perjantai 10.4.2020 | 11:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronatestaus aloitettu Haapavedellä, tartuntoja ei tiedossa – Ylilääkäri Anne Niemelä ohjeistaa ihmisiä pysymään kotona

SUVI HYTTINEN
Ti 24.3.2020 klo 10:21

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Helmen johtavan ylilääkärin Anne Niemelän tiedon mukaan Haapavedellä ei ole todettu koronatartuntoja. Koronatestaukset terveyskeskuksessa on aloitettu tällä viikolla. Näytteitä on otettu muutamilta yksittäisiltä potilailta.

– Kriteerit siihen, keneltä näytteitä otetaan, ovat hyvin tiukat. Näyte voidaan ottaa vuodeosastohoitoon tulevalta potilaalta, jolla on hengitystieoireita, ja infektion aiheuttaja on epäselvä.

Niemelä muistuttaa myös, että lievät taudit on edelleenkin tärkeä hoitaa kotona.

– Tärkein viesti ihmisille ylipäätään on nyt se, että pysykää kotona. Se on ainoa keino, jolla epidemian huippua voidaan loiventaa.

Terveyskeskukseen avattiin maanantaina erillinen flunssavastaanotto kaikille flunssaoireista kärsiville potilaille. Perusturvajohtaja Ritva Hantulan kertoo, että kävijöitä on riittänyt, mutta ruuhkaa ei ole ollut.

Hantula muistuttaa, että flunssavastaanotolle tullaan aina päivystysajanvarauksen kautta. Koronaan liittyvissä kysymyksissä ihmisten toivotaan soittavan sitä varten avatulle koronalinjalle, jotta päivystysajanvaraus ei ruuhkaudu. Helmen terveyspalvelujen koronalinjan numero on 044 7591 607.

Työterveyshuollon piiriin kuuluvat henkilöt hoidetaan edelleen Terveystalossa. Siellä flunssaoireista ohjeistetaan ottamaan yhteyttä etälääkäriin Oma Terveys -sovelluksen lääkäri-chat -palvelun kautta tai puhelimitse.

Myös Haapaveden vuodeosastolla tilanne on vielä rauhallinen. Valmius paikkamäärän nostamiseen on, mutta vielä sille ei ole ollut tarvetta.

Hoitohenkilöstön riittävyyden takaamiseksi terveydenhoitajia on siirretty flunssavastaanotolle ja näytteenottoon.

– Tällä viikolla siirretään puolenkymmentä lähihoitajan koulutuksen saanutta työntekijää kaupungin muista yksiköistä hoito- ja hoivapuolelle. Heidän kanssaan on keskusteltu ja sovittu siirroista, Hantula kertoo.

#