodun puolestahan me saisimme kilpailla missä tahansa sarjassa. Saksanseisojia pidetään yleensä lajissaan ylivoimaisina, joten A-sarjassa kilpailevat yleensä siis vain seisojat.

– B-sarjassa kilpailevat yleensä vain dopermannit ja suursnautserit.

– Meidän ”oikea” sarja olisi siis C-sarja, mutta halusin haastetta ja kovempaa kilpailua, valotti Tellervo harrastuksensa saloja.

Talven heikko lumitilanne vaikuttaa myös koirahiihtokilpailujen järjestelyihin.

– Tällä hetkellä näyttää pahalta, ettei kevättalven kisoja pystytä järjestämään, kertoi Tellervo Ranto.

#