perjantai 10.4.2020 | 11:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sosiaalitoimi kartoittaa haapavetisten ikäihmisten avun tarpeita poikkeustilanteessa – Vapaaehtoisia oteaan mielellään mukaan auttamistehtäviin

SUVI HYTTINEN
Ke 18.3.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sosiaalitoimi kartoittaa yli 70-vuotiaiden haapavetisten avun tarvetta koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen kertoo, että parhaillaan kerätään tietoa siitä, millaisia avun tarpeita ikäihmisillä on esimerkiksi ruokaan, asiointipalveluun tai yksinäisyyteen liittyen.

Osa tarpeista on sellaisia, että ne tulee tehdä virkatyönä ammattilaisten toimesta, mutta Mannisen mukaan osaan tarvitaan ja otetaan enemmän kuin mielellään vastaan apua myös kolmannen sektorin toimijoilta ja yksittäisiltä vapaaehtoisilta.

Haapaveden Kylät ry:n tekemää aloitetta auttamisringin perustamiseksi ikäihmisille Manninen kiittelee hienoksi ideaksi.

– Olemme erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa, ja nyt jos koskaan on hyvä tehdä laajaa yhteistyötä.

Kaupungin puolelta tullaan määrittelemään yhteyshenkilön tai -henkilöitä, jotka voivat olla yhteydessä vapaaehtoisten suuntaan eli välittää tietoa avun tarpeesta.

Vapaaehtoisringin toivotaan myös nimeävän omat yhteyshenkilönsä ja kertomaan kaupungin taholle millaista apua he voisivat antaa.

Manninen muistuttaa kuitenkin, että vapaaehtoistyötä organisoitaessa tulee muistaa, ettei yli 70-vuotiaita voi käyttää fyysistä kontaktia tai liikkumista vaativassa avustustehtävissä.

Myöskään lapsia ja nuoria ei voida vapaaehtoistyöhön tässä tilanteessa ottaa. Myös heidän käyttöään rajaa tartuntariskivaara.

– On tärkeää huolehtia, että lapset pysyvät kotona ja heidän hyvinvoinnistaan huolehditaan siellä.

– Koululaiset ovat etäkoulussa ja oppivelvollisuus on voimassa. Uusi toimintamalli ja tilanne itsessään kuormittaa lapsia, ja heille täytyy antaa tilaa ja tukea koulun käyntiin kotonaan.

Kaupunki on ottamassa käyttöön myös ikäihmisille suunnattua neuvontapuhelinta. Sitä ryhtyvät hoitamaan sosiaalitoimen työntekijät. Perusturvajohtaja Ritva Hantula arvioi, että palvelu saatetaan saada toimintaan jo perjantaiksi.

#