perjantai 10.4.2020 | 13:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden kaupunginvaltuusto päätti pitää kiinni kyläkoulujen 40 oppilaan rajasta – Katso miten valtuutetut äänestivät!

SUVI HYTTINEN
Ma 17.2.2020 klo 21:20 | päivitetty ti 15:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapaveden kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana että Haapaveden kouluverkkoon ei puututa ennen kuin kyläkoulujen oppilasmäärät ovat putoamassa alle 40 oppilaan rajan. Mikäli oppilasmäärä on ennusteen mukaan alle 40 kahtena vuotena, suljetaan koulu ilman valtuuston erillistä päätöstä. Kouluverkkopäätös syntyi äänin 16–11.

Kaupunginhallituksen pohjaesityksenä oli, että kaupungin kouluverkko muodostuisi jatkossa yläkoulusta, lukiosta, keskustan kahdesta alakoulusta ja Mieluskylän koulusta. Vatjusjärven ja Humalojan koulut olisi lakkautettu syksyllä 2020. Vattukylän koulu olisi sulkeutunut oppilasmäärän, taloustilanteen tai koulun kunnon niin vaatiessa.

Ensimmäisenä valtuustossa käytiin äänestys kahden hallituksen pohjaesityksestä poikenneen esityksen kesken. Jaakko Lehtola (kesk.) teki muiden muassa Hannu Riuttasen (kesk.), Jari Koukan (kesk.) ja Ilkka Revon (ps.) kannattamana lopulta voiton vieneen esityksen.

Toisen vastaesityksen teki Esko Vinkki (kesk.), joka esitti Riikka Nuoliojan (kesk.) kannattamana, että ainoastaan Vatjusjärven koulu lakkautettaisiin ensi syksynä, Mieluskylän koulu säilyisi ja Humalojan sekä Vattukylän koulut sulkeutuisivat oppilasmäärän, taloustilanteen tai koulun kunnon niin vaatiessa. Lehtolan esitys voitti Vinkin esityksen äänestyksessä täpärästi lukemin 14–13.

Vinkki piti esitystään kompromissina, mutta se sai osakseen kritiikkiä useilta valtuutetuilta. Jarmo Viinala (hary) ja Ilkka Repo (ps) pitivät esitystä kaupankäyntinä, joka ei hyvältä kuulosta. Molemmat muistuttivat kuinka paljon vatjusjärviset ovat ponnistelleet ja tehneet talkoita koulunsa eteen.

– Katsotaan 2–3 vuotta. Ei anneta Vatjusjärven kaatua, vaan annetaan kylälle mahdollisuus elpyä, Repo totesi.

Hannu Riuttanen (kesk.) huomautti myös, että 20 vuotta tehdyn sopimuksen mukaan talkoilla rakennetun monitoimitalon ylläpitokustannukset säilyisivät lakkauttamisen jälkeenkin kaupungin harteilla. Lisäksi hän arveli, että koulua käyvät 9 karsikaista lasta siirtyisivät Malilaan, mikä myös pienentäisi säästövaikutusta.

Heikki Pitkälä (hary.) piti koulujen vastakkainasettelua käsittämättömänä ja totesi, että Haapaveden Kylät ry on tukemassa kaikkia kouluja.

– Tehdään rakentava linjapäätös. Siihen kyläläiset sitoutuvat, että jos oppilasmäärä menee alle 40, koulu menee kiinni.

Pitkälä tuumi kouluverkkotyössä olleen samoja piirteitä kuin jätesopassa aikoinaan, mutta piti tilannetta vielä pahempana, jopa koulukiusaamisen tuntomerkit täyttävänä.

Kouluverkkopykälän käsittely käynnistyi vs. kaupunginjohtaja Marjukka Mannisen alustuksella, jossa käytiin läpi kaupungin taloustilannetta ja muita perusteluja kouluverkon sopeuttamiselle.

Manninen totesi, että uusien kriisikuntakriteerien valossa Haapaveden tilanne on enemmän kuin huolestuttava. Nykymenolla kriteerit ovat kokonaan punaisella 2022.

– Parempi tehdä kipeätkin ratkaisut oikeaan aikaan kuin ajautua tilanteeseen, jossa joku muu tekee ne, Manninen evästi ja muistutti valtuustoa sen päättämästä strategiasta, jonka mukaan kaupungin talous pidetään sellaisessa kunnossa, että kaupungin itsemääräämisoikeus säilyy.

Manninen kävi läpi myös väestöennusteita, joiden valossa ikääntymisen tsunami koettelee koko Pohjois-Pohjanmaata 2020-luvulla. Sen myötä kuntien tulisi pystyä irrottamaan resursseja lapsista ja nuorista vanhenevan väestön palveluihin.

