maanantai 1.6.2020 | 01:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jarmo Viinalan kolumni: Vuosikymmenet sodista

Ti 19.5.2020 klo 22:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Talvisodan päättymisestä tuli 80 vuotta täyteen maaliskuussa. Se oli lyhyt, 105 päivän sota, joka alkoi 30. marraskuuta 1939. Sotatalvi oli silloin erityisen kylmä, pakkanen paukkui yli 40 asteen, mikä osaltaan oli suomalaisen sotilaan suuri apu. Suomalaiset olivat tottuneet kylmiin talviin ja hiihtäminen oli myös sotilaan perustaito. Raatteen tien taistelut pienellä sotilasvahvuudella suurta puna-armeijaa vastaan oli todellinen sankarien teko, jota osoitti hyvää taktista suunnittelua ja kovan pakkasen hyväksi käyttöä.

Palataanpa muutamaan yksittäiseen tapahtumaan, jotka olen kuullut omalta edesmenneeltä isältäni.

Sodan alkamisesta oli kulunut vasta muutama viikko. Oli joulun aika ja sotatoimet olivat käynnissä Uhtuan rintamalla. Joulu kylmässä talvisessa korsussa ei kenestäkään tunnu iloiselta, vielä kun ollaan kaukana kotoa. Mutta tulihan se joulu myös rintamalle, kun joukkueen luutnantti oli laittanut korsussa olleen laatikon päälle punaisen liinan tunnelmaa tuomaan. Joulun sanoma oli vaatimaton, kuten Jeesus-lapsen syntymä tallin seimeen, kun ei ollut tilaa majatalossa.

Kainuun korven rintamalla oli joukkueella ollut partioitavana yli 40 kilometrin hiihdettävä kierros, jota oli partioitu toista kierrosta vuorokauden aikana. Eräällä kertaa oli hiihtoladun poikki kulkenut toinen suksilatu, joka oli herättänyt kysymyksen, kuka tai ketkä siitä ovat hiihtäneet, ja se piti luonnollisesti selvittää. Onko hiihtolatu suomalaisten vaiko puna-armeijan? Lopulta asia oli selvinnyt, että suomalaiset siitä olivat hiihtäneet.

Jatkosota alkoi reilua vuotta myöhemmin kesällä 1941. Sota kesti useamman vuoden ja päättyi Suomen osalta Lapinsotaan huhtikuun 24. päivä 1945. Tästä tuli kuluneeksi äskettäin 75 vuotta.

Jatkosotaan liittyen eräs yksittäinen tapahtuma isäni kertomana oli muutama viikko sodan alkamisesta, kun hän ja eräs toinen haapavetinen mies olivat tulleet lomalle Kuhmon rintamalta kumpikin omaisen hautajaisia varten.

Tietohan oli levinnyt Haapavedellä, että kaksi sotilasta on lomalla käymässä. Niinpä siellä olevissa joukoissa taistelevien sotilaiden kotiväet olivat alkaneet kyselemään, että veisivätkö he sotilaille kotiväkien lähettämiä paketteja. Isäni ja tämä toinen mies, jonka nimeä en mainitse, olivat sanoneet, että kyllä he voivat paketit viedä.

Oli sovittu myös, että paketit kerätään Haapaveden kirkolle Puurusen kelloliikkeeseen. Paketteja oli kokonainen hevoskärrykuorma, jotka sitten kuljetettiin Oulaisten juna-asemalle. Paketteja junaan lastatessa isäni oli sanonut kaverilleen, että pidä sitten varasi ettet jää junasta. Niinhän siinä oli lopulta käynyt, että juna lähti ja kaveri jäi junasta Oulaisten asemalle. Siinä ei auttanut kuin määränpäässä juna-asemalla odottaa kaverin saapumista toisella junalla. Sen jälkeen kaikki paketit, mitä kotiväet ja omaiset olivat lähettäneet, kuljetettiin rintamalle sotilaille.

Maaliskuussa 14. päivä oli talvisodan päättymisen juhlallisuudet, huhtikuussa oli Lapinsodan päättymisen juhlallisuudet ja vielä toukokuun 17. päivä vietämme kaatuneitten muistoa. Lapinsodan päättymisestä lähtien olemme saaneet viettää rauhan aikaa, jälleenrakentaa kotimaatamme ja luoda hyvinvoinnin yhteiskuntaa, missä meillä kaikilla on turvallista elää ja asua.

Tähän voidaan lisätä vielä 12.5. vietettävä suomalaisuuden päivä, joka korostaa kansallisuuttamme. Samalla meidän tulee muistaa ja kunnioittaa harvenevien veteraanien joukkoa siitä uhrauksesta, minkä ovat tehneet.

Edellä kerrotut juhlallisuudet ovat jääneet vaatimattomiksi, kun koronapandemian rajoitteet tulivat kuin salama kirkkaalta taivaalta. Joudumme elämään rajoitteita noudattaen, mutta terve maalaisjärki ilman liiallista panikoimista ja hysteriaa auttaa parhaiten selviytymään tästä tilanteesta. Lopuksi vielä ajankohtaan on sopiva Oululaisen poliisi Petrus Schroderuksen esittämä kappale Rakastan elämää, joka on luonut henkistä turvaa tänä poikkeuksellisena aikana. Turvallista kesää kaikille.

Jarmo Viinala

Tietohan oli levinnyt Haapavedellä, että kaksi sotilasta on lomalla käymässä.

#