Manninen muistutti myös, että NordFuel-hankkeen ja mahdollisesti muiden isojen investointien etenemisen myötä kaupungin pitää pystyä vastaamaan peruspalveluista ja perusinfrasta. – Esimerkiksi tienpitoon joudutaan laittamaan jatkossa enemmän euroja.

Ryhmäpuheenvuoroissa Keskustan Helinä Niemelä ja Kokoomuksen Pauliina Valkovirta asettuivat selkeästi kaupunginhallituksen esityksen kannalle. Niemelä totesi kouluverkossa olevan ylimääräistä kapasiteettia, jota purkamalla Haapaveden tulevaisuus saataisiin vielä pidettyä omissa käsissä.

Valkovirran mielestä muutosten tekeminen palveluverkkoon on ehdottaman tärkeää, jotta pystytään panostamaan kaupungin tulevaisuuteen ja elinvoimaan. – Syntyvyys on romahtanut, eikä sen suhteen ole luvassa valoisampia aikoja.

Vasemmistoryhmän puheenjohtaja Ville Saukko kertoi ryhmän kokoontuneen edellisillaksi kuulemaan kylien asukkaita, ja keskustelussa ryhmän sisältä oli noussut esiin monenlaisia näkemyksiä. Saukko itse asettui lopulta kaupunginhallituksen esityksen kannalle.

– On aika mennä eteen päin. Näköpiirissä on myönteistä kehitystä: suuria työllistäviä hankkeita, joilla on merkittävää vaikutusta verotuloihin ja kaupungin imagoon, mutta ne eivät silti ratkaise tämän päivän ongelmia.

Haapavesi-ryhmän Jarmo Viinala ja Perussuomalaisten Ilkka Repo seisoivat tiukasti nykyisen kouluverkon takana. Viinala kiitteli kylien puolustajaksi perustettua Haapaveden Kylät ry:tä suuresta työstä, jolla on osoitettu, että kylät ovat voimavara ja mahdollisuus, eivätkä rasite.

Kouluverkkoasiaa käsiteltiin valtuustossa yli kolme tuntia. Monessa kouluverkkoa puolustavassa puheenvuorossa nostettiin esiin NordFuel-hankkeelta odotettava positiivinen noste Haapavedelle.

Juttuun lisätty 18.2. klo 15.10 asian käsittelyä kokouksessa ja valtuutettujen äänten jakautuminen.

Uusia säästökohteita etsittävä tilalle

Vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen kommentoi kokouksen päätteeksi pitämässään puheenvuorossa kouluverkkopäätöstä selkeäksi, mutta totesi, että talouden tasapainoon saamiseksi on nyt löydettävä uusia konsteja.

Hän toivoi myös valtuuston pitävän kiinni siitä, ettei kouluasioita enää käsitellä 40 oppilaan rajan alittuessa.

– Toivon myös, että kylät kasvavat niin paljon, että meillä on taloudelliset resurssit järjestää kouluilla opetus.

–  Sitä en tiedä, miten saamme seuraavan talousarvion kasaan, koska aidosti kaikki osaaminen, ymmärrys ja tietotaito, mitä meillä on, oli laitettu tähän esitykseen ja siihen mitä maaliskuussa on tulossa, Manninen totesi viitaten vuodeosastoratkaisuun, jonka käsittely on vielä edessä.

Lopuksi Manninen toivoi, että uusia ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi etsitään yhdessä ja että kaikille annetaan työrauha.

Näin valtuutetut äänestivät

Kyläkoulujen 40 oppilaan

rajan puolesta

Pekka Hänninen (hary.)

Esko Joentakanen (vas.)

Helvi Järvenpää (vas.)

Taneli Kinnunen (ps.)

Jari Koukka (kesk.)

Jaakko Lehtola (kesk.)

Taneli Murtoperä (kesk.)

Janne Mäkinen (kesk.)

Heikki Pitkälä (hary.)

Ilkka Repo (ps.)

Sami Ritola (hary.)

Hannu Riuttanen (kesk.)

Tellervo Sirviö (vas.)

Leila Särkipaju (kesk.)

Sari Vatjus (hary.)

Jarmo Viinala (hary.)

Kaupunginhallituksen

esityksen puolesta

Anri Kolehmainen (kesk.)

Helinä Niemelä (kesk.)

Riikka-Kaisa Nuolioja (kesk.)

Päivi Ollila (kesk.)

Outi Pekkala (vas.)

Ville Saukko (vas.)

Diana Seppä (kesk.)

Pauliina Valkovirta (kok.)

Esko Vinkki (kesk.)

Ronald von Schulmann (kesk.)

Heino Vuorenmaa (kesk.)

